M1

De razendsnelle M1-chip was Apple's eerste aankondiging op het One More Thing-event dat deze week plaatsvond.

Apple heeft een nieuwe familie chips voor de Mac gelanceerd, waardoor het geen gebruik meer hoeft te maken van processors van Intel. De eerst te verschijnen Apple-chip is de M1. Krachtig, zuinig en extreem klein zijn de kernwoorden daarvan. De chip is duidelijk gebouwd voor Apple’s nieuwe besturingssysteem macOS Big Sur, dat vanaf vandaag beschikbaar is. De chip biedt veel voordelen: een langere accuduur, apps worden sneller geladen, extra veiligheid en je Mac start sneller dan ooit op.

Apple M1
De MacBook Air is de eerste in rij die de M1 aan boord krijgt.

De nieuwe chip maakt het ook mogelijk om iPad- of iPhone-apps rechtstreeks op je Mac te gaan gebruiken. Voor een vlotte overgang naar de nieuwe architectuur heeft de iPhonebouwer ook Rosetta 2 gelanceerd. Daarmee krijgen ontwikkelaars voldoende tijd om hun apps en programma’s om te bouwen van Intel naar de chip van Apple.

M1: eerste Soc voor Mac

Macs en pc’s hebben normaal gesproken meerdere chips voor onder meer CPU, I/O en beveiliging. De M1 combineert deze technologieën nu in één SoC, wat leidt tot een verbeterde integratie en daardoor betere prestaties en een laag energieverbruik. M1 heeft ook een centrale architectuur met geheugen met een enorme bandbreedte waarin nauwelijks vertraging optreedt, allemaal in één pool.

Daardoor hebben alle technologieën in de SoC toegang tot dezelfde data en hoeven die niet tussen meerdere geheugenpools heen en weer te worden gekopieerd. En dat leidt dan weer tot betere prestaties en meer efficiëntie.

Acht kernen

M1 heeft een 8-core CPU die bestaat uit vier high performance-cores en vier high efficiency-cores. Elke high performance-core levert toonaangevende prestaties voor single-threaded taken, en werkt daarbij maximaal efficiënt.

Dit zijn ’s werelds snelste CPU-cores in silicon-chips met een laag stroomverbruik. Ze zorgen ervoor dat fotografen razendsnel hoge-resolutiefoto’s kunnen bewerken en dat ontwikkelaars bijna drie keer zo snel apps kunnen bouwen. Als als de vier cores samenwerken, kunnen ze multithreaded taken veel sneller uitvoeren.

Apple M1
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in