Canon EOS R6 review: Meer heb je niet nodig

0

Canon lanceerde de EOS R5 en R6 op hetzelfde digitale event, de twee hebben dan ook nagenoeg dezelfde body en delen een flink aantal interne onderdelen. Waar het bedrijf de eerste richt op de professionele beeldmaker met behoefte aan een ultieme resolutie en high-end videomogelijkheden, is het onderwerp van deze review vooral bedoeld voor de enthousiaste fotograaf. Canon deed eerder al iets vergelijkbaars met de spiegelreflexen 5D en 6Ds, en gaat met deze fullframe systeemcamera’s met RF-mount dus op dezelfde voet verder.

Canon EOS R6

Professionele bouwkwaliteit

De R6 heeft met afmetingen van circa 138 x 98 x 88 mm een relatief compacte body voor een camera met een grote sensor. Ook het gewicht vormt met 680 gram inclusief batterij en geheugenkaart geen enkel obstakel om de gehele dag met de camera te fotograferen. De basis van het ergonomisch ontwerp ligt in de traditie van overige Canon-modellen met fullframe sensor, wat de bediening voor degene die daarmee bekend zijn direct een geweldige ervaring maakt.

De behuizing is duidelijk gemaakt volgens professionele specificaties. Alle knoppen en bedieningselementen voelen solide aan en zijn netjes verwerkt in de body. Die is gemaakt van een magnesiumlegering en straalt uit dat hij een flinke stoot kan verduren. Bovendien is de R6 voorzien van water- en stofdichte sealings, hoewel die volgens Canon net als bij de EOS R minder aankunnen dan die van de R5.

Voldoende snelle instelmogelijkheden

De comfortabel gevormde handgreep is voldoende ruim, de drie instelwielen zijn met wijsvinger en duim perfect te bereiken. Het eerste wieltje bevindt zich in verticale positie net achter de ontspanknop, de tweede horizontaal aan de achterzijde van de bovenkant. Het derde instelwiel is de bedieningsring aan de achterkant naast het display. Deze is bovendien op vier posities in te drukken om snel instellingen als de doorvoersnelheid te veranderen. Naast deze drie wieltjes kun je ook nog de control ring op de RF-lenzen voor een gewenste functie configureren.

Canon EOS R6

Iets voor het voorste instelwiel biedt de M-Fn-knop toegang tot de ISO-instelling, de transportmodus, de AF-bediening, witbalans en belichtingscorrectie. Na een druk erop bepaal je met de draaischijf aan de achterkant welke functie je wilt configureren. Naast de aan-uitschakelaar en het programmakeuzewiel heb je bovenop nog een videobutton en een lock-knop tot je beschikking. Met die laatste voorkom je dat je onbedoeld instellingen verandert en is zeker aan te bevelen. In mijn test werd duidelijk dat ik anders per ongeluk settings veranderde met de gevoelige bedieningsring aan de achterzijde.

Display en EVF

Het display aan de achterzijde is met 3 inch een fractie kleiner dan dat van hogeresolutiebroer R5. Met 1,62 miljoen beeldpunten biedt het scherm een voldoende scherp beeld. Je kunt het instellen in zeven stappen; op erg zonnige dagen biedt het hoogste niveau nog net voldoende helderheid. Het schermpje is voorzien van een coating die zorgt voor minder vlekken, wat er in de praktijk inderdaad voor zorgt dat je nauwelijks vingerafdrukken ziet.

Canon EOS R6
Het variangle 3-inch-scherm kan je helemaal naar voren draaien.

Het scherm biedt een touchbediening in zowel afspeel- en opnamemodus, alsmede in het menu. Zo zoom je net zo gemakkelijk en intuïtief met je duimen in op een gemaakt beeld als dat je bij het fotograferen en filmen met een tikje het scherpstelpunt bepaalt. Het scherm is in nagenoeg elke stand te positioneren, zodat je ook vanuit lastigere of ongewone standpunten kan fotograferen en filmen. Voor extra bescherming draai je het scherm bovendien tegen de body aan als je de camera in je tas stopt.

De elektronische zoeker van de R6 heeft een resolutie van 3,69 miljoen beeldpunten en een verversingssnelheid van 120 fps. Hij toont het volledige beeld van de sensor. Met deze specificaties biedt de EVF een beeld dat wel heel erg dicht in de buurt komt van de viewfinders van spiegelreflexen.

Bedieningselementen achterop

Naast de gebruikelijke knoppen zoals de delete- en afspeelknop vind je achterop nog twee noemenswaardige buttons. De eerste is de van Canon bekende Q-knop. Een druk hierop brengt een verkort Quick-menu, met de belangrijkste camera-instellingen (AF-modus, belichtingscompensatie, transportmodus et cetera) op het scherm. Het toont niet alleen een duidelijk overzicht van hoe je de camera hebt ingesteld, je kunt de instellingen vervolgens ook rechtstreeks op het display of met de verschillende wieltjes snel veranderen.

De tweede opvallende knop aan de achterkant is de Rate-toets, die je ook op professionele Canon-camera’s tegenkomt. Hiermee kun je snel aangeven hoe goed je een beeld vindt. Handig is dat je de werking van de toets zelf kan bepalen. Met één keer indrukken geef je zo bijvoorbeeld een topwaardering, twee keer een middelmatige.

