SanDisk Extreme Pro CFexpress
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Toekomstbestendig
  • Compatibel met XQD
CON
  • Nieuwe kaartlezer nodig

De SanDisk Extreme Pro CFexpress kaarten van het Type B zorgen voor razendsnelle opslag in combinatie met de nieuwste camera’s van merken zoals Nikon en Canon.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het beste uit de fotografiewereld in je mailbox.

SD-kaartjes zijn al vele jaren de standaard in fotografieland, maar aan die dominantie lijkt stilaan een einde te komen. Camera’s zoals de Nikon Z7 II hebben ruimte voor beide soorten opslag, maar topmodellen zoals de Z 9 werken enkel met CFexpress Type B-opslag. Andere merken, zoals Sony, verkiezen dan weer het compactere CFexpress Type A. Het verschil zit hem in het formaat en de maximumsnelheid van de kaartjes. CFexpress Type A kan tot 1.000 MB/s overdragen en is kleiner ( 20 x 28 x 2,8 mm), terwijl Type B tot 2.000 MB/s aankan en groter is (38,58 x 29,72 x 3,89 mm). Welke poorten je camera ook heeft, het is onvermijdelijk dat je in de toekomst snellere kaartjes nodig gaat hebben. Goed om weten is dat deze CFexpress Type B-kaart ook compatibel is met camera’s die XQD gebruiken en een CFexpress firmware-update hebben ontvangen, zoals bijvoorbeeld de originele Nikon Z6 en Z7. 

Als voorbeeld kunnen we de SanDisk Extreme Pro SDXC USH-II SD-kaart gebruiken. Dat is op zich een prima kaart die een leessnelheid van 300 MB/s haalt, maar geen concurrent voor deze Extreme Pro CFexpress Type B-kaart die maar liefst 1.700 MB/s haalt en een schrijfsnelheid heeft van 1.200 MB/s. Het zal dus een pak langer duren voor je buffer is volgeschreven en het overzetten van foto’s en video naar je computer gaat razendsnel.  

Het verschil tussen een klassieke SD-kaart en CFexpress-kaart.

Snelheden in je camera

Houd er wel rekening mee dat de overdrachtssnelheid op je systeem lager zal liggen dan de snelheid die in je camera gehaald kan worden. Dit komt doordat je afhankelijk bent van de snelheid van de kaartlezer. Wij gingen aan de slag met de SanDisk Extreme Pro CFexpress Card Reader die USB 3.1 Gen 2-overdrachtssnelheden biedt tot een maximum van 10 gigabit per seconde, omgerekend 1.250 MB/s. Wij sloten de kaartlezer aan op de Thunderbolt 4-poort van onze laptop en haalden zo een snelheid van 1065,6 MB/s. Dat is een prima resultaat dat dicht bij de theoretische maximumsnelheid van de kaartlezer ligt, maar is dus nog wel een eind verwijderd van de maximumsnelheid van de kaart. Opvallend was dat de schrijfsnelheid wel maar maximaal 444 MB/s aantikte, wat laag is ten opzichte van de geadverteerde snelheid. Het is mogelijk dat de snelheid hier lager ligt omdat het over een kleinere variant gaat (de kaart is ook beschikbaar in 256GB en 512GB) en we zien vaak dat deze volumes lagere snelheden neerzetten door de kleinere buffers.

Advertentie

Investering voor de toekomst

Ga je vaak aan de slag met RAW 4K video (voor 8K zijn er Pro Cinema kaarten), dan doe je er zeker niet slecht aan om meteen de overstap te maken. Je moet dan wel rekening houden met de hogere prijs die je momenteel betaalt voor CFExpress Type B-kaartjes (al ligt de prijs ondertussen wel zo’n 40 procent lager dan drie jaar geleden). 64 GB kost al snel 102 euro, 128 GB kost 122 euro, 256 GB kost 249 euro en voor 512 GB betaal je maar liefst 340 euro. Dat is dus een aardige investering die bovenop de prijs van je nieuwe camera komt. De snelste SD-kaarten van het moment zijn echter ook aardig prijzig, dus je kan de overweging maken om nu al te investeren in de toekomst. Daar pluk je later de vruchten van als je nieuwe hardware aanschaft. 

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in