Nikon Z9

Shoot mocht vandaag een halfuurtje fotograferen met de Nikon Z9. Lees onze eerste bevindingen over Nikons nieuwe vlaggenschip.

Vandaag heeft Nikon zijn langverwachte professionele high-end systeemcamera, de Nikon Z9, gelanceerd. Shoot mocht alvast kort aan de slag met een van de weinige samples die op dit moment beschikbaar zijn in de Benelux. Lees hier de belangrijkste specificaties en onze eerste indrukken van Nikons nieuwe vlaggenschip.

De introductie van de Z9 is een belangrijke stap voorwaarts voor Nikon. Sony en Canon hadden met respectievelijk de a1 en R3 hun nieuwe vlaggenschepen al eerder dit jaar gepresenteerd, twee camera’s met specificaties en mogelijkheden om van te watertanden. Nikon maakte mondjesmaat al een aantal features van de Z9 bekend. Maar wat de camera allemaal precies in petto zou hebben bleef nog ongewis. Tot vandaag dus.

Update: bekijk hier alvast een aantal testfoto’s die we met het preproductiemodel van de Z9 maakten.

De belangrijkste specs van Nikon Z9

Het hart van de systeemcamera vormt een nieuw ontwikkelde gestapelde fullframe CMOS-sensor van 45,7 megapixels en de nieuwe EXPEED 7-processor. De sensor kan razendsnel worden uitgelezen, waardoor problemen als het rolling shutter effect, dat kan optreden bij elektronische sluiters, bij de Z9 geen issue meer zijn. Bijkomend heeft de camera ook geen mechanische sluiter, die is hierdoor niet meer nodig. De sensor heeft een basis ISO-bereik van 64 tot 25.600, dat je kan uitbreiden tot 32-102.400. Ook heeft hij een algoritme voor ruisonderdrukking ingebouwd en wordt flikkering in de camera tegengegaan.

De Z9 heeft Nikons meest geavanceerde autofocussysteem en 3D-tracking tot nu toe. Deze functies maken gebruik van kunstmatige intelligentie om mensen, dieren en voertuigen te herkennen. Bij ons eerste testritje bleek de camera de ogen van mensen indrukwekkend snel te vinden. Het systeem kan ook gezichten en lichamen identificeren. De algoritmes van het AF-systeem zien ook of er honden, katten en/of vogels in beeld zijn. Hetzelfde geldt voor treinen, vliegtuigen en (motor)fietsen.

Je kan instellen of dat automatisch voor alle soorten onderwerpen gebeurt of dat de AF slechts een van deze onderwerpen in de gaten houdt. In totaal kan de AI maar liefst negen verschillende onderwerpen tegelijkertijd detecteren. Dit is mogelijk dankzij de snelle uitlezing van de sensor en de hoge datadoorvoer die de Z-mount biedt; de Z9 kan zo maar liefst 120 AF-scans per seconde uitvoeren.

Het AF-systeem van de nieuwe Nikon maakt gebruik van 493 detectiepunten. Daarvan zijn er 405 geschikt voor automatisch veld-AF, vijf keer zo veel als bij de Z7 II. Ook heeft de camera 10 AF-veldstanden om de juiste focus te houden. Die hebben we vandaag natuurlijk niet allemaal kunnen proberen, maar duidelijk is dat je hiermee voor elke klus de optimale AF-setting kan bepalen.

Seriebeelden en video

Hoge burstrates zijn een must voor de professionele sport- en wildlifefotograaf. Die zit goed met de 20 raw-beelden per seconde die de Z9 kan vastleggen (schiet je in jpeg dan zijn dat er zelfs 30). Volgens opgave kan de camera zo meer dan 1000 raw-bestanden in volle resolutie registreren en wegschrijven. Wil je meer, dan schakel je de Nikon in de C+-stand, waarin je 120 bps (!) met volledige AF/AE. In dit geval slaat de Z9 jpegs van zo’n 11 megapixel groot op.

Filmen kan met de systeemcamera bij introductie tot maximaal 8K tegen 30p. Via een gratis upgrade zal dat in de loop van 2022 worden opgevoerd naar 8K tegen 60p. De warmteafvoer is in de camera goed geregeld, want filmen in de hoogste introductiekwaliteit kan de Z9 maar liefst 125 minuten volhouden, langer dan welke huidige systeemcamera dan ook. De hoogste framerate in 4K-kwaliteit is 120p, wat bijvoorbeeld vloeiende slowmotionbeelden mogelijk maakt. Tijdens het filmen is de volledige AF/AE en oogdetectie AF beschikbaar.

Body Nikon Z9

De Z9 combineert een vergelijkbaar hoekig ontwerp als de eerdere fullframe systeemcamera’s van Nikon met de handling die in lijn is met de D5 en D6. Zo heeft de Z9 een grote body met bedieningselementen voor zowel een liggende als staande oriëntatie. Op dezelfde plek aan de voorkant als die twee professionele spiegelreflexen camera’s een AF-knop, waarmee je snel de settings van het autofocussysteem kan aanpassen. Overstappers zullen de nieuwe camera dus met hun ogen dicht kunnen bedienen.

Ook overgenomen van deze topspiegelreflexen is de verlichting van de belangrijkste knoppen aan de achterkant. Een primeur voor Nikon is dan weer de kantelmonitor achterop. Die is over 4 assen verticaal en horizontaal te kantelen, zodat je vanuit verschillende standpunten goed zicht op het scherm kan houden.

Eerste indruk

Een halfuurtje fotograferen volstaat natuurlijk niet om een onderbouwde mening te vormen over een nieuwe camera. Dat geldt des te meer voor een topcamera als de Z9, die ontelbare instelmogelijkheden en features te bieden heeft. Wel is direct duidelijk dat de Z9 (met een adviesprijs van 5.999 euro) is ontworpen voor beeldmakers die het onderste uit hun apparatuur willen halen: professionele wildlife- en sportfotografen en fotojournalisten zullen de herkenbare body, die nog robuuster is dan die van de D6, ongetwijfeld waarderen. Mode- en reclamefotografen kunnen zich creatief helemaal uitleven dankzij foto’s en video’s met een superhoge resolutie. Tijdens onze eerste testrit liet de Nikon Z9 alvast een indrukwekkend voorproefje van zijn kunnen zien met een state of the art autofocus en hoge framerates.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in