Canon EOS R6
De EOS R6 is een toonbeeld van de gebruiksvriendelijk Canon-ergonomie.

In dit prijssegment verwacht je ook een joystick waarmee je het focuspunt snel kan verplaatsen. Die is inderdaad aanwezig in de vorm van de multicontroller die je het focuspunt in acht richtingen laat wijzigen. Handig is dat je de gevoeligheid ervan kan aanpassen en dat je hem ook kan gebruiken voor andere doeleinden, zoals het veranderen van settings via het Quick menu.

Canon EOS R6 is snel en accuraat

Tot zover de features aan de buitenkant van de EOS R6. Hoewel die belangrijk zijn voor de bediening – en die is dus ruimschoots in orde – zijn we vooral geïnteresseerd in wat de camera presteert. Want ook de interne componenten scheppen hoge verwachtingen met de fullframe sensor die 20,1 megapixels registreert en de DIGIC X-processor afkomstig uit de professionele EOS-1D X Mark III. Het tweetal zorgt voor een razendsnelle verwerking van de beeldgegevens, waardoor burstreeksen van twintig frames per seconde mogelijk zijn als je fotografeert met de (stille) elektronische sluiter. Met de mechanische sluiter is dat nog altijd een respectabele twaalf beelden per seconde.

Nagenoeg elk frame is raak, ook als de bewegingen onvoorspelbaar zijn.

In deze transportmodus kun je maximaal 240 RAW-beelden vastleggen of – ik heb het niet getest – volgens opgave meer dan duizend JPEG-foto’s voordat het buffergeheugen vol is. Daarbij levert de automatische scherpstelling en belichting bij elk beeld knappe prestaties door nauwelijks verkeerde waardes te kiezen. Nagenoeg elk frame is raak, ook als de bewegingen onvoorspelbaar zijn. Daardoor kan je bij actiefoto’s het beslissende moment eigenlijk niet missen.

Verantwoordelijk voor de indrukwekkende prestaties is het iTR AF X AF-systeem, dat de ingenieurs van Canon hebben geprogrammeerd met behulp van kunstmatige intelligentie. De autofocus herkent daardoor ook gezichten en ogen, zowel van mensen als van vogels, honden en katten. Als de ogen zich van de camera afwenden, verlegt het systeem de focus naar het hoofd. Zijn de ogen weer zichtbaar, dan stelt de R6 daarop weer scherp.

EOS R6 heeft nog meer in huis

Ook perfomant is het beeldstabilisatiesyteem dat Canon in de R6 heeft ingebouwd. Het zorgt voor een compensatie van trillingen over vijf assen en levert een voordeel op van zo’n vijf stops bij alle EF- en RF-lenzen. Het stabilisatiesysteem van sommige RF-lenzen kan bovendien samenwerken met dat van de R6, waardoor je zelfs kan genieten van maximaal acht stops voordeel.

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de kwaliteit van de beelden die een camera levert. Wat dat betreft kunnen we kort zijn: de Canon EOS R6 levert een hoogwaardige beeldkwaliteit. In de RAW-files is veel detail aanwezig en de JPEG-bestanden die de camera produceert, maken indruk met de kleurenkracht waar Canon bekend om staat – zeker bij portretten. Ook met het dynamisch bereik zit het snor: zelfs in contrastrijke situaties tonen de beelden veel detail in de heldere én de donkere delen.

Bovendien kan de camera zeer goed omgaan met omstandigheden waarbij het licht niet optimaal is. Zo werkt de AF opvallend goed bij weinig licht. Bovendien is er op foto’s gemaakt met de R6 weinig digitale ruis zichtbaar, onder meer dankzij het relatief geringe aantal pixels op de fullframe sensor vergeleken met vergelijkbare modellen. Je kunt dus gebruikmaken van een groot deel van het standaard bereik van ISO 100 tot 102.400.

Waar de R5 prat gaat op zijn 8K-mogelijkheden bij het filmen, blijft het bij de R6 ‘beperkt’ tot 4K met een maximale framerate van 30p. Hetzelfde geldt voor slowmotion: de R5 kan 120 fps in 4K-kwaliteit maken, de R6 in full-HD. Alleen voor de echte videoprofessional zal dat een gemis zijn.

Canon EOS R6: conclusie

De Canon EOS R6 is een van de beste spiegelloze fullframes die je op dit moment kan aanschaffen. Weinig vergelijkbare modellen kunnen tippen aan de burstrates van 20 beelden per seconde, de voortreffelijke beeldkwaliteit en bediening, en het AF-systeem van de bovenste plank. Klopt, er zijn camera’s met meer megapixels, maar in de praktijk vallen de verschillen daarmee nauwelijks op. En als je ook nog het vriendelijkere prijskaartje, de lange accuduur en ruime aansluitmogelijkheden (USB-C, HDMI-mini, wifi, Bluetooth, hoofdtelefoon en microfoon) in beschouwing neemt, kan je niet anders dan concluderen dat de R6 een topper is.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in