Laowa 50mm f/2.8 2X

De Chinese lensfabrikant Venus Optics heeft met de Laowa 50mm f/2.8 2X een ultramacrolens voor MFT aan zijn Laowa-serie toegevoegd.

Lensproducent Venus Optics is onder meer bekend vanwege zijn unieke ultramacro-lenzen onder de merknaam Laowa. Met de Laowa 50mm f/2.8 2X Ultra Macro APO kondigt het Chinese bedrijf het eerste 2x macro-objectief ter wereld aan dat is ontworpen voor het Micro Four Thirds-sensorformaat.

De nieuwe Laowa 50 mm-lens is uniek omdat de meeste MFT-macrolenzen onderwerpen met een maximale vergrotingsfactor van 1x kunnen vastleggen. Met de nieuweling kunnen kleine onderwerpen meer dan levensgroot door de sensor van MFT-camera’s worden geregistreerd. De macro heeft bovendien een korte minimale scherpstelafstand van 13,5 cm, zodat je onderwerpen met veel fijne details van dichtbij kan fotograferen. De lens kan tot in het oneindige scherpstellen. Vanwege zijn brandpuntsafstand van 100 mm omgerekend naar kleinbeeldformaat, is het objectief ook zeer geschikt als portretlens.

Laowa 50mm f/2.8 2X heeft een apochromatisch ontwerp

De lens heeft een zogenaamd apochromatisch ontwerp – vandaar de toevoeging APO in de naamgeving – dat chromatische aberraties moet minimaliseren. Drie lenselementen met extra lage dispersie zijn daarvoor verantwoordelijk. Het ontwerp is geërfd van de Laowa 65mm f/2.8 2x Ultra Macro APO en voorkomt zowel laterale als longitudinale chromatische aberratie. Het geheel optisch ontwerp bestaat uit 14 elementen die zijn onderverdeeld 10 groepen.

 Laowa 50mm f/2.8 2X

Met een gewicht van 240 g is de nieuwe 50mm van Laowa prettig licht en dankzij zijn lengte van net geen 8 cm ook zeer compact. Het focussen gebeurt geheel intern, zodat de lengte van het objectief behouden blijft. Met de macrolens kan je enkel handmatig scherpstellen. Wel is een motor ingebouwd die de focusregeling makkelijker moet maken. Het diafragma, dat bestaat uit 7 lamellen, is wel via de camerabody in te stellen. De lens geeft alle EXIF-informatie door aan de camera.

Importeur Fotovideoretail kan nog niet zeggen wanneer en voor welke prijs de Laowa 50mm f/2.8 2X Ultra Macro APO in België en Nederland verkrijgbaar zal zijn. Op de website van Venus Optics wordt het macro-objectief aangeboden voor 399 dollar.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in