EOS R3

De EOS R3 biedt serieopnamen tot 30 beelden per seconde en innovatieve AF-functies zoals Eye Control en voertuigtracking.

We hebben er een aantal maanden op moeten wachten, maar nu is de Canon EOS R3 daadwerkelijk gelanceerd. Het nieuwe topmodel systeemcamera van het bedrijf heeft een stacked CMOS-sensor van 24,1 megapixels die razendsnel uitgelezen kan worden. Dat resulteert in burstrates van maar liefst 30 frames per seconde zonder black-out.

Canon noemt de EOS R3 zijn krachtpatser voor sportfotografie en reportages. De camera volgt het ergonomische design, de snelheid en de betrouwbaarheid van Canons EOS-1-serie en voegt daar een lading aan innovaties aan toe. De nieuwe backside illuminated sensor is speciaal ontwikkeld om razendsnel te kunnen registeren zonder dat er rolling shutter vertekening bij optreedt. Het biedt sluitertijden van 30 tot 1/64000e seconde en kan met de elektronische sluiter opnamen maken tot 30 fps met AE- en AF-tracking. Dat kan zelfs met RAW-bestanden. Deze sluiter heeft bovendien geen last van knipperende lichtbronnen, die kan hij automatisch detecteren en corrigeren. Zo voorkomt de R3 ook banding en kleur- en belichtingsproblemen in dit soort situaties.

Het ontwerp van de behuizing van het nieuwe vlaggenschip (links) is gebaseerd op dat van de Canons EOS-1-serie (rechts EOS-1 Dx Mark III)

Slimme AF-trackingfuncties

Ook het scherpstellen gaat zeer snel: de R3 is met een scherpsteltijd van slechts 0,03 seconde de snelste EOS R-camera. De camera beschikt met de Dual Pixel CMOS AF II technologie ook over een verbeterde AF-tracking die gebaseerd is op deep learning algoritmen. Daardoor kan de camera ogen, gezichten en lichamen van mensen en dieren herkennen. Met motor- en autosportfotografen in gedachten heeft Canon bovendien een speciale functie voor het volgen van voertuigen toegevoegd. Daarmee kan de camera motoren, Formule 1-auto’s met open cockpit en GT- en rallyauto’s perfect volgen. De fotograaf heeft dan de mogelijkheid om prioriteit te geven aan het voertuig of de helm van de coureur.

EOS R3

De EOS R3 biedt maar liefst drie manieren om de AF-punten te selecteren: de smart controller, de nauwkeurige multi-controller en de Eye Control AF. Die laatste verplaatst het scherpstelpunt naar waar de fotograaf kijkt. Zo kan hij met slechts een blik instinctief scherpstellen op de actie. Dat kan hij ook in zeer slechte lichtomstandigheden, want de camera kan tot -7,5 EV op onderwerpen focussen.

De R3 heeft hetzelfde 5-assige beeldstabilisatiesysteem als de EOS R5 en R6. En ook bij de nieuwe topper kan dit worden gecombineerd met de optische stabilisatie van compatibele RF-lenzen. Dan kan voordelen tot maar liefst 8-stops opleveren.

Communicatie-opties op EOS R3

Voor professionele fotografen in het veld is het ook belangrijk dat de beelden snel bij de nieuwsredactie terechtkomen. De EOS R3 biedt daarvoor meerdere verbindingsmogelijkheden connectiviteitsopties, waaronder 5GHz-wifi en Bluetooth 5.0 om beelden te versturen via een smartphone of draadloos netwerk. Ook is een gigabit Ethernet-poort aanwezig voor een snelle bekabelde verbinding, bijvoorbeeld in sportstadions. Fotografen kunnen hun opnamen verder via FTP naar opdrachtgevers verzenden als snelheid echt het belangrijkste is.

EOS R3

De camera is ook op afstand te bedienen vanaf een mobiel apparaat met Canons Camera Connect-app of met de functie Browser Remote via een ethernet-verbinding. Met die laatste functie kan je ook op afstand metadata wijzigen, door opnamen bladeren en beelden downloaden. Met de nieuwe Smartphone Link AD-P1 accessoire kunnen gebruikers hun iOS- of Android-apparaat boven op de hotshoe-aansluiting bevestigen.

EOS R3

EOS R3 kan filmen in 6K RAW

De EOS R3 biedt met 6K 60p in RAW krachtige videomogelijkheden. Filmmakers hebben hiermee 50 procent meer detail dan wanneer ze in 4K opnemen. Met 6K CRM RAW-bestanden kunnen zij de belichting en witbalans na de opname aanpassen. 4K-beelden tot 60p worden in de camera oversampled van 6K, wat zorgt voor de hoogst mogelijke 4K-filmkwaliteit. Indrukwekkende slowmotionbeelden zijn mogelijk dankzij opnames in 4K 120p. Filmen kan maximaal zes uur lang of 1,5 uur met hoge frame rates voor slowmotion.

De Canon EOS R3 is vanaf november verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 6099,99 euro.

Bekijk hieronder alvast een aantal foto’s die Canon-ambassadeurs met het nieuwe vlaggenschip maakten.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in