Welke lens schaf je aan om je kitlens te vervangen? Overweeg een goedkope prime-lens van 35, 50 of 85mm!

Als beginnende fotograaf kan het vinden van het juiste cameramateriaal een uitdagende taak zijn. Er zijn heel wat verschillende lenzen op de markt en dat maakt voor een moeilijke beslissing. Heb je momenteel enkel een kitlens, dan is een goedkope prime-lens met een brandpuntsafstanden van 35mm, 50mm of 85mm een prima keuze. Deze lenzen bieden veel voordelen en zijn het overwegen waard voor elke beginnende fotograaf. Hieronder sommen we er vijf op.

  1. Betaalbaarheid: Prime-lenzen met een vaste brandpuntsafstand zijn vaak goedkoper dan zoomlenzen. Dit komt omdat ze minder bewegende delen hebben en minder complex zijn om te produceren. Voor beginners zijn ze dan ook uitermate geschikt omdat je zo makkelijk kan proberen wat jouw het beste ligt, zonder teveel geld uit te geven. Goedkope prime-lenzen stellen je met andere woorden in staat om kwaliteitsfoto’s te maken zonder een grote investering te doen.
  2. Beeldkwaliteit: Prime-lenzen staan bekend om hun uitstekende beeldkwaliteit. Omdat ze een vaste brandpuntsafstand hebben, zijn ze optimaal ontworpen voor die specifieke brandpuntsafstand. Hierdoor kunnen ze scherpere beelden en een betere kleurreproductie leveren in vergelijking met zoomlenzen. Meteen ook de reden waarom veel portretfotografen fan zijn van (weliswaar de professionele) prime-lenzen.
  3. Lichtsterkte: Prime-lenzen hebben vaak een groter diafragma dan zoomlenzen. Dit betekent dat ze lichtsterker zijn, wat vooral handig is bij weinig licht of bij het maken van portretten met een mooie onscherpe achtergrond (bokeh). Een goedkope prime-lens met een diafragma van bijvoorbeeld f/1.8 kan je helpen om prachtige foto’s te maken met een kleine scherptediepte en een professionele uitstraling.
  4. Creatieve mogelijkheden: Het gebruik van prime-lenzen dwingt je om na te denken over je compositie en je fysieke positie ten opzichte van je onderwerp. In plaats van simpelweg in- en uit te zoomen, moet je jezelf verplaatsen om het juiste kader te vinden. Dit kan je creatieve vaardigheden vergroten en je helpen om beter te begrijpen hoe verschillende brandpuntsafstanden je foto’s beïnvloeden.
  5. Draagbaarheid en gemak: Goedkope prime-lenzen zijn meestal lichter en compacter dan zoomlenzen. Dit maakt ze gemakkelijk mee te nemen tijdens fotowandelingen of op reis. Je zult merken dat je minder gewicht met je meedraagt en meer bewegingsvrijheid hebt om de wereld om je heen vast te leggen.

Reden genoeg dus om voor een goedkope prime te kiezen. We raden onderstaande modellen van verschillende merken dan ook absoluut aan. Met deze objectieven kan je je fotografievaardigheden ontwikkelen en prachtige beelden vastleggen zonder je budget te overschrijden. Hieronder vind je ook een galerij van foto’s gemaakt met de Sony FE 85mm f/1.8.

Advertentie

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

  1. Het is maar wat je betaalbaar noemt. Ik ben heel blij met mijn Canon 85 mm f1.4 IS maar voor zover ik mij herinner, was die niet goedkoop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in