Sony FE 20-70mm F4 G

De Sony FE 20-70mm F4 G biedt fotografen een veelzijdige lens voor natuurfotografie, reizen en zelfs vloggen. Het is een geweldige lens voor zij die een lens willen die in het merendeel van dagdagelijkse situaties een prima oplossing is. De lens zorgt voor scherpe beelden bij verschillende diafragma, maar de optische vervorming is wel aan de sterke kant.

Sony heeft zowat het grootste aanbod aan lenzen voor hun full-frame systeemcamera’s en daarom is het altijd interessant om te zien hoe het merk daar verdere toevoegingen aan doet die relevant zijn voor fotografen. In het geval van de Sony FE 20-70mm F4 G is dat een compacte lens met een brandpuntsafstand die net wat groter is dan die van de traditionele 24-70mm standaardzoom die ons allemaal zo begeerd is. 

Sony FE 20-70mm F4 G

Op papier is deze lens uitermate geschikt voor landschapsfotografen en iedereen die graag reist, alsook voor zij die al eens graag video opnemen. Dit komt natuurlijk door de ultra-wide mogelijkheden die de lens biedt op 20mm. Met een diafragma van f/4 is het natuurlijk niet de beste Sony-lens op de markt, maar we verwachten wel dat deze FE 20-70mm F4 G enorm populair zal zijn bij amateur- en semi-profotografen. Dit ondanks het aardige prijskaartje dat eraan verbonden zit. 1599 euro is immers een aardig bedrag en het maakt van deze 20-70mm zeker niet een van de goedkoopste G series lenzen. Shoot zocht uit of de lens dat bedrag te verantwoorden maakt door zijn prestaties en beeldkwaliteit. 

Bouwkwaliteit

De 20-70mm weegt slechts 488 gram en dat maakt de lens zeer comfortabel om een hele dag bij je te dragen. Wij namen de lens als enige mee naar New Delhi, India en liepen er zonder problemen een hele dag mee rond in combinatie met de nieuwe Sony A7R V. Op 20mm meet de lens zo’n 99 op 79 millimeter wat meer dan prima is, en voor een stad waar de interessantste zaken buiten te beleven vallen, was een diafragma van f/4 ook meer dan voldoende. 

Advertentie

Sony FE 20-70mm F4 G

De lens is vochtbestendig en kan ook tegen de nodige dosis stof, wat opnieuw van pas kwam in Delhi, waar niet elke weg van asfalt gemaakt is. Op de lens vinden we heel wat functionaliteit, waaronder een AF/MF focus knop en twee aanpasbare knoppen. Het diafragma is manueel in te stellen of automatisch. Zeer handig, al kan het wel eens voorvallen dat de lens tijdens het in- of uitpakken naar een bepaald diafragma draait. Niet heel lastig, maar de eerste keer vraag je je wel af waarom het diafragmawiel op je camera niet werkt en leer je ook de Iris Lock functie gebruiken. 

Binnenin bestaat de 20-70mm uit 16 elementen in 13 groepen; met twee AA (advanced aspherical) elementen, één asferisch element, drie ED (Extra-low Dispersion) glaselementen en één ED asferisch element. Het diafragma heeft 9 lamellen. Vooraan is de lens voorzien van een fluorine coating die stof en vuil afstoot. Een schroefdraad voor filters van 72mm is ook voorzien. De autofocus wordt aangedreven door twee lineaire XD motoren die deze snel, betrouwbaar en stil (maar niet geluidloos) maken. Voldoende voor wie discreet foto’s wil kunnen maken als de camerageluiden uit staan. 

Autofocus

De autofocus is prima, werkt probleemloos en kan bovendien scherpstellen op een kortere afstand dan de geadverteerde 30 centimeter bij 20mm en 25 centimeter op 70mm. Dit is zeer handig en draagt alleen nog maar meer bij aan de veelzijdigheid van de lens. 

De kost terzijde gelaten lijkt deze 20-70mm op vlak van prestaties alvast een fantastische lens te zijn, en hetzelfde is te zeggen over de beeldkwaliteit. De lens produceert prachtig scherpe beelden op elk diafragma, inclusief f/4. De hoogste scherpte vind je van f/8 tot f/11. Ook in de details ziet alles er uitstekend uit. 

Op f/4 krijg je wel te maken met vignettering, maar dit verdwijnt op f/5.6 en chromatische aberraties zijn afwezig. Dat is allemaal goed nieuw, maar de lens heeft wel te maken met optische vervorming wanneer je fotografeert in RAW. Gelukkig zijn de correctieprofielen voor Lightroom ondertussen beschikbaar en kan je deze makkelijk toepassen om het je stukken makkelijker te maken. Fotografeer je in JPEG, dan loont het om de in-camera correcties in te schakelen om dit probleem te verhelpen en meteen rechte beelden te krijgen. Het effect blijft dus beperkt, maar het is goed om je de vraag te stellen of een lens van dit kaliber wel zo hard op software moet vertrouwen?

Eindoordeel Sony FE 20-70mm F4 G

De Sony FE 20-70mm F4 G is een enorm handige en veelzijdige lens die heel wat fotografen maar al te graag in hun kit zullen hebben. De lens is compact en weegt niet veel, wat ze een goede combinatie maakt met de systeemcamera’s van Sony. Het zoombereik biedt ook net dat beetje meer dan we tot nu toe gewoon zijn en het is leuk om toegang te hebben tot 20mm zonder van lens te moeten veranderen. Heb je meer groothoek nodig, dan is de Sony FE 16-35mm F2.8 GM the way to go. Wil je de allerhoogste beeldkwaliteit? Dan kies je voor de lichtsterke Sony FE 24-70mm F2.8 GM II. In alle andere gevallen raden we de Sony FE 20-70mm F4 G absoluut aan. 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in