Fujifilm X100V

De Fujifilm X100V krijg een aantal verbeteringen mee ten opzichte van de eerdere X100-modellen. Maken die deze compact de ultieme straatcamera?


In 2011 lanceerde Fujifilm de X100, een eigenzinnige camera die heel wat fotografenharten beroerde. Negen jaar later komt er met de X100V een vijfde generatie. Is die echt nóg beter?

De wederopstanding van Fujifilm als camerafabrikant begon in de herfst van 2010, met de aankondiging van de X100 op Photokina. De vintage meetzoekercamera look, de intuïtieve manuele instelschijven, een vast objectief zonder zoomfunctie, en een gecombineerd optisch en elektronisch zoekersysteem … meer dan genoeg om fervente voor- en tegenstanders voor langere tijd in de weer te houden! Het concept sloeg evenwel duidelijk aan, en dat leidde dan weer tot de succesvolle reeks van X-systeemcamera’s.

Met de X100V introduceert Fujifilm een update naar de meest recente technologieën, eerder al gebruikt bij de X-T3 en X-Pro3 modellen. Daarnaast komt de nieuweling met enkele opvallende verbeteringen en een reeks nuttige verfijningen.

Advertentie

Fujifilm X100V
De X100V is naar keuze verkrijgbaar in een stijlvolle zwarte of zilveren uitvoering.

Verbeterde grip

De boven- en onderzijdes van de behuizing zijn nu uit aluminium vervaardigd. Ook kregen ze strakkere randen en een satijnzachte oppervlaktelaag mee. Voor de andere onderdelen van het frame wordt een magnesiumlegering gebruikt. De rechterzijde van de camera is vooraan minder afgerond, en achteraan voorzien van een extra uitstulping. Hierdoor heeft het toestel een betere grip, al blijft bijvoorbeeld een polsriem geen overbodige luxe.

De nog steeds unieke hybride zoeker laat de gebruiker snel en eenvoudig kiezen tussen een optisch (OVF) of een elektronisch (EVF) zoekerbeeld. Het geheel kreeg een verbeterd optisch systeem. Zo is de elektronische informatie geprojecteerd in de OVF nu duidelijker zichtbaar. Bij de EVF zorgt een 3,69 megapixel OLED-paneel voor meer helderheid en contrast. Indien gewenst kan rechtsonder in de OVF een klein EVF-beeld vertoond worden, als hulp bij de scherpstelling.

Nu met kantelbaar scherm

Tot grote vreugde van alle eerdere (en toekomstige) X100-gebruikers is het nieuwe 3 inch lcd-aanraakscherm met 1,62 miljoen beeldpunten in twee richtingen kantelbaar geworden, 90° naar boven en 40° naar onder. Op die manier is fotograferen vanuit lagere of hogere standpunten een stuk makkelijker. Bovendien is het scherm erg dun gebleven, en klapt het netjes helemaal weg zonder achteraan uit te steken.

Fujifilm X100V
De X100V behoudt de retro-look en de manuele instelknoppen van de eerdere modellen.

Ook wat betreft de bedieningsknoppen en instelschijven komt de Fujifilm X100V met een aantal wijzigingen. De 4-wegs keuzetoets in verdwenen. Het instellen van scherpstelpunt of -zone gebeurt nu uitsluitend met de scherpstelhendel. De vier voorziene veegbewegingen op het aanraakscherm compenseren enigszins het verlies aan vier programmeerbare functieknoppen. Alles samen kan de gebruiker aan het indrukken of lang aanhouden van vier knoppen, twee commandoschijven en de zoekerkeuzehendel telkens één van de circa zestig beschikbare functies toewijzen. Bovendien kan ook de scherpstelring vooraan op het objectief als commandoring fungeren. De ISO-instelknop is nu makkelijker te bedienen, deze kreeg een stand om de gevoeligheid via de voorste commandoschijf te kiezen.

Fujifilm X100V
Achteraan vervalt de 4-wegs keuzeknop; veegbewegingen op het scherm nemen functies over.

Objectief

Net als alle vorige modellen heeft de X100V een vaste lens met 23 mm brandpuntsafstand (35 mm kleinbeeldequivalent) en f/2.0 als grootste opening. Het optisch ontwerp ervan is wel volledig vernieuwd: van de acht lenselementen (in zes groepen) zijn er nu twee asferisch, en ook de coatings werden aangepast. Resultaat: een hogere scherpte tot in de hoeken van het beeld, en een opmerkelijke verbetering van de beeldkwaliteit bij korte opnameafstand en grotere lensopening. Voor een snelle vergelijkende test (geen absolute meting!) drukte ik een testpatroon af op A4-grootte, die ik vervolgens zorgvuldig fotografeerde met zowel een X100V als een X100F, vanop 30 cm afstand en met volledig geopend diafragma – het worst case scenario voor het originele objectief. De resultaten spreken voor zich!

