Het is bijna zo ver: 's werelds eerste 3200 megapixel camera zal het levenslicht zien! Maar wat zullen ze er mee doen?

Het doel van deze imposante camera is vanaf het begin af aan al duidelijk. Het SLAC National Accelerator Laboratory in Menlo Park, Californië, bouwt namelijk al zeven jaar aan dit toestel, dat speciaal is ontwikkeld om gebruikt te worden in het Vera C. Rubin Observatorium in de hooglanden van Chili.

Telescoop

De camera zal het hart vormen van de Legacy Survey of Space and Time (LSST)-telescoop, waar de telescoop de mysteries van het universum zal moeten ontrafelen. Dankzij de enorme resolutie worden namelijk de kleinste details zichtbaar. Wetenschappers hopen op nieuwe inzichten, zodat ze de aard van donkere energie en donkere materie kunnen verklaren.

Specificaties

Het is overigens niet zo dat er een nieuwe sensor is ontwikkeld die deze gigantische resolutie zal vastleggen: de sensor van de camera is samengesteld uit 189 afzonderlijke charge-coupled devices (CCD) die elk een 16MP-beeld vastleggen. De sensoren werden door het Brookhaven National Laboratory van het Department of Energy in speciaal gebouwde panelen van elk 21 sensoren geplaatst en vervolgens naar SLAC verscheept. De ingenieurs van SLAC plaatsten de 21 panelen in een rooster om ze op hun plaats te houden. Elk paneel kost ongeveer 3 miljoen dollar.

Advertentie

Enorme lens

Om alles haarscherp in beeld te brengen, is natuurlijk ook een flinke lens nodig. De lens zelf is 1,57 m in diameter. Zodra deze is geïnstalleerd, reist het licht door een drietal spiegels naar de sensorarray. Het uitlijnen van het brandvlak kostte ongeveer zes maanden. Dankzij deze combinatie zal er een segment van ongeveer 3,5 graden worden vastgelegd. De sluitertijd van iedere opname zal ongeveer 15 seconden in beslag nemen. Om de ruis tot een minimum te beperken worden de sensoren gekoeld tot een temperatuur van -100 graden Celsius. Ook de back-end elektronica moet stevig worden gekoeld om alle berekeningen uit te kunnen voeren.

Bijna af

Er zijn nog een paar componenten nodig om de fabricage en installatie van de enorme camera af te ronden. Zo wordt er in Massachusetts en Frankrijk nog gewerkt aan speciale filters, die bepaalde golflengten van licht door laten. Als de bouw op tijd klaar is en de doorvoer soepel verloopt, zou de 3200MP-camera tegen 2024 nachtelijke hemelfoto’s moeten maken.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in