De Sony FE 50mm f/1.4 GM is op elk vlak een fantastische lens en biedt een veelzijdige brandpuntafstand waarmee je bijna elk onderwerp kan fotograferen.

50mm lenzen zijn altijd al populair geweest en daar zal in de toekomst weinig aan veranderen. We kennen allemaal de term ‘nifty fifty’, die verwijst naar goedkope, compacte en lichte lenzen die uitstekende beelden produceren. Al die zaken zijn ook waar voor de Sony FE 50mm f/1.4, behalve één dan: de prijs. Waar de Sony FE 50MM F/1.8 je slechts 280 euro kost, zal je voor deze professionele lens maar liefst 1.599 euro moeten neerleggen. 

Bouwkwaliteit

Gelukkig krijg je in ruil wel heel wat meer terug. Zo is de lens zeer compact en weegt ze met 516 gram relatief weinig als je kijkt naar de elementen waaruit ze is opgebouwd. De balans is dan ook prima wanneer je ze combineert met een full-frame Sony Alpha-camera, zoals de Sony A7 IV of de nog krachtigere A7R V. De lens is ook kleiner dan de Sony FE 50mm F1.2 GM en die compactheid zal zeker heel wat fotografen weten te overtuigen, zelfs al is het maximale diafragma “maar” f/1.4.

Voor zij die in het bezit zijn van een aps-c-camera zoals de Sony A6600 is de lens iets zwaarder, maar de balans is nooit echt een probleem tijdens het fotograferen. De cropfactor maakt van deze lens bovendien een 75mm, wat uitstekend is voor het maken van portretten. Wil je 50mm op APS-C, dan raden wij de Sony FE 35mm f/1.4 aan. 

Advertentie

De Sony 50mm f/1.4 GM is prima gebouwd, zoals je verwacht van een GM lens en is voorzien van de nodige bescherming tegen stof en vocht, zodat je ze ook in ruwe weersomstandigheden prima kan gebruiken. Er zijn twee focus-hold knoppen voorzien die aan te passen zijn naar smaak en een manuele diafragmaring die je op automatisch kan zetten of op een vast diafragma, wat de instellingen van je camera overschrijft. Sony voorziet ook een lens hood om overbodig licht tegen te gaan en schade te voorkomen. 

Vooraan heeft de lens een fluorcoating die ontworpen is om stof, vingerafdrukken, water, olie,.. af te stoten, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Binnenin bestaat de lens uit 14 elementen in 11 groepen, waaronder twee XA-elementen (extreem asferisch) die verkromming en de meeste soorten aberratie effectief corrigeren. Deze lens is ook ontworpen met één ED-glaselement (extra lage dispersie) dat chromatische aberratie onderdrukt om heldere en scherpe beelden te behouden.

Het 11-bladig diafragma zorgt wijd open voor een cirkelvormig en zeer aangenaam bokeh. De minimale scherpstelafstand is 41 centimeter op automatische focus en 38 centimeter indien je liever manueel scherpstelt. De lens is dus niet ideaal voor close-ups, maar de high-thrust XD lineaire motoren zorgen wel voor een snelle en accurate focus die muisstil is en daarom ook prima voor videowerk. Ingebouwde beeldstabilisatie is er niet, maar de meeste Alpha-camera’s hebben in-body stabilisatie, waardoor dit geen probleem is. Bovendien draagt de afwezigheid toe aan de compactheid en het lichte gewicht van de lens. 

Beeldkwaliteit

Wat de beeldkwaliteit betreft zet deze 50mm f/1.4 indrukwekkende prestaties neer zonder zichtbare vervorming of chromatische aberratie. Beelden zijn scherp op elk diafragma van f/1.4 tot f/16. Op f/1.4 zijn de beelden het scherpst in het midden en net iets zachter aan de randen en is er een licht vignette zichtbaar dat verdwijnt bij f/2. Randen worden nadien scherper, met de scherpste beelden op f/5.6 en f/8. Vanaf f/11 gaat de scherpte weer lichtjes naar beneden, maar de beelden blijven steeds voldoende scherp en je zal niet teleurgesteld worden als je al eens wil fotograferen met een grotere scherptediepte. We zien de lens dan ook prima gebruikt kunnen worden met de Sony a7R V, die met zijn hoge aantal megapixels een perfecte match is. 

De lens is dan ook enorm geschikt voor eender welk onderwerp, waaronder portretten, landschappen, straatfotografie en zelfs wildlife, waarvoor sommige fotografen zweren bij deze brandpuntafstand. 

Het compacte formaat en lage gewicht maken van de Sony 50mm f/1.4 GM een uitstekende lens om overal mee te nemen. Hoewel je geen toegang hebt tot een zoom, zoals bij de geweldige Sony FE 20-70mm f/4, zorgen de uitstekende beeldkwaliteit en het grote maximale diafragma voor een enorme meerwaarde. En je kan natuurlijk altijd je voeten gebruiken als zoom. 

Eindoordeel: Sony 50mm f/1.4 GM

Voor wie op zoek is naar een 50mm primelens van de hoogste kwaliteit, is deze lens alvast een no-brainer. De autofocus is snel, accuraat en muisstil en dat is alles wat je wilt op vlak van fotografische prestaties. Zelfs voor video kan de lens een meerwaarde zijn, en dat in combinatie met een variabele ND-filter. Uiteraard gaat het niet om een goedkope lens en niet elke fotograaf zal dan ook het budget beschikbaar hebben voor de Sony 50mm f/1.4 GM. Voor ongeveer hetzelfde prijskaartje is een standaardzoom zoals de FE 20-70mm bovendien veelzijdiger. 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in