De nieuwe lens biedt meer scherpte en contrast, vooral bij korte werkafstanden.

Het nieuwe objectief heeft verder een negenbladig diafragma en een minimale scherpstelafstand van 10 cm. De ingebouwde centraalsluiter laat belichtingstijden toe van 30 tot 1/4000 seconde (tot 60 minuten in bulbmodus), en reeksopnamen tot 11 beelden per seconde. Met dit sluitertype is flitssynchronisatie mogelijk tot 1/4000 seconde, ideaal wanneer fel omgevingslicht moet worden onderdrukt. Bovendien is er een ingebouwd neutral density (ND) filter dat de belichting met 4 EV (t.o.v. 3 EV op de eerdere versies) vermindert: hierdoor kunnen langere sluitertijden of grotere diafragma’s worden gebruikt bij helder verlichte onderwerpen.

Het voorste lenselement, dat meebeweegt bij het scherpstellen, is het enige punt waarop de Fujfilm X100V niet volledig weerbestendig kon worden gemaakt. Met het opschroeven van een filter of van een van de converters verdwijnt dat probleem.

Beeldverwerking van de betere systeemcamera’s

De X100V neemt de X-Trans 4-sensor over van de X-T3 en X-Pro3: een 26,1 megapixel back-illuminated CMOS-type met Fujifilms befaamde X-Trans-kleurfilter. Deze sensor met gevoeligheidsbereik van ISO 160-12800 (uitgebreid: 80-51600) bevat 425 AF-sensoren met fasedetectie verspreid over het gehele beeldoppervlak.

De nieuwste X-Processor 4 staat garant voor een hoge beeldkwaliteit en grote kleurzuiverheid. Dezelfde algoritmes als bij de grotere broertjes leveren uitstekende AF-prestaties, inclusief een AF-gevoeligheid tot -5 EV, een verbeterde tracking van bewegende onderwerpen en een accuratere oog- en gezichtsdetectie. De hoge uitleessnelheid van de sensor en de rekenkracht van de processor samen zorgen voor een realtime voorvertoning in de EVF (tot 100 frames/sec), en een elektronische sluiterfunctie tot 1/32000 seconde. In die modus kunnen reeksopnamen tot 20 fps (30 fps met 1,25x crop) worden gemaakt.

De hoge beeldkwaliteit en de realistische kleurweergave zijn identiek aan die van de X-T3 en X-Pro3. (f/8, 1/100, ISO 250, 35 mm kleinbeeldequivalent)

Fujifilm staat ervoor bekend om rechtstreeks uit de camera schitterende JPEG-beelden af te leveren, en dat is ook hier het geval. Onder de 17 filmsimulaties valt de nieuwe Classic Neg op, met de neutrale kleurbalans en zachte huidtinten van de Superia 400 emulsie. De tooncurve kan in fijnere stappen worden bijgesteld. Ook het vermelden waard: creatieve effecten waaronder grain en clarity, een HDR-functie die 3 opnamen samenvoegt tot één RAW-bestand met uitgebreid dynamisch bereik, en een meervoudige belichtingsfunctie die tot 9 beelden op verschillende manieren kan combineren. Net als bij de X100 schaalt een ‘digitale teleconverter’ functie een 1,4x of 2x crop uit een JPEG op tot volledige beeldgrootte.

Videomogelijkheden Fujifilm X100V

Het design van de X100V is niet echt gericht op de noden van de ernstige videograaf of vlogger. Toch behoren de aangeboden mogelijkheden tot het allerbeste wat op een compacte systeemcamera te vinden is. Het toestel is daarom zonder meer geschikt voor occasioneel filmen, op reis, of als extra camera.

Aan 4K-resolutie zijn opnamesnelheden tot 30 fps mogelijk, bij Full-HD loopt het bereik tot 60 fps (met een aparte high speed modus tot 120 fps). Het videosignaal kan intern op een SD-kaart worden opgenomen in 8-bit 4:2:0, of via de micro-HDMI-poort uitgevoerd naar een externe recorder in 10-bit 4:2:2, telkens aan bitrates tot 200 Mbps. Een volwaardige F-log-tooncurve of een gebruiksvriendelijker Eterna-filmsimulatie helpen om een maximaal dynamisch bereik te behouden tot in de nabewerking.

