OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In een recent video-interview bevestigde Sigma CEO Kazuto Yamaki dat ze werken aan een full-frame Foveon-sensor die tegen het einde van het jaar zijn debuut zou maken.

Het interview duurde 17 minuten en behandelde een aantal verschillende onderwerpen, zoals Sigma’s aangepaste strategie tijdens de pandemie, de plannen om DSLR-gebruikers te blijven ondersteunen en meer. Na ongeveer acht minuten wordt er echter gevraagd naar een mogelijke update voor de drielaagse Sigma Foveon-sensor.

Prototype op komst

In reactie daarop geeft Kazuto Yamaki aan dat ze werken aan een nieuw prototype van de drielaagse X3-sensor, die ‘ergens dit jaar beschikbaar zou moeten zijn.’ Hij gaat verder met het feit dat ‘de Foveon X3-sensor geen erg veelzijdige sensor is’, waarbij diens prestaties bij matig licht aanstipt, ‘maar als er een goede hoeveelheid licht is, kan die camera zeer mooie en indrukwekkende foto’s maken.’

Drielaagse foto’s

Deze ‘prachtige en indrukwekkende foto’s’ waar Yamaki over spreekt, zijn het bijproduct van het gepatenteerde drielaagse ontwerp dat Sigma’s Foveon-sensoren gebruiken. De meeste sensoren gebruiken het Bayer-filterpatroon, waarbij rode, groene of blauwe kleurenfilters bovenop elke fotosensor geplaatst wordt. De full-frame Foveon-sensoren, die voor het eerst in 2018 zijn gepresenteerd, vangen het licht op drie verschillende diepten in de sensor op en reconstrueren vervolgens de rode, groene en blauwe kleuren. Deze structuur resulteert in full colour detail op elke pixel, met een scherpte die door het Bayer-raster niet verkregen kan worden.

Terug naar de tekentafel

De full-frame Foveonsensoren waren niet zonder problemen. Met name ruis en lichtbeheersing waren ondermaats. Na de introductie van de tweede generatie gaf Sigma te kennen dat het ’terug naar de tekentafel’ moest met de hele camera. In februari 2021 maakte Sigma bekend dat het zijn contract met de sensorfabrikant had beëindigd en zich volledig ging richten op de ontwikkeling van het project. Dat project loopt nu in zijn eindfase, waarbij misschien zelfs zo ver is dat de sensor in massaproductie is genomen. Het is vooralsnog onduidelijk of we eind dit jaar de werkende prototypes te zien krijgen, of dat de sensoren al echt in productie wordt genomen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in