Laowa 15mm

De Laowa 15mm helpt om perspectiefvertekening te vermijden en komt aan een betaalbare prijs, dus is onze interesse gewekt.

Groothoeklenzen zijn ideaal voor het fotograferen van grote gebouwen of krappe binnenruimtes. Een objectief met shiftoptie helpt om perspectiefvertekening te vermijden. Als die beide functies samenkomen aan een betaalbare prijs, is onze interesse meteen gewekt!

Het Chinese Venus Optics brengt onder de merknaam Laowa enkele unieke objectieven op de markt, veelal macro- of (ultra)groothoeklenzen. De ‘Zero-D’-types staan bekend voor hun zeer geringe geometrische vervorming. Enige tijd terug introduceerde Laowa een 15mm-f/4.5-model met shiftfunctie, op dit moment de breedste fullframe groothoeklens met die mogelijkheid. Dit buitenbeentje bleef niet onopgemerkt en haalde dit jaar zowel de TIPA- als de EISA-erelijst.

De werking, voordelen en toepassingen van een tilt-shiftobjectief werden uitgebreid behandeld in de huidige editie van Shoot. Deze Laowa 15mm Shift beschikt enkel over een shiftfunctie. De afwezigheid van een tiltmechanisme vormt evenwel geen probleem: bij zo’n kort brandpuntsafstand is de scherptediepte sowieso bijzonder groot, zeker bij wat gesloten diafragma.

Op een fullframe camera biedt de Laowa 15mm Shift een diagonale beeldhoek van 110 graden. De royale beeldcirkel van 65 mm laat toe om de 24x36mm-sensor tot 11 millimeter naar boven, onder, links of rechts te verschuiven. Meer nog: ook met een ‘middenformaat’ sensor van 33 x 44 millimeter blijft voldoende ruimte voor shifts tot 8 millimeter. De diagonale beeldhoek wordt in dat geval 122 graden (bij een kleinbeeldequivalent brandpuntsafstand van 12 mm). Het objectief is verkrijgbaar met verschillende cameravattingen: Canon EF en RF, Nikon F en Z, Sony FE, Pentax K en Leica/Panasonic L. De dslr-varianten kunnen via adapterringen aan nog meer spiegelloze toestellen worden aangepast.

Bouw en bediening

Eens de metalen lensdop met bajonetvatting verwijderd, springt meteen een imposant uitpuilend lenselement in het oog. Binnen in de lichtmetalen behuizing zitten in totaal zeventien lenzen (waaronder twee asferische en drie met extra lage dispersie) in elf groepen. Samen zorgen die voor minimale vervorming en chromatische aberratie. Een vatting voor schroeffilters was hier onmogelijk, maar Laowa heeft wel een adapter beschikbaar voor 100x100mm- of 150x100mm-filters.

Vooraan op de lens zit een soepel draaiende manuele scherpstelring (rotatie circa 115 graden) die een correcte weerstand biedt. De minimale scherpstelafstand bedraagt 20 centimeter. Dan komt de diafragmaring, met discrete kliks op de hele waarden tussen f/4.5 en f/22. Het diafragma telt (slechts) 5 rechte lamellen. Vervolgens is er de goed gedempte draairing om de verschuiving in te stellen, een ongebruikelijke maar erg handige aanpak. Een duidelijke schaalverdeling geeft het ingestelde aantal millimeters shift aan. De ring draait over ongeveer 90 graden en verloopt niet eens losgelaten. Een blokkeerschroef beveiligt extra tegen elke ongewenste verstelling.

Helemaal achteraan bevindt zich nog een mechanisme om de shiftrichting over 360 graden in te stellen, met om de 15 graden een vergrendeling. Zo kan gelijktijdig in horizontale en in verticale richting verschoven worden.

De metalen lensvatting heeft geen elektrische contacten: elke uitwisseling van informatie met de camera is dus onmogelijk. Het objectief is evenmin extra beschermd tegen stof of vocht.

Laowa 15mm in de praktijk

Voor onze praktijktest en voorbeeldfoto’s liepen we langs de historische gebouwen in het Antwerpse stadscentrum en tussen de moderne kunstwerken in de Verbeke Foundation. We monteerden ons testobjectief met Nikon F-vatting via een adapter op een Fujifilm GFX100S met een grote 33x44mm-sensor met 102 megapixels. In de ‘35mm crop mode’ gedraagt dat toestel zich als een 61MP-fullframe; zo beschikten we in één klap over twee sensorformaten. Daarnaast fotografeerden we met een 20 Mpx Canon R6.

De omvang en het gewicht van de Laowa 15mm Shift vallen erg mee, de lens ligt met beide body’s prima in de hand. Werken met een manuele shiftlens vraagt precisie en geduld. Gelukkig zijn moderne spiegelloze camera’s voorzien van handige hulpmiddelen voor compositie en scherpstelling: een heldere elektronische zoeker met horizontale en verticale waterpas, lijnraster, focus peaking en scherpstelloep.

