Sensor reinigen camera blaasbalg

Reinig zelf je camera sensor en verwijder stof in enkele eenvoudige stappen. Een sensor cleaning hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het beste uit de fotografiewereld in je mailbox.

Zie je een vlek op je foto’s? Dan heb je waarschijnlijk last van stof op de sensor van je camera. Dit stof kan je laten verwijderen, maar je kan ook zelf je sensor reinigen. We leggen stap voor stap uit hoe je dat aanpakt en waar je op moet letten. Maak je geen zorgen, zo moeilijk is het niet.

Stap 1: Zoek een ruimte zonder stof

Een sensor reinig je in een ruimte waar zo weinig mogelijk stof rondvliegt. Een tip: zet in je badkamer kort de douche aan. Door de nevel wordt alle stof uit de ruimte gehaald. Let er wel op dat de ruimte zich niet met waterdamp vult, daar houdt je fototoestel echt niet van.

Stap 2: Zorg voor een volle batterij

Het is belangrijk dat de batterij van je camera opgeladen is. Om de sensor te kunnen bereiken, moet de spiegel opengeklapt blijven. Als je batterij tijdens het reinigen leeg raakt, klapt de spiegel naar beneden. De kans is groot dat de spiegel dan beschadigd raakt. Uiteraard is dit enkel een probleem bij het reinigen van de sensor van een spiegelreflexcamera en niet bij een systeemcamera.

Advertentie

Stap 3: Schroef de lens van je camera

Hou de camera met de lens naar beneden gericht. Verwijder dan voorzichtig het objectief via de knop die je op je body vindt. Zo vermijd je dat stofdeeltjes in de lens door het losdraaien op de spiegel vallen. Leg de camera op zijn rug en schroef de lensdop op het objectief.

Nikon sensor reiniging lens verwijderen
Je camera naar beneden houden is ook prima advies bij het wisselen van lens.

Stap 4: Klap de spiegel omhoog

Raadpleeg indien nodig vooraf de camerahandleiding om te kijken hoe je de spiegel blijvend kunt omhoog klappen. De naam van deze functie verschilt van merk tot merk, en wordt vaak aangeduid met sensor cleaning of beeldsensor reinigen. Selecteer dit om de sensor bloot te stellen. Let wel: bij systeemcamera’s mag je deze stap negeren, omdat er geen spiegel voor de sensor zit.

Stap 5: Blazen met een blaasbalg

Neem de camera en richt hem opnieuw naar beneden. Je doet dit het best door al zittend het toestel boven je te houden. Richt een gespecialiseerde blaasbalg op de sensor en blaas tien keer. Dit is niet voldoende om de sensor volledig proper te maken, maar wel om grotere stofdelen te verwijderen die bij het verdere poetswerk de sensor kunnen bekrassen. Zorg er voor dat de tip van de balg de sensor of andere onderdelen absoluut niet raakt. Gebruik geen wattenstaafjes, microvezeldoekjes of andere vodjes en weersta absoluut de drang om de sensor met je mond schoon te blazen. Zo kunnen er immers microscopische speekseldeeltjes op terecht komen! Als je denkt dat de sensor op dit punt schoon genoeg is, ga dan verder naar stap 8.

Nikon sensor reiniging blaasbalg
Een blaasbalg is beter dan zelf even te blazen.

Stap 6: Schoonmaken met een sensor cleaning kit

De volgende stap is de sensor reinigen met een speciale kwast en een reinigingsvloeistof. Kijk na of zowel de vloeistof als de kwasten expliciet bedoeld zijn om sensors schoon te maken. Kwasten die gemaakt zijn voor lensreiniging zijn doorgaans te ruw en kunnen de sensor bekrassen.

Nikon sensor reiniging nat
Een cleaning kit geeft je alle gereedschap om je sensor te reinigen.

Stap 7: schoonmaken met nat

Neem een kwast uit de stofdichte verpakking en bevochtig met de reinigingsvloeistof. Je mag gerust wat druk uitvoeren als het om hardnekkig vuil gaat. Als het doekje te nat is, moet je achteraf met een proper doekje nog de strepen die ontstaan zijn verwijderen. Eventueel kun je met een speciaal hoekkwastje nog stofophopingen in de hoeken verwijderen.

Nikon sensor reiniging schoonmaken
Je reinigingskwast hoeft niet te nat te zijn. Hoe minder vocht in je camera, hoe beter.

Stap 8: Test of je camera stofvrij is

Als je denkt dat de sensor proper is, monteer je het objectief opnieuw op de camera. Neem een foto met een diafragma van f/16 of kleiner, gericht op een effen oppervlak, zoals bijvoorbeeld een witte muur. Bekijk elke pixel zo goed mogelijk en kijk of er nog vlekken zichtbaar zijn. Indien wel, doorloop dan deze handleiding opnieuw.

Wil je meer weten over het schoonmaken apparatuur en het vermijden van overbodig stof? Raadpleeg dan ons artikel rond het onderhouden van je camera en lenzen. Als je toestel toch nog geheimen voor je lijkt te hebben, ontdekt dan zeker wat er allemaal in je camera zit. Ben je in dit artikel onbekende termen tegengekomen, dan kan onze woordenlijst van de fotografie ongetwijfeld helpen.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.