Sony A7R V Madeira

Sony behoudt met de A7R V de topposities wanneer het op full-frame systeemcamera’s met een hoge resolutie aankomt. De burstrate van een camera zoals de A9 II ontbreekt wel.

De allereerste hoge-resolutie camera die Sony lanceerde, de A7R, dateert ondertussen al van 2013 en sindsdien hebben we elke paar jaar een update voorgeschoteld gekregen. Zo herinneren we ons nog steeds de Sony A7R IV die in de zomer van 2019 werd geïntroduceerd en ons op verschillende vlakken wist te overtuigen. Nu zijn we dus toe aan de vijfde iteratie en doorheen de jaren is er best wat veranderd op het vlak van ergonomie, bediening, en natuurlijk de technologie in de camera. Met meer concurrentie dan ooit in de vorm van camera’s zoals de Canon EOS R5 en Nikon Z 7II zijn al deze elementen belangrijker dan ooit.

Als het nieuwste model van de drie verwachten we natuurlijk indrukwekkende specificaties en op dat vlak stelt de A7R V alvast niet teleur, al zijn de prestaties afhankelijk van waarvoor je de camera zal gebruiken. Aan boord vinden we een nieuwe 61 MP sensor en een Bionz XR processor, acht stops interne stabilisatie, betere burst-capaciteiten en onderwerp detectie aan de hand van AI die de autofocus ten goede moet komen. Je kan ook 8K video opnemen aan 24 fps en 4K aan 60 fps. 

De beeldkwaliteit is zoals verwacht uitstekend voor zowel foto als video, maar natuurlijk moet je daarvoor ook de allerbeste lenzen aanschaffen uit de G en GM line-ups. Waarom zou je immers goedkopere lenzen gebruiken als je 4.500 euro neerlegt voor een camera body zoals dat van deze A7R V. Iets om over na te denken als je komt van een van de goedkopere modellen in de A7-serie. 

Advertentie

Ontwerp

Het algemene ontwerp van de A7R V is zeer vergelijkbaar met dat van eerdere modellen en de meeste innovaties bevinden zich onder de motorkap, al zijn er wel enkele verbeteringen te ontdekken ten opzichte van de A7R IV. Wie nu al een Sony-camera gebruikt zal zich meteen op zijn gemak voelen en nieuwelingen zullen weinig problemen hebben met de instellingen. 

Achteraan vinden we een nieuw 4-assig 3,2-inch touchscreen dat in alle mogelijke richtingen gedraaid en gekeerd kan worden, waaronder ook naar voren om de camera te gebruiken voor selfies of vlogs. Het scherm neemt daardoor net iets meer plaats in, maar de camera ligt er niet slechter door in de hand. De elektronische zoeker (EVF) is dezelfde als die uit de A7S III en heeft een uitstekende resolutie met 9,44 miljoen punten en vergroting van 0,9 keer.

Bovenaan rechts vinden we de draaiknop voor belichtingscompensatie, nu zonder markeringen. Dit laatste helpt wanneer je de knop liever voor iets anders gebruikt, al konden wij niet meteen een optie bedenken die we daar liever hadden. Rechts vinden we twee kaartsloten zoals we die gewoon zijn van andere Sony-camera’s. Je kan hier kiezen voor traditionele SD-kaarten of de nieuwere CFexpress Type A kaartjes. Deze laatste zijn sneller, maar ook pakken duurder en het hangt dus ook af van waar je de camera voor gaat gebruiken. Will je al het potentieel eruit halen en dus ook de hoogste snelheden, dan is CFexpress een must. 

Zoals we al aanhaalden zijn de burst snelheden verbeterd tot een maximum van 10 fps en is de buffer een pak groter. Zo zou je volgens Sony tot 583 gecomprimeerde raw-bestanden moeten kunnen opnemen in Hi+. 8K opnemen kan prima met een SD-kaart zonder dat je last krijgt van oververhitting, al zou dit in volle zon wel sneller een probleem kunnen zijn en er zijn geen accessoires beschikbaar om de temperatuur laag te houden, zoals we bij Fujifilm bijvoorbeeld wel zien. 

Prestaties

Waar de A7R IV zij die in het bezit waren van een A7R III niet heel veel redenen gaf om te upgraden, probeert de A7R V wel de tekortkomingen van zijn voorganger op te lossen en daardoor is een sterke all-round camera ontstaan. De verbeteringen die Sony heeft doorgevoerd en de introductie van enkele nieuwigheden maken de camera heel aantrekkelijk, ongeacht of je nu van een oudere Sony-camera komt of van een ander merk. 

Een van die nieuwigheden is de mogelijkheid om de sluiter te sluiten wanneer de camera is uitgeschakeld. Dit zou stof op de sensor moeten verminderen, een klacht die veel fotografen hadden bij de A7R IV. Om de impact hiervan te meten moet je langdurig een camera testen, maar het kan zeker geen kwaad om een extra functie zoals deze te hebben. 

De beeldstabilisatie is ook verbeterd en biedt acht stops aan compensatie bij het maken van foto’s. Tijdens het testen was het mogelijk om foto’s vanuit de hand te maken aan ⅛ sec en voor zij met een heel stabiele hand was zelfs 1 seconde mogelijk, al raden we je niet aan om zo ver te gaan zonder tripod. Voor video zorgt de stabilisatie dankzij de Active Mode voor vlotte beelden die nog verbeterd kunnen worden door een lens te gebruiken met optische beeldstabilisatie.

