De meeste digitale camera's worden gekocht in de maanden voor de zomervakantie. Maar welk soort toestel moet je kiezen?
De meeste digitale camera’s worden gekocht in de maanden voor de zomervakantie. Welk toestel je moet kiezen, hangt vooral af van wat je wilt fotograferen en hoeveel moeite je daarvoor wilt doen. En natuurlijk je budget. We nemen de mogelijkheden met je door.
Er zullen best een hoop vakantiegangers zijn die deze zomer hun camera thuislaten. Want zij hebben een smartphone. Waarmee je prima foto’s kunt maken, toch?
Zo’n telefoon met internet en fotofunctie kan volstaan als je alleen maar wat snapshots wilt schieten en die onmiddellijk wilt delen met de vrienden en familie thuis. Makkelijk en snel, want je hebt het ding altijd bij de hand. Ben je toch uit op mooie fotografie, dan zijn er te veel beperkingen.
Je smartphone ombouwen
Er bestaan wel mogelijkheden om je smartphone om te toveren tot een compactcamera, met zoomfunctie, flitser en zelfs verwisselbare lenzen. Popartiest Will.i.am heeft zo’n ombouw gemaakt voor de iPhone. Zoiets kost 250 à 350 euro. Gecombineerd met de smartphone zit je dan al snel aan het bedrag van een serieuze camera.
De Foto.sosho-ombouw van Will.i.am maakt een compactcamera van je iPhone.
Ook een soort mengvorm of hybride toestel voor de sociale vogel is de Samsung Galaxy Camera, een touchscreen-compact met het Android-besturingssysteem van telefoons en tablets. Een gedurfde combinatie waar je 500 euro voor neerlegt. Hoe goed deze tandem werkt, lees je in onze test van het apparaat.
Dan toch maar een echt toestel?
Door de opkomst van smartphones worden er tegenwoordig beduidend minder compactcamera’s gekocht. Compactcamera’s zijn handzame minitoestellen met een vaste, niet verwisselbare lens, een ingebouwd flitsertje en de mogelijkheid om in te zoomen op je onderwerp.
Het zoombereik is vaak heel behoorlijk, zeker bij de zogenaamde superzooms of ultrazooms die je vanaf zeer grote afstand laten fotograferen met redelijk behoud van details. De meeste nieuwe modellen – zoals de Sony HX50V met 30x superzoom – zijn ook uitgerust met wifi, zodat je draadloos foto’s kunt overzetten op je tablet, pc en internet.
Sony HX50V: superzoom.
Ook al bevinden ze zich in een vrije val, de compactcamera’s nemen naar schatting nog altijd ruim driekwart van de fotografiemarkt voor hun rekening. De populariteit van de iPhone gaat vooral ten koste van de eenvoudigste, goedkope instapmodellen. Maar ook van de iets duurdere toestellen, die dus duidelijk meer te bieden moeten hebben.
Een nieuweling in deze duurdere premium-klasse is bijvoorbeeld de Olympus XZ-10, waarbij je de belichting kunt instellen door aan de lensring te draaien. Voor deze camera betaal je ruim 400 euro. Honderd euro duurder, en ook kwalitatief beter dan het doorsnee compactje, is de Panasonic Lumix LX7, die zich erg gemakkelijk laat meenemen én bedienen, met de nodige voorinstellingen voor creatieve effecten.
Nobele trend
Door het zware weer waarin compactcamera’s verkeren, zijn fabrikanten deze veel geavanceerder gaan maken. Sinds kort zien we dan ook een nieuw type toestel waarvoor onze oosterburen de beste naam hebben bedacht: de edelcompactcamera.
Het opvallende aan een edelcompact is dat deze veel functies heeft voor de gevorderde fotograaf en dat de beeldsensor soms net zo groot is als die in de meeste spiegelreflexcamera’s voor consumenten (APS-C-sensors). Vele malen groter dan in een gewone compactcamera, wat betekent dat de beeldpunten (pixels) op de sensor ook veel groter kunnen zijn. Daardoor vangen ze meer licht en dat komt de kwaliteit ten goede.
Je combineert dus de handzaamheid van een compactcamera met een zeer hoge beeldkwaliteit. Deze toestellen passen in je jaszak en zijn ideaal voor op vakantie.
Dit heeft wel zijn prijs. Voor een serieuze edelcompact betaal je al gauw duizend euro, een bedrag waarvoor je ook al een spiegelreflex kunt kopen. Enkele nieuwe toestellen zijn de Nikon Coolpix A, de Fujifilm X100S en de scherpst geprijsde in de hogere klasse, de Ricoh GR.
Nikon Coolpix A.
Fujifilm X100S
Ricoh GR.
De opvallendste en duurste edelcompact is de Sony RX1, de allereerste fullframe-compactcamera. De beeldsensor is hierbij net zo groot als een kleinbeeldnegatief en telt liefst 24 miljoen beeldpunten (24 megapixel). Gecombineerd met de hoogwaardige vaste Carl Zeiss-lens van 35 mm en lichtsterkte f/2 levert dit uitstekende beelden op. Je bent wel 3.100 euro lichter.
Op avontuur
Natuurlijk heeft elk type camera zijn nadelen, en zo ook de edelcompact. Hij is relatief prijzig en je bent gebonden aan één lens. Soms is dat een lens met een vaste brandpuntsafstand, vaak een groothoek van 35 mm. Nou leent dat brandpunt zich wel prima voor veel doelen op vakantie, zoals landschappen, pittoreske straatbeelden of portretten van je reisgenoten in een bepaalde omgeving.
Hij is ook minder geschikt voor de avontuurlijke vakantieganger die hoge bergen beklimt of de diepte opzoekt. Hiervoor heb je extra stevig behuisde outdoorcamera's zoals de Olympus Tough-reeks. De nieuwe Tough TG-2, de opvolger van de bekroonde TG-1, kost je 450 euro.
De outdoorcamera is extra beschermd tegen water, een val, vorst of druk. Er worden ook aardig wat camera’s uitgebracht die je gewoon mee het zwembad in neemt. Alle bekende merken hebben wel zo’n waterdicht toestel. Denk hierbij aan bedragen tussen 275 en 400 euro, hoewel je ook exemplaren voor 100 euro vindt.
Alles naar je hand zetten
De edelcompact is stevig, maar dus kwetsbaar in handen van de avonturier. Maar zijn belangrijkste nadeel is toch de prijs. Hiervoor heb je namelijk ook al een prima spiegelreflexcamera.
Voor menig fotograaf is de spiegelreflex nog