Bijzonder nuttig is de volledige geruisloze instelmogelijkheid van alle parameters vanop het aanraakscherm, ook tijdens de opname. Dankzij het geringe gewicht en kleine volume is de Fujifilm X100V ook goed bruikbaar in combinatie met een gimbal.

Het nieuwe kantelbare aanraakscherm is zeer handig bij opnamen vanuit laag standpunt. (f/11, 1/150, ISO 160, 35 mm kleinbeeldequivalent)

Prestaties Fujifilm X100V

De X100V gedraagt zich in essentie als een X-Pro3 met XF 23mm f/2.0-lens (maar wel 25% compacter, 30% lichter, 40% goedkoper en met – allicht voor velen – een handiger kantelscherm). De camera past in de jaszak of in een kleine tas, is snel gebruiksklaar en ligt goed in de hand. Ermee fotograferen is een bijzonder aangename ervaring. De heldere hybride zoeker biedt een aangepaste oplossing voor alle situaties. Het EVF-zoekerbeeld is realistisch, zonder storende vertraging of schokken. Alle belangrijke parameters kunnen snel ingesteld worden zonder het toestel van het oog te nemen.

Het autofocussysteem is aanzienlijk verbeterd t.o.v. eerdere X100’s. Het scherpstellen gaat snel, het volgen in continumodus van het onderwerp lukt prima (ook bij video), de gezichts- en oogherkenning blijken erg betrouwbaar.

De X100V kan rechtstreeks via de USB-C-aansluiting gevoed worden, bijv. door een powerbank: erg nuttig bij langere video-opnamen. Als de camera uit staat, wordt dan standaard de NP-W126S Li-Ion-batterij bijgeladen. Een externe lader is als accessoire leverbaar.

De X100V verwent in het bijzonder de straat- of candidfotograaf: de camera werkt stil en discreet, er is minimale afdrukvertraging, er is een focusbegrenzingfunctie voor nóg snellere AF, de OVF en EVF in sportzoeker modus laten zien wat er net buiten het beeldveld gebeurt, met het kantelscherm kan vanop de heup geschoten worden …

De optische zoeker kijkt ook buiten het beeldkader, ideaal voor een perfecte timing.

Conclusie

Compact, discreet, veelzijdig en pittig: de Fujifilm X100V blijkt een ideaal toestel om altijd en overal bij de hand te hebben. Het nodigt uit om bewuster en creatiever te fotograferen: er zijn gewoon minder, soms verwarrende keuzes te maken. De camera toont zich op zijn best voor straat-, documentaire en reisfotografie, en voor gewoon alledaags fotoplezier.

Voor veel X100-gebruikers betekent de vaste beeldhoek juist een uitdaging om meer creatief en consistent te fotograferen. Voor wie dit aspect als te beperkend ervaart, zijn er de al eerder uitgebrachte 0,8x groothoek- en 1,4x teleconverters: die verleggen de brandpuntsafstand naar respectievelijk 28 mm en 50 mm (kleinbeeldequivalent), met slechts een beperkt verlies aan beeldkwaliteit.

Wie geniet van een eerdere X100-versie, moet zeker een upgrade overwegen: de verbeteringen zijn significant. X100F-bezitters moeten uitmaken of de hogere AF-snelheid, het kantelscherm, de verbeteringen aan objectief en EVF of de weerbestendigheid een voldoende meerwaarde brengen. Wie van een meetzoekercamera houdt maar wel de mogelijkheid om lenzen te wisselen wil behouden, kan terecht bij ‘grote broer’ X-Pro3. Gaat de voorkeur naar een toestel met een dslr-vormgeving, dan zijn er met de huidige aanbiedingen voor de X-T3 (en zelfs de X-H1) voordelige koopjes te vinden. Zijn geavanceerde videomogelijkheden van groot belang, dan is het nog maar even langer wachten op de komst van het nieuwe topmodel, de X-T4.

Specificaties Fujifilm X100V

  • Adviesprijs: 1.499 euro
  • Resolutie: 6.240 × 4.160 pixels
  • Sensor: BSI CMOS, 23,5 x 15,6 mm
  • Objectief: vast, 23 mm f/2
  • Gevoeligheid: ISO 80-51200
  • Opnamestand: P/S/A/M
  • Sluitertijd: 30 tot 1/32000 seconde
  • Lichtmeting: meervoudig, midden, spot, gewogen
  • Scherpstelling: 425-punts fasedetectie
  • Burstmodus: 11 fps – 30 fps
  • Geheugen: SD/SDHC/SDXC UHS-I
  • Afmetingen: 128 x 75 x 53 mm
  • Gewicht: 478 g (incl. batterij)
  • Website: www.fujifilm.eu/benl

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in