Nikon Z5

De Nikon Z5 is honderden euro's goedkoper dan de Z6, maar biedt veel waar voor dat geld. Hij is te koop in kitversie met de ook nieuwe 24-50mm-lens.

Nikon introduceert vandaag met de Nikon Z5 zijn nieuwe fullframe camera. De Nikon Z5 is robuust, licht en makkelijk te bedienen, en is daarmee geschikt voor iedereen die wil overstappen naar een fullframe systeemcamera.

De Nikon Z5 is gepositioneerd onder de Nikon Z6 en Z7, en lijkt wat betreft bouw en bediening het meest op de Z6. Zo heeft de Z5 dezelfde Expeed 6-processor en hetzelfde AF-systeem als dat model. Dat laatste brengt de Z5 273 scherpstelpunten over het gehele beeld, en kan ogen en dieren herkennen en volgen. De Z5 is ook voorzien van een 5-assige beeldstabilisatie. Waar de Z6 en Z7 een BSI CMOS-sensor hebben, heeft de Z5 een ‘normale’ CMOS-sensor van 24,3 megapixel met een ISO-bereik van 100-51.200.

Wat betreft videobeelden in 4K tegen 30p moet je rekening houden met een crop van 1,7x. Bij HD-kwaliteit gebruikt de Nikon Z5 wel de hele sensor.

Bouw van de Nikon Z5

In tegenstelling tot de eerdere modellen heeft de Z5 voor het opslaan van het beeldmateriaal wel twee kaartsleuven aan boord. Die accepteren SD-kaarten op UHS-II-snelheid. Ook heeft de Z5 bovenop geen extra display. De body van de nieuwe fullframe is bovendien niet volledig van magnesiumlegering gemaakt, maar voorzien van polycarbonaat achter- en zijpanelen. Toch zijn de interne onderdelen van het nieuwe model volledig beschermd tegen indringende stof en vocht, net zoals de twee eerdere Nikon Z’s.

Nikon heeft ook het kantelbare display van 3,2 inch en de elektronische viewfinder met 3,69 beeldpunten overgenomen van de Z6 en Z7. Maar de Z5 gebruikt een nieuwe EN-EL15C-batterij, die per lading 470 opnames met het scherm en 390 opnames met de EVF biedt. Hierdoor kan de camera via USB worden opgeladen. De camera heeft aansluitingen voor een hoofdtelefoon als een microfoon. Ook wifi en bluetooth zijn ingebouwd.

Samen met de Z5 presenteert Nikon vandaag ook een nieuwe lens met Z-lensvatting. De zeer kleine Nikkor Z 24-50mm F4-6.3-lens is samen met de nieuwe camera in een kit voor te bestellen voor een prijs van 1899 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in