Samsungs nieuwste compactcamera DV300F lijkt gemaakt voor de Facebookgeneratie. Niet alleen kan je foto's meteen delen, je kan ook gemakkelijk een profielfoto maken met een tweede schermpje.

Samsungs nieuwste compactcamera DV300F lijkt wel op maat gemaakt voor de Facebookgeneratie. Niet alleen kan je foto's meteen vanop de camera delen, je kan ook gemakkelijk een profielfoto maken dankzij een tweede schermpje naast de lens.

Als je met een gewone camera een foto op een sociaalnetwerksite zoals Facebook wil zetten, of hem gewoon wil mailen, zijn er heel wat stappen nodig. Je moet de camera via USB aan je computer hangen, of het geheugenkaartje in jc computer plaatsen; dan de juiste foto selecteren, en die via je webbrowser of e-mailprogramma naar de gewenste bestemming versturen.

Wil je hetzelfde doen met je smartphone, dan is de procedure doodeenvoudig: maak foto, kies bestemming, verzend. Geen wonder dat smartphones zoals de iPhone de lijst met meest gebruikte camera's op fotowebsite Flickr aanvoeren: niet omdat het betere camera's zijn, maar omdat het zoveel gemakkelijker is om je foto's te delen.

Advertentie

Netwerken
Als cameramerken niet compleet irrelevant willen worden, moeten ze op die trend inspelen. Samsung doet dat met de DV300F. Met deze compactcamera kan je via een draadloos netwerk je foto's verzenden.

In de praktijk gaat dat relatief vlot. Je moet allereerst binnen het bereik van een draadloos netwerk zijn; dat kan je thuisnetwerk of een mobiele hotspot zijn. Als dat netwerk beveiligd is, geef je het benodigde wachtwoord in. De DV300F toont daarvoor een virtueel toetsenbord op het lcd-schermpje; via de cursortoetsen kies je de gewenste karakters.

Zodra je verbonden bent met een netwerk, kan je je foto's delen. Wil je een foto mailen, dan volstaat het om het e-mailadres van de bestemmeling in te voeren. Die ontvangt een mail van 'Samsung Smart Camera'; je kan ook je eigen e-mailadres als afzender instellen. Je kan je foto eveneens uploaden naar Facebook, Picasa,  Photobucket of (voor video) YouTube. De grote afwezige in dit lijstje is Twitter; we hopen dat die via een update van de camerasoftware toegevoegd kan worden.

Maar daar houdt het niet op. Je kan ook een back-up van je foto's maken naar een computer waarop je de bijhorende software hebt geïnstalleerd, of naar de 'back-up in the cloud' van Microsoft SkyDrive. Je kan je foto's en filmpjes ook bekijken op een televisie die met hetzelfde draadloze netwerk verbonden is.

Onhandig
In onze test werkten al deze netwerkfuncties vlot. Het grootste minpunt is de omslachtige bediening. Een aanraakscherm, zoals bijna elke smartphone vandaag heeft, zou het invoeren van accountgegevens veel eenvoudiger maken. Nu blijft het behelpen: met de zoomring navigeer je naar het gewenste menu, en met de cursortoetsen moet je karakters selecteren. Een aanraakscherm zou de camera natuurlijk wel fors duurder maken.

Verder werkt de DV300F alleen op WiFi-netwerken. Je foto's delen via een 3G-netwerk gaat dus niet. Heb je een smartphone met daarop de Samsung MobileLink software, dan kan je foto's wel van de camera naar de smartphone sturen en ze vandaar verder delen.

Fotokwaliteit
Met al die netwerkfuncties zouden we haast vergeten dat je met de DV300F ook foto's kan maken. De camera heeft een 16-megapixelsensor aan boord en een 5x optische zoomlens (25 tot 125 mm in kleinbeeldequivalent).

In groothoekstand is de lens redelijk lichtsterk (diafragma tot f/2.5), wat als bijkomend voordeel heeft dat je de achtergrond onscherp kan houden. Zodra je inzoomt, wordt de maximale diafragma-opening snel kleiner tot f/6.3 wanneer je helemaal inzoomt.

De gevoeligheid gaat tot ISO 3.200. Foto's zijn aanvaardbaar scherp tot aan ISO 800; daarna is de ruisonderdrukking zo sterk dat de scherpte zichtbaar vermindert. De kleuren zijn erg realistisch.

Naast een slimme 'Smart Auto' opnamestand, een programmastand en zes scènepresets heeft de DV300F ook een aantal 'Magic' opnamestanden. Veel magie komt daar niet bij kijken: het is een allegaartje van leuke filters zoals Cartoon of Sketch, randjes die je rond je foto kan plaatsen en 'Funny Face' waar je gezichten kan vervormen.

Dat kan ook je eigen gezicht zijn, want deze Samsung maakt het erg eenvoudig om een zelfportret te maken. Via een toetsje boven op het toestel activeer je het kleine lcd-schermpje aan de voorzijde. Zo kan je jezelf prima in beeld nemen en je portret meteen doorsturen.

Voor zijn prijs is de DV300F een goede compactcamera. De mogelijkheden om foto's zonder omweg over een computer te delen tonen de richting waarin camera's moeten evolueren. De praktische uitwerking kon wel nog handiger.

Prijs: 199 euro

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/17/119640_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/17/119640_2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/17/119640_3.jpg” caption=”Via het schermpje aan de voorzijde van de DV300F kan je jezelf in beeld nemen.||Als je met een draadloos netwerk verbonden bent, kan je foto’s delen met sociaalnetwerksites.||De knop F.LCD activeert het zelfportretschermpje aan de voorzijde van de DV300F.”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.