Capture One 22 update

De update naar versie 15.2.0 maakt Capture One 22 een stuk sneller op Apple M1-computers. Ook heeft de tool een vernieuwde Keystonecorrectie.

Met het nieuwe versienummer 15.2.0 is Capture One 22 een stuk sneller en heeft het een aantal extra tools aan boord. Na de update kan het beeldbewerkingsprogramma bovendien omgaan met meer lenzen en camera’s.

De belangrijkste verandering is de volledig opnieuw ontworpen keystone-tool. De functie is nu opgesplitst in twee tabbladen, Guides (hulplijnen) en Sliders (schuifregelaars). Volgens de producent maakt dat het zowel makkelijker om automatische correcties toe te passen als om het resultaat daarna handmatig aan te passen. Ook is er aan het programma een automatische keystone toegevoegd.

Update maakt Capture One 22 sneller op Apple M1

De softwaremaker heeft ook de werking op Apple-computers met een M1-processor aan boord geoptimaliseerd. Dat levert op een viertal gebieden snellere resultaten. Zo genereert het programma previews twee keer zo snel als voor de update. Ook de Luma Mask-rendering is een stuk sneller geworden, volgens de makers maar liefst drie keer zo rap. Daardoor kost het minder tijd om het eerste Luma-masker weer te geven én om daarna het helderheidsbereik aan te passen.

De grootste snelheidsverhogingen zal je opvallen bij het werken met de Feather- en Refine-maskers.  Die zouden tot maar liefst tien keer zo snel zijn. Ten slotte zullen Fujifilm-fotografen blij zijn met de verbeteringen van de nieuwe versie van Capture One 22. Het laden van onbewerkte Fujifilm X-Trans-bestanden gaat namelijk tot honderd procent sneller. Gebruikers zullen dit vooral merken bij het genereren en renderen van previews en bij het inzoomen op de beelden.

Bovenstaande zijn de grootste wijzigingen die Capture One 22 heeft gekregen na de update. Er zijn ook talloze kleinere verbeteringen en aanpassingen, waaronder het kunnen instellen van de duur van individuele Live Sessions. Ook hebben de ontwikkelaars het algoritme achter de functie Auto Rotate verbeterd. Daardoor levert het programma nauwkeurigere resultaten bij afbeeldingen waar duidelijke lijnen (zoals die van een horizon) zichtbaar zijn. Verder is de lijst van ondersteunde camera’s en objectieven weer een stukje langer geworden, onder meer dankzij de toevoeging van de Sony FE 70-200mm F2.8.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in