Nikon Z9

De Nikon Z-camera’s, en vooral de Z9, krijgen een hele lijst aan verbeteringen. De snelle geheugenkaart is het ideale medium voor de Z9.

Nikon heeft nieuwe firmware voor drie van zijn systeemcamera’s van de Z-serie aangekondigd. De updates zijn beschikbaar vanaf 20 april en brengen een hele lijst aan verbeteringen voor de Z9, Z6 II en Z7 II, onder andere op het gebied van scherpstelling. Nikon brengt ook een Type B CFexpress-geheugenkaart met hoge capaciteit op de markt, die filmen in 8K en fotograferen met zeer hoge burstrates met de Z9 ondersteunt.

Firmwareversie 2.0 voor de Z9 brengt verbeteringen voor video-opnamen met de topcamera. Zo kunnen videografen na de update RAW-video’s van 8,3K/60p in de camera opnemen en scherpe Ultra HD-beelden van 4K/60p maken. Die produceert de camera op basis van 8K-materiaal. Met de nieuwe firmware ondersteunt de camera ook 12-bits opnamen met ProRes RAW HQ (tot 4K/60p) of Nikons nieuwe N-RAW-indeling (tot 8K/60p en 4K/120p). Firmware 23.0 voegt meer videofuncties toe, waarmee Nikon verder inspeelt op de wensen van professionals. Zo zijn krijgt de Z9 onder meer een golfvormmonitor, een rode opname-aanduiding en een aangepast i-menu voor weergave van video-instellingen tijdens het fotograferen.

Meer updates voor Nikon Z-camera’s

De firmware-update voor de Z9 biedt ook verbeteringen voor fotografen. Met versie 2.0 kunnen zij de AF-instellingen aanpassen met maximaal twintig selecteerbare breedveld-AF-patronen. Ook kunnen fotografen in de elektronische zoeker een hogere vernieuwingsfrequentie (tot 120 bps) activeren. Andere nieuwe functies zijn voor-ontspan-beeldopnamen en de mogelijkheid om met meerdere cameraknoppen scherpstelposities op te roepen.

Een lijst met alle vernieuwingen die firmware 2.0 voor de Z9 brengt vind je in het downloadcentrum van Nikon.

Voor de Z6 II en Z7 II verfijnt firmwareversie 1.4 het automatisch veld-AF-algoritme, zodat de camera’s beter scherpstellen op onderwerpen die zich op de voorgrond en in het midden van het beeld bevinden. Videografen kunnen na de update nauwkeuriger de scherpstelling van het ene naar het andere punt verleggen dankzij de ondersteuning van lineaire handmatige scherpstelling. De twee systeemcamera’s met de nieuwe firmware zijn ook compatibel met de Bluetooth-afstandsbediening ML-L7.

Snelle CFexpress-kaart

Nikons nieuwe CFexpress-geheugenkaart (Type B) heeft een hoge capaciteit van 660 GB en is compatibel met de Z9. Nikon heeft deze kaart gemaakt om samen met de camera snelle continu-opnamen en video-opnamen van meer dan 8K bij hoge beeldsnelheden vast te leggen. De CFexpress-kaart behaalt leessnelheden tot 1700 MB/s en schrijfsnelheden tot 1500 MB/s. Nikon communiceert op een later tijdstip wat de adviesprijs en de beschikbaarheid van de geheugenkaart wordt.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in