cameramarkt
De Canon EOS R6 is volgens het Japanse BCN Retail de best verkochte fullframe systeemcamera in september.

Cijfers van de Japanse cameramarkt laten zien dat Sony de hete adem van Canon in zijn nek voelt als het gaat om verkochte fullframes.

De cameramarkt is een van de hardst getroffen sectoren in de coronacrisis. In april van dit jaar werd duidelijk dat de verkopen van systeemcamera’s in Japan nagenoeg gehalveerd waren. De leverancier van de cijfers daarvoor, BCN retail, komt nu met nieuwe cijfers over de Japanse cameramarkt. Die laten een aanzienlijk positiever beeld zien dan in het begin van 2020.

Het bedrijf heeft gekeken naar de verkoop van camera’s met verwisselbare lenzen, die qua verkoopwaarde zo’n 70% van de totale cameramarkt vertegenwoordigt. Daarbij vergelijkt BCN steeds met de cijfers van dezelfde maand een jaar eerder. Tot halverwege dit jaar was een zeer negatieve trend zichtbaar, maar sinds mei lijkt de markt zich te herstellen tot het niveau van vóór het coronatijdperk.

Fullframes steeds populairder

Vooral fullframe systeemcamera’s lijken steeds meer gewild. BCN Retail vermeldt dat het aantal verkochte fullframes voor het eerste boven de 10 procent van de totale verkopen van verwisselbare-lenscamera’s is uitgekomen. De omzet daarvan is zelfs gestegen naar 25 procent van de gehele omzet aan camera’s met verwisselbare objectieven. Dat heeft mede te maken met het feit dat een fullframe zo’n 2,3 keer meer kost dan een camera met cropsensor.

Ook de rest van de markt lijkt te herstellen. De verkopen van systeemcamera’s daalden in aantallen ten opzichte van het vorig jaar met 2 procent, in omzet 10 procent. Dat lijkt natuurlijk niet positief, maar als je kijkt naar de neerwaartse trend van het afgelopen decennium, zijn dit wel degelijk positieve cijfers.

Canon en Panasonic winnen terrein

Volgens BCN Retail hebben Canon en Panasonic de afgelopen maanden een stijging van hun marktaandeel gezien. Het aandeel van Nikon is daarentegen min of meer op hetzelfde niveau gebleven. Zowel Sony als Sigma hebben hun marktaandeel de afgelopen maanden zien dalen.

Het marktaandeel van Canon is nu 34,7 procent, terwijl dat begin dit jaar nog maar 15 procent was. Dat is ongetwijfeld het gevolg van de succesvolle introductie van de EOS R5 en R6. Panasonic geniet nu van een aandeel van 5,8 procent dankzij de lancering van de S5. Ook het marktaandeel van Nikon is in juli een beetje gestegen, waarschijnlijk dankzij zijn nieuwe instapmodel Z5. Sinds augustus is het marktaandeel van Nikon met zo’n 13 procent min of meer stabiel gebleven. De trend is voor Nikon veelbelovend omdat zijn toppers Z6 II en Z7 II in de laatste maanden van dit jaar in de winkels zullen liggen.

Sony heeft zijn marktaandeel zien dalen van ongeveer 60 procent in mei tot 43,9% in september. Ook Sigma heeft te kampen met een kleiner marktaandeel, nu de verkopen van de Sigma fp lijken te stagneren.

cameramarkt
Het marktaandeel fullframe systeemcamera’s van Sony (bruin), Canon (rood), Nikon (geel), Panasonic (blauw) en Sigma grijs). De rode en blauwe kolommen onderaan geven respectievelijk de verkochte aantallen en de omzet daarvan weer.

Over de cijfers

BCN Retail is een Japans onderzoeksbureau dat de dagelijkse verkoopgegevens van spiegelloze camera’s met verwisselbare lenzen verzamelt en publiceert. De verkopen zijn zowel afkomstig van fysieke als online winkels in Japan. De gemelde cijfers zijn weliswaar specifiek voor de Japanse markt, maar geven vaak ook een wereldwijde trend weer. De Japanse cijfers laten meestal snel zien hoe gewild een nieuw geïntroduceerde camera is.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in