RF-lenzen

Canon breidt zijn aanbod aan RF-lenzen uit met een lichtsterke en compacte 16mm-prime en een 100-400mm-telezoom.

De RF 16mm F2.8 STM en RF 100-400mm F5.6-8 IS USM zijn twee nieuwe budgetvriendelijke objectieven voor enthousiaste fotografen en content creators. De twee RF-lenzen zijn bovendien relatief compact en licht in gewicht.  

Beide modellen hebben de Super Spectra Coating die overstraling en reflecties vermindert. Dit resulteert in heldere, detailrijke opnamen. De RF-lenzen zijn bovendien uitgerust met een enkelvoudig asferisch lenselement om een hoge beeldkwaliteit te garanderen. Ook vermindert dit aberraties die een beeld kunnen vertekenen.

Eerste ultragroothoek voor RF

De RF 16mm F2.8 STM is Canons eerste ultragroothoeklens in de EOS R-serie. Met het objectief komt het bedrijf tegemoet aan de groeiende vraag naar vlogging, maar de lens is vanwege de grote kijkhoek ook geschikt voor bijvoorbeeld landschaps- en architectuurfotografie. Het grote diafragma van f/2.8 maakt de lens bovendien geschikt voor opnamen bij weinig licht. Daar profiteren astrofotografen en mensen die veel werken met korte sluitertijden dan weer van. Natuurlijk creëert een volledig open diafragma op deze lens een geringe scherptediepte, zodat je onderwerpen kan laten opvallen tegen een bewust onscherpe achtergrond.

Advertentie

De prime is met een gewicht van 165 gram een fijne reisgezel voor vloggers die veel onderweg zijn. Willen zij een kleinere beeldhoek voor video, dan kunnen ze de EOS R-camera eenvoudig laten registreren in de APS-C Crop-modus. De RF 16mm F2.8 STM werkt vanwege de cropfactor dan eigenlijk als een 25,6mm-lens. De STM-scherpstelmotor zorgt op de 16mm voor een vloeiende en vrijwel geruisloze scherpstelling tijdens video-opnamen. Met de minimale scherpstelafstand van 13 centimeter kunnen beeldmakers onderwerpen ook van zeer dichtbij vastleggen.

Nieuwe RF-telezoomlens

De RF 100-400mm F5.6-8 IS USM is vooral gemaakt voor sport- en natuurfotografie. De telezoom heeft een minimale scherpstelafstand van 88 cm en een maximale vergroting van 0,41, zodat fotografen alle details van een onderwerp dat zich dichterbij bevindt kunnen vastleggen. Een 5,5-stops beeldstabilisatie is in de lens ingebouwd. Die kan met de IBIS van compatibele camera’s (zoals de nieuwe EOS R3, de R5 en de R6) worden gecombineerd voor zelfs een 6-stops voordeel.

De zoomlens is ontworpen met het oog op snelheid en precisie. Daarvoor is hij uitgerust met een Nano USM-scherpstelmotor, die bovendien vloeiend scherpstelt. Met de bedieningsring van de lens heeft de gebruiker nu nog meer controle over de AV-, Tv-, belichtings- en ISO-instellingen. Voor een telezoom is het objectief niet zwaar: het weegt slechts 635 gram. Daarmee is het draagbaar genoeg om mee te nemen op lange trektochten op zoek naar dieren in de vrije natuur.

De Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM en RF 16mm F2.8 STM zijn vanaf oktober verkrijgbaar voor verkoopadviesprijzen van respectievelijk 749,99 en 349,99 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in