Pixel Shift Multi Shooting werd ook verbeterd. In deze modus maakt de camera 16 beelden terwijl de sensor lichtjes van plaats verandert na elke foto om zo uiteindelijk een beeld van 240,8 MP te bekomen. Een handige functie, maar je hebt er wel Image Edge voor desktop voor nodig, terwijl andere merken de verwerking in-camera doen. 

De A7R V heeft 693 AF-punten en Real-time Recognition AF, wat je laat kiezen de detectie van mensen, dieren/vogels, dieren, vogels, insecten, auto, trein en vliegtuig. De detectie van mensen is uitgebreider dan enkel oog- of gezichtsdetectie en kan mensen in een bepaalde omgeving detecteren. Over het algemeen werkt dit allemaal goed, al is er al eens een situatie waarin je de functie beter uitzet, wat enkel in het menu kan. Een snelkoppeling maken hiervoor in My Menu is aan te raden. Dit menu is enorm handig voor alle instellingen die je al eens vaker nodig hebt, want de Sony menustructuur is voor velen nog steeds een doolhof. De Bulb Timer instellingen kan je hier misschien ook toevoegen, deze laten je toen om een foto te maken van twee tot 900 seconden, handig voor foto’s met een lange belichting. 

Beeldkwaliteit en video

Beeldkwaliteit is zoals we al aanhaalden zeer afhankelijk van de lezen die je gebruikt in combinatie met je camera en enkel de hoogste kwaliteit lenzen zorgen voor de allerbeste resultaten. Dit is meer dan eens waar voor de A7R V, die met zijn sensor van hoge resolutie onvergeeflijk is wanneer je hem combineert met goedkopere lenzen. Dit glas vermijden waar mogelijk is dan ook het beste advies dat we je kunnen geven. 

Volg je dat advies, dan kan je uitstekende beeldkwaliteit voor foto en video verwachten dankzij de 61 MP Exmor R sensor en de Bionz XR processor. Het dynamisch bereik staat geadverteerd als 15 stops en je kan dus met heel wat onderbelichting wegkomen van je raw-bestanden zonder dat je aan kwaliteit gaat inboeten. Foto’s maken kan in 14-bit raw, gecomprimeerd raw, HEIF en JPEG. Aardig wat keuze dus.

De ISO-mogelijkheden zijn ook indrukwekkend met een bereik van 100-32.000 ISO tot wel 50-102.400. De beste kwaliteit is krijg je tot ongeveer 1600 ISO, al zien foto’s aan 6400 ISO er ook nog steeds zeer goed uit en ook aan ISO 25.600 krijg je nog redelijke resultaten. Ga je nog verder ontstaat er zoveel ruis en nemen de kleuren een duik, waardoor je beelden onbruikbaar worden. 

De beeldkwaliteit van video is zeker indrukwekkend te noemen, met de optie om 8K video op te nemen aan 24 fps, 4K aan 60 fps (iets dat we misten in de Sony A7 IV) en FHD tot 120 fps in NTSC of 100 fps in PAL. 4:2:2 10-bit kleurdiepte is voorzien. Ook beschikbaar zijn kleurprofielen zoals S-Cinetone en S-log3, wat meer dan voldoende zou moeten zijn om menig foto- en videograaf tevreden te stellen. Is video echter je focus, dan kies je toch nog steeds beter voor de A7S III. 

Eindoordeel Sony A7R V

Is de Sony A7R V de camera voor jou? Dat hangt van een aantal zaken af. Focust jouw fotografie zich vooral op landschappen, portretten of andere fotografie in een studio, dan is het antwoord alvast ja. De camera legt door zijn uitstekende beeldkwaliteit elk detail vast, al betekent dat natuurlijk ook wel dat je moet investeren in de best mogelijke lenzen. Ook de autofocus is van het hoogste niveau en Sony blijft de beschikbare detectiemodi maar uitbreiden. Mens- en dierdetectie  is waarschijnlijk voldoende voor het merendeel van fotografen, maar je moest maar luchtvaartfotograaf zijn en plots de mogelijkheid hebben om vliegtuigen te herkennen. Stel je bij het overwegen van de A7R V wel de vraag of je al die resolutie effectief nodig hebt. Maak je slechts kleine prints of foto’s voor je sociale media, dan is een resolutie van 61 MP waarschijnlijk veel te veel en kan een camera zoals de A7 IV de betere optie zijn voor een lager prijskaartje.

Specificaties

  • Adviesprijs: 4.499 euro (body)
  • Resolutie: 9504 x 6336 (61 megapixels effectief)
  • Sensor: full-frame (35,7 x 23,8 mm)
  • Gevoeligheid: ISO 100-32.000 (uitbreidbaar tot ISO 50-102.400)
  • Sluitertijd: 1/8.000 sec.
  • Autofocus: Contrast Detect (sensor), Phase Detect, Multi-area, Center Selective single-point, Tracking, Single, Continuous, Touch, Face Detection, Live View
  • Reeksopnames: 110 beelden per seconde
  • Video: 8K 24p, 4K 60p, FHD 100p
  • Geheugenslots: 2x SD/SDHC/SDXC of CFexpress Type A
  • Afmetingen: Circa 131 x 97 x 82 mm
  • Gewicht: 723 gram (incl. accu)
Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in