intellectual property

Model en actrice Emily Ratajkowski is beschuldigd van het plaatsen van een afbeelding van zichzelf op Instagram zonder toestemming van de fotograaf, die haar aanklaagde wegens inbreuk op het auteursrecht.

Je kunt Emily Ratajkowski volgen via haar Instagram-account @emrata, waarop je beelden kan zien van haar werk en haar bijzondere uitstapjes. Deze rechtzaak heeft al een lange geschiedenis en neemt ons mee naar 2019, toen Emily twee foto’s plaatste waarop ze uit een gebouw in New York City kwam in een fuchsia broekpak. De foto bleek gemaakt door fotograaf Edward Opinalodo, die een zeven pagina’s tellende klacht indiende.

Gedeeld met de wereld

De foto’s waren niet alleen te zien op Emily’s Instagrampagina. Ze waren op verschillende glamour-websites te zien, zoals Mail Online. Opinaldo claimt dat het model financieel heeft geprofiteerd van het plaatsen van zijn foto’s omdat ze meer verkeer naar haar account brachten, wat haar naamsbekendheid en verhoogde. De fotograaf claimt bovendien dat Ratajkowski’s gebruik van de foto’s, zijn potentiële markt voor de afbeeldingen zou schaden. Opinaldo eist schadevergoeding en teruggave van alle winsten die Ratajkowski heeft ontvangen als gevolg van de vermeende inbreuk, evenals een bevel dat het model verbiedt inbreuk te maken op Opinaldo’s foto’s, advocaatkosten en proceskosten.

Wet en opinie

Daarmee blijkt het auteursrecht nog altijd een groot grijs gebied te bevatten, waar ruimte is voor mening en discussie. Auteursrechtenactivaat Aaron Moss mengde sich via Twitter in de kwestie:

“Je zou denken dat, gezien de symbiotische (of is het parasitaire?) relatie tussen beroemdheden en paparazzi, er een wapenstilstand zou kunnen komen in de trollenoorlogen”, schrijft auteursrechtadvocaat Aaron Moss op Twitter. “Fotografen (sic) krijgen toegang tot beroemdheden, op hun beurt zouden celebs de foto’s op hun persoonlijke sociale media kunnen plaatsen. Wat mis ik?”

Het is overigens niet de eerste rechtzaak die tegen Ratajkowski is gespannen: dit is de derde keer dat ze voor de rechter moet verschijnen wegens vermeende inbraak op intellectuele eigendommen. De voorgaande zaken werden afgedaan met een schikking.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in