Canon EOS R5

De indrukwekkende specificaties voor foto en video zijn de Canon EOS R5 en R6 de nieuwe topmodellen ín het segment van fullframe systeemcamera's.

Tijdens de eerder deze week aangekondigde productlancering via een livestream pakt Canon inderdaad groots uit. De Japanners kondigden niet alleen de maandenlang geteasede Canon EOS R5 aan, maar ook de iets lager gepositioneerde EOS R6. Beide camera’s zijn voorzien van een de RF-bajonet voor spiegelloze fullframes die Canon bijna twee jaar geleden introduceerde. Met de twee nieuwe topcamera’s zet Canon in op fotografen voor wie snelheid en resolutie belangrijk zijn.

De EOS R5 presteert op professioneel niveau met 45 megapixel foto’s met een maximale burstrate van 20 beelden per seconden. Het is inderdaad de eerste fullframe systeemcamera ooit die 8K RAW tot 29.97 fps en 4K tot 120p intern vastlegt. De EOS R6 is gemaakt voor zowel professionals als voor liefhebbers van fotografie die op zoek zijn naar meer mogelijkheden. Dit model registreert beelden met 20,1 megapixel bij dezelfde maximale doorvoersnelheid, filmt in 4K tot 60p en Full HD tot 120p.

Professionele prestaties

De genoemde maximale burstrate geldt voor het werken met de elektronische, stille sluiter. Daardoor kan je dus fotograferen en filmen zonder dat het onderwerp erdoor wordt verstoord. In deze modus kan je ook volledig terugvallen op de automatische belichting (AE) en AF-tracking. Bij het fotograferen met de mechanische sluiter is maakt het elektronische eerste sluitergordijn het mogelijk dat de camera’s continu-opnamen tot 12 beelden per seconde kunnen maken.

Advertentie

Het iTR AF X AF-systeem is geprogrammeerd met behulp van deep-learning AI en heeft een gezichts-/oogdetectiemodus. Daardoor blijven onderwerpen scherp in beeld, zelfs wanneer ze onvoorspelbare bewegingen maken binnen een geringe scherptediepte. Ook wanneer iemand zich even afwendt, wordt het gezicht nog steeds gevolgd. De technologie werkt ook voor katten, honden en vogels.

De DIGIC X-processor vormt het hart van de EOS R5 en EOS R6 en is dezelfde als in de EOS-1D X Mark III. Deze processortechnologie ondersteunt de ‘next generation’ Dual Pixel CMOS autofocus, die garant staat voor ongeëvenaarde snelheid en betrouwbaarheid. Deze stelt in een wereldrecordtijd van slechts 0,05 seconde scherp. Bovendien werkt de AF zelfs effectief in omgevingen met slechte verlichting en op locaties met weinig contrast: de EOS R5 kan scherpstellen in lichtniveaus tot -6 EV, de EOS R6 zelfs tot -6.5 EV.

Canon EOS R6

Stabilisatie in de body van de Canon EOS R5 en R6

Voor het eerst in de EOS-serie zijn de EOS R5 en EOS R6 uitgevoerd met een 5-assige IBIS (In-Body Image Stabilisation) dat werkt met alle typen lenzen, gestabiliseerd of niet. Het betreft een stabilisatiesysteem dat corrigeert tot een indrukwekkende 8 stops (zelfs bij sommige lenzen zonder IS!), waardoor fotografie vanuit de hand met lange sluitertijden of filmen zonder statief mogelijk is.

Met ingebouwde Bluetooth en wifi kunnen de twee nieuwe fullframes verbinding maken met een smartphone en razendsnel bestanden delen via FTP/FTPS. Deze functionaliteit maakt het ook mogelijk de camera’s op afstand te bedienen met de Camera Connect- en EOS Utility-apps. Aansluiten op een computer kan via wifi of high-speed USB 3.1 Gen 2. De EOS R5 en EOS R6 ondersteunen ook de automatische overdracht van beeldbestanden vanaf de camera naar het image.canon-cloudplatform.  

De EOS R5 is vanaf eind juli verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs van circa 4550 euro, de EOS R6 vanaf eind augustus voor ongeveer 2740 euro. Eind augustus komt tevens de EOS R6-kit met RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objectief beschikbaar, die heeft een geadviseerde verkoopprijs van net geen 3100 euro.

Belangrijkste specificaties Canon EOS R5 en R6

EOS R5EOS R6
45 megapixel fullframe sensor20.1 megapixel fullframe sensor
Maximaal 20 fps/12 fpsMaximaal 20 fps/12 fps
In-body IS tot 8 stopsIn-body IS tot 8 stops
Dual Pixel CMOS AF IIDual Pixel CMOS AF II
ISO-bereik 100-51.200ISO range 100-102.400
8K-movie 30p 12-bits (volledige breedte)4K-movie 60p 10-bits, FullHD 120 fps
5,76 miljoen dots EVF3,69 miljoen dots EVF
3,2 inch 2,1 miljoen dot variangle LCD3 inch 1,62 miljoen dot variangle LCD
Twee kaartsleuven (1x CFexpress, 1x SD UHS II)Twee kaartsleuven (2x SD UHS II)
Display bovenzijde en AF multi-controllerAF multi-controller
Ingebouwd 5 Ghz Wi-Fi met optionele wireless transmitter (WFT-R10)Ingebouwd 2,4 Ghz Wi-Fi en FTP
BluetoothBluetooth
USB-opladen en voeding via PD-E1USB-opladen en voeding via PD-E1
650 g (alleen body), 738 g (met accu en geheugenkaart)598 g (alleen body), 690 g (met accu en geheugenkaart)
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in