DxO laat zijn nieuwste versie zien van hun alles-in-één RAW foto-editor, DxO PhotoLab 6. Daarnaast tonen ze een update van zijn correctiesoftware en plug-in, DxO ViewPoint 4.

DxO PhotoLab 6

Laten we beginnen met de RAW beeldbewerker, DxO PhotoLab 6. Hierin zien we een aantal toffe verbeteringen als het aankomt op de beeldkwaliteit, bewerkingsgereedschappen, workflow en prestaties. Wat de prestaties betreft, belooft DxO PhotoLab 6 meer snelheid en stabiliteit. Verder is het nu volledig native voor Mac Silicon-gebruikers. DxO PhotoLab 6 is beschikbaar voor macOS en Windows.

DeepPRIME XD

Zo gebruikt het programma de nieuwe DeepPRIME XD-technologie, wat de ruisonderdrukking sterk verbetert. Vergeleken met DeepPRIME belooft DeepPRIME XD (XD staat voor eXtreme Details) betere scherpte, betere kleur en minder ruis. Het zou je ongeveer 2,5 stops extra voordeel kunnen geven, waardoor je kunt werken met hogere ISO-waarden. Theoretisch zou dit inhouden dat je een foto op ISO 4000 kunt laten ogen als een foto gemaakt met ISO 500, wanneer je let op ruis, kleur en helderheid. Hiervoor wordt tegelijkertijd raw demosaicing en denoising uitgevoerd, wat betere scherpte en minder ruis belooft dan concurrerende softwareoplossingen.

Betere kleurbeheersing

Voor het verbeteren van de kleuren gebruikt het programma hun eigen DxO Wide Gamut-techniek. Hiermee worden kleuren uitgebreid tot ver buiten sRGB en Adobe RGB. Het belooft ook een betere weergave van natuurlijke kleuren dan Adobe ProPhoto RGB. Om een ​​goede kleur te garanderen, bevat DxO PhotoLab 6 een Soft Proofing-modus, zodat je kunt zien wat het uiteindelijke resultaat zal worden.

Advertentie

Retoucheren

De nieuwe ReTouch-tool is krachtiger dan ook en stelt je in staat om meer invloed uit te oefenen op de genezing en kloning van afzonderlijke onderdelen. Zo kun je de bron spiegelen, roteren en schalen voor betere resultaten. Ook is het mogelijk om penselen te gebruiken om het bewerkingsgebied te verfijnen. Hierdoor zou je na de bewerking in DxO PhotoLab 6 minder behoefte hebben aan bewerkingen in Adobe Photoshop voor het gebruiken van hun imposante kloon- en herstelgereedschappen. Alle aanpassingen worden bovendien non-destructief toegepast. Met U-point controlepunten kun je snel bepaalde handelingen en aanpassingen terugdraaien of veranderen. Het is zelfs mogelijk om groepen lokale controlepunten te maken, waardoor je voor bepaalde segmenten de helderheid of het contrast kunt aanpassen.

Meer lenzen

DxO staat natuurlijk bekend om de beoordeling van lenzen en sensoren. Het is logisch dat deze kennis ook zijn positieve uitwerking heeft op deze software. De DxO Optics Module krijgt ondersteuning voor meer en nieuwe objectieven. Alle lensprofielen zijn op maat gemaakt met informatie uit de geavanceerde laboratoriumtests van DxO. Zo worden alle bekende afwijkingen op het gebied van scherpte, lichtafval, geometrische vervormingen en chromatische aberraties (longitudinaal en lateraal) direct aangepakt. Nieuwe ondersteuning is toegevoegd voor de Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM, Nikkor Z 28-75mm F2.8, HD Pentax-D FA 21mm F2.4 ED Limited DC WR, HD Pentax-FA 31mm F1.8 Limited, HD Pentax-FA 43 mm F1.9 Limited, HD Pentax-FA 77 mm F1.8 Limited, Sigma 18-50 mm F2.8 DC DN C, Sigma 35 mm F2 DG DN C en Sony E 11 mm F1.8. In totaal ondersteunt Optics Module meer dan 77.000 camera- en lenscombinaties.

Prijs en beschikbaarheid

DxO PhotoLab 6 is beschikbaar in de Essential- en Elite-edities. De Essential-editie kost 139 euro voor nieuwe gebruikers en 75 euro als upgrade vanuit DxO PhotoLab 4- of 5. De Elite-editie, die beschikt over de nieuwe DeepPRIME XD-ruisonderdrukkingstechnologie, X-Trans-sensorondersteuning en meer, kost 219 euro of 99 euro om te upgraden. Je kunt het programma 30 dagen gratis uitproberen.

DxO Viewpoint 4

Een ander interessant programma is DxO ViewPoint 4. Je kunt ViewPoint 4 gebruiken als standalone app, als onderdeel van PhotoLab 6 of als plug-in. De software repareert geometrie- en perspectieffouten en biedt daarnaast de nodige creatieve controle. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de nieuwe ReShape-toolm waarmee je afzonderlijke delen van een afbeelding kunt vervormen en repareren met behulp van controlepunten op een aanpasbaar raster. Scheve gebouwen, vervormde mensen in een groepsportret of verbogen patronen hoeven daarmee geen probleem meer te zijn.

Andere upgrades en verbeteringen zijn onder meer Apple Silicon-ondersteuning, automatische geometrische correcties, verbeterde hulpmiddelen voor bijsnijden en horizon en een verbeterde gebruikersinterface.

DxO ViewPoint 4 is nu beschikbaar voor macOS en Windows. Voor nieuwe gebruikers is het 99 euro. Als u DxO ViewPoint 3 bezit, kun je upgraden voor 59 euro. Ook hier kun je Viewpoint 30 dagen lang gratis proberen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in