Vrijwel altijd gebruikten we een stevig statief met driewegkop. Op één plaats was statiefgebruik verboden, maar maakten we toch mooie beelden uit de hand dankzij sensorstabilisatie en een hoge ISO-waarde.

Vol open is de detailweergave in het midden zeer goed, net iets minder daaromheen, en opnieuw beter naar de hoeken toe. Bij verder diafragmeren verhoogt de scherpte, vooral in de zwakkere beelddelen. Het beste resultaat wordt bereikt rond f/8-f/11: daar onderscheidt deze Laowa zich bovendien door een bijzonder goede uniformiteit over het gehele beeldveld, tot in de hoeken.

Het contrast is goed en de kleurweergave is neutraal. De vignettering is verwaarloosbaar in de nulstand en blijft ook bij verschuiven beperkt. Pas vanaf 8-9 mm shift merken we langs de rand van de beeldcirkel sterkere vignettering, lichte tonvormige vertekening, en enig detailverlies dat later met wat extra verscherping kan worden gecorrigeerd. Ondanks de grote beeldhoek en het prominente voorste lenselement doet het objectief het eerder goed op gebied van overstraling, strooilicht en spookbeelden. De vijfbladige iris zorgt voor fraaie tienpuntige zonnesterren.

De Laowa 15mm Shift laat zich zeer goed bedienen, de instelring voor verschuiven is bijzonder handig. Nauwkeurig fotograferen met verstellingen blijft uiteraard moeilijk aan de hand van een voorvertoning in de zoeker of op een klein scherm. Gelukkig kunnen kleine foutjes bij de nabewerking nog gecorrigeerd worden zonder significant verlies van detail of beeldinhoud.

Rotsvast

Staat de camera op statief, dan verschuift de lens bij het shiften ten opzichte van het midden van de sensor. Opeenvolgende foto’s met verschillende verstelling worden dus eigenlijk vastgelegd vanuit licht verschillende kijkpunten. Dat kan het stitchen ervan tot panorama’s bemoeilijken, vooral als er zich beeldelementen op kortere afstand bevinden.

De optionele lensvoet laat toe om dit parallaxeffect volledig te elimineren. Daarbij wordt het objectief vóór het shiftmechanisme vastgeklemd en direct op het statief bevestigd. Nu bewegen camera en sensor ten opzichte van de vaste optische as van de lens: de deelbeelden sluiten perfect bij elkaar aan, en laten zich probleemloos en met minimale overlap samenvoegen. De verstelling wordt hierbij wel beperkt tot vier richtingen (horizontaal, verticaal, 45° diagonaal links of rechts), en de scherpstel- en diafragmaringen worden wat minder goed bereikbaar. Op de voet met Arca-koppeling is verder het ‘nodal point’ aangeduid, waar de lens parallaxvrij omheen kan draaien voor het opbouwen van panorama’s op de klassieke wijze.

Laowa 15mm
De speciale lenssteun fixeert de optische as van het objectief, de sensor beweegt dan over de beeldcirkel.

Conclusie

De vrij compacte en duurzaam gebouwde Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift combineert op unieke wijze een zeer grote beeldhoek met een shiftfunctie. Die laatste laat toe om perspectiefvertekening te elimineren, en om perfect aansluitende deelbeelden bij de nabewerking samen te voegen tot één- of tweedimensionale panorama’s.

Het objectief is om die redenen een uitstekende en betaalbare keuze voor wie creatief aan de slag wil gaan met architectuur- of interieurfotografie. Dankzij de vele beschikbare cameravattingen is het objectief breed inzetbaar. De accessoires (lensvoet, filteradapter) maken het aanbod volledig.

De prima beeldkwaliteit zal volstaan voor de meeste toepassingen (tenzij misschien voor afdrukken op zeer grote formaten). Wellicht scoren de 17mm- en 19mm-tilt-shiftlenzen van Canon en Nikon op dit gebied net een fractie hoger. Maar die zijn dan wel minder breed en ook een flink stuk duurder.

Specificaties Laowa 15mm f/4.5 Zero-D Shift

 • Adviesprijs    1.399 euro (lenssteun 179 euro, filteradapter 149 euro)
 • Opbouw         17 elementen in 11 groepen
 • Beeldhoek    110° (op fullframe)
 • Diafragma     f/4.5 – f/22, vijf lamellen
 • Scherpstelling  manueel, vanaf 20 cm
 • Beeldcirkel    65 mm
 • Shiftbereik    fullframe circa 11 mm, medium format circa 8 mm
 • Afmetingen   103 x 79 mm (lengte x doorsnede)
 • Gewicht         579 gram
 • Lensvatting   Canon EF/RF, Nikon F/Z, Sony E, Pentax K, L-mount
 • Website         www.laowa.nl

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in