Capture One 22

Capture One 22 maakt voor het eerst gebruik van kunstmatige intelligentie om de horizon van foto's automatisch recht te zetten.

Capture One 22 biedt verschillende functies om beelden samen te voegen, zoals een panorama-stitch en een HDR-tool. Bovendien heeft AI zijn intrede in de Deense software gemaakt, door een automatische rotatiefunctie op basis van kunstmatige intelligentie.

Versie 22 van Capture One is sinds eind vorige week beschikbaar, maar een aantal van de belangrijkste vernieuwingen maakte het bedrijf al eerder bekend. Zoals de stitching tool, waarmee je foto’s in alle richtingen aan elkaar kan plakken. Het bedrijf noemt het Panorama Stitch, maar je kan hem ook gebruiken om in de hoogte te combineren. Zo maak je met de tool niet alleen indrukwekkende groothoekbeelden als landschappen of cityscapes, maar ook stitches van gebouwen. De functie is volgens de maker ideaal om beelden met een grote resolutie, een hoge scherpte van rand tot rand en zonder vervormingen te creëren. Bekijk in deze video wat je er allemaal mee kan doen.

Met de functie HDR Merging kan je dan weer beelden met een verschillende belichting samenvoegen. Capture One 22 voegt deze samen tot een enkel bestand dat een hoger dynamisch bereik heeft dan de afzonderlijke foto’s. (Zie de video hieronder). Met de twee nieuwe tools wil de fabrikant de noodzaak om externe applicaties als Photoshop te gebruiken, verkleinen.

Meer nieuwigheden van Capture One 22

Bovendien maakt Capture One in editie 22 voor het eerst gebruik van AI. Maar nog niet op grote schaal, want de kunstmatige intelligentie blijft (vooralsnog) beperkt tot één functie: Auto Rotate. De tool gebruikt machine learning en een grote set van voorbeeldfoto’s om een of meerdere foto’s te analyseren en recht te trekken.

Capture One 22 heeft ook de nieuwe mogelijkheid om draadloos te tetheren, zij het met een beperkt aantal camera’s en enkel van het merk Canon. De eerste versie van de feature werkt alleen optimaal met de Canon EOS R5, R3, 1DX II en 1DX III. De tool ondersteunt ook de Canon EOS 5D IV, R, R6 en 90D, hoewel hij voor deze camera’s niet de volledige functionaliteit en prestaties biedt. De softwaremaker zegt dat meer merken en modellen in de komende maanden zullen volgen.

Windows-gebruikers kunnen in versie 22 genieten van een betere Catalogus-ervaring. Daarin is het sneller bladeren, filteren en zoeken in albums en mappen. Daarnaast ondersteunt de nieuwe software de RAW-files van meer camera’s en de specifieke optische correcties voor meer lenzen, wat het totaal op meer dan vijfhonderd camera’s en vijfhonderd objectieven brengt.

De makers van Capture One gaven tijdens de introductie van de nieuwe softwareversie ook aan te werken aan Capture One Live. Deze dienst wordt op dit moment getest en laat fotografen foto’s rechtstreeks delen om makkelijker samen te kunnen werken.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in