Panasonic kondigt vandaag zijn nieuwste camera aan, de Lumix S5. Deze spiegelloze fullframe is bedoeld voor beeldmakers die zowel goede foto- als goede videomogelijkheden zoeken. Gezien de compacte afmetingen en de interne specificaties kan je de S5 zien als een kleinere variant van de S1 of S1H.

Lumix S5

Het hart van de Lumix S5 is de 24,2 megapixels full-frame CMOS-sensor, die Panasonic ook gebruikt in de S1. Deze heeft een groot dynamisch bereik en presteert ook bij hogere ISO-waardes. De gevoeligheid is standaard in te stellen van ISO 100 tot ISO 51.200, en in uitgebreide modus zelfs tot ISO 204.800.

De S5 heeft ook beeldstabilisatie over 5 assen, die schokken tot 6,5 stops kan compenseren. De High Resolution-modus gebruikt dit stabilisatiesysteem om extra gedetailleerde beelden vast te leggen. Met deze functie maakt de nieuwe Venus Engine beeldprocessor automatisch acht achtereenvolgende beelden, terwijl de sensor telkens een stukje verplaatst. De processor voegt ze vervolgens samen tot één aan 96-megapixel equivalent beeld van 12.000 x 8.000 pixels.

Lumix S5 focust snel

Bij het maken van zowel foto’s als video’s biedt de Lumix S5 een snelle en nauwkeurige AF. Door Contrast AF met DFD (Depth From Defocus) technologie te combineren, stelt de camera in circa 0,08 seconden scherp op het onderwerp. De camera kan dankzij de hoge gevoeligheid en een verbeterde afstelling van de sensor tot -6EV aan luminantie waarnemen met Low Light AF.

Het autofocussysteem maakt ook gebruikt van geavanceerde deep learning-technologieën. De S5 detecteert daardoor onderwerpen zoals mensen en snel bewegende dieren (honden, katten en vogels). De fullframe herkent naast de ogen ook het gezicht, het lichaam en het hoofd van personen in realtime. Zo kan de camera de persoon blijven volgen zelfs als die snel beweegt, de rug naar de camera draait, het hoofd kantelt of zich verder van de camera af beweegt. Panasonic heeft de DFD-technologie bij continue autofocus verbetert, waardoor de camera ook kleine of snel bewegende onderwerpen kan volgen.

Boordevol videofuncties

Ook met deze Lumix richt Panasonic zich op professionals die veel video’s zullen schieten. De filmmogelijkheden zijn dan ook legio. De S5 kan filmen in 4K-kwaliteit. Bij 10-bits 4: 2: 0 gebeurt dat met een APS-C-uitsnede en tegen 60p, bij 10-bits 4: 2: 2 gebruikt de camera de volledige breedte van de sensor bij 30p of 24p. Filmen is beperkt tot 30 minuten als je in 10-bits schiet, in 8-bits kan je onbeperkt verder filmen.

Voor flexibiliteit bij het nabewerken heeft de S5 V-Log / V-Gamut aan boord en de camera ondersteunt HLG-opnamen. Met de modus Slow & Quick kan de camera slow motion-beelden maken: in 4K (1-60 fps, 30x sneller tot 2,5x langzamer) of in FHD (1-180 fps, 60x sneller tot 7,5x langzamer). De autofocus blijft hierbij gewoon zijn werk doen. Voor een goede geluidsregistratie en -controle zijn in een microfoon- en een hoofdtelefoonaansluiting voorzien.

Compacter ontwerp

De body ontwerp van de S5 is een stuk kleiner en lichter dan de modellen uit de S-serie van Panasonic en de GH5, Panasonics andere videospecialist. De camera is geseald ter bescherming tegen stof en vocht en heeft een chassis van magnesiumlegering. De elektronische zoeker telt 2,36 miljoen beeldpunten en achterop prijkt een volledig draaibaar touchscreen van 3 inch. Voor de opslag van de gegevens staan twee SD-kaartsleuven tot je beschikking. Wifi en bluetooth zijn ingebouwd voor het overdragen van bestanden.

De Lumix S5 tussen de GH5 (links) en de S1H.

De Panasonic Lumix S5 is vanaf half september te koop voor een prijs van zo’n 1.999 euro. Voor een kit met een 20-60mm-lens betaal je circa 2.299 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in