Instagram

Een opvallende verklaring van Facebook kan weleens grote gevolgen hebben voor het insluiten van foto's van Instagram op andere media.

Instagram-eigenaar Facebook kwam eind vorige week met een opvallende verklaring. Volgens het socialmediabedrijf verleent het in zijn Instagram-voorwaarden geen sublicentie aan mensen die de insluiten-functie gebruiken om een openbare foto te delen. Dat betekent dus dat je aan de fotograaf moet vragen of je de foto mag gebruiken voordat je een bericht met die foto via de functie doorplaatst.

De verklaring van het moederbedrijf van Instagram kwam als reactie op recente ontwikkelingen in een rechtszaak tussen de fotograaf Elliot McGucken en Newsweek. Hierin draait het om een door het medium ge-embedde foto van de professionele fotograaf. Dat zou volgens die laatste niet zonder toestemming (en vergoeding) mogen. Rechter Katherine Failla weigerde daar echter in mee te gaan. Ze had namelijk niet genoeg bewijs om te bepalen of de gebruiksvoorwaarden van Instagram een sublicentie biedt om elke ingesloten foto te gebruiken.

Tech-website Ars Technica nam daarop contact op met Facebook. “Hoewel onze voorwaarden ons toelaten een sublicentie te verlenen, verlenen we er geen voor onze embed-API”, was de reactie van de woordvoerder van Facebook. “Ons platformbeleid vereist dat derden de benodigde rechten hebben van de toepasselijke rechthebbenden. Dit houdt onder meer in ervoor te zorgen dat ze een licentie hebben om deze inhoud te delen, als een licentie wettelijk verplicht is.”

Advertentie

Gevolgen voor Instagram-insluitingen

De uitspraak heeft waarschijnlijk niet alleen gevolgen voor de genoemde rechtszaak. In april won de website Mashable een rechtszaak tegen fotograaf Stephanie Sinclair. Nadat Sinclair weigerde de website toe te staan ​​haar foto’s te delen, publiceerde Mashable ze toch via de insluitfunctie van Instagram. Daarop klaagde Sinclair de site aan wegens inbreuk op haar auteursrecht, maar ze verloor die rechtszaak omdat het insluiten volgens de gebruiksvoorwaarden van Instagram wel zou mogen. Dat is dus in tegenspraak met de recente verklaring van Facebook.

Het is nog afwachten welke gevolgen Facebooks reactie heeft voor de twee rechtszaken en toekomstige ingesloten berichten. Er is namelijk ook een juridisch precedent dat de verantwoordelijkheid legt bij het bedrijf dat eigenaar is van de servers waarop de inhoud wordt gehost, Facebook dus. Wat dat betreft zou het handig zijn als gebruikers op Instagram meer controle zouden krijgen over het embedden van hun foto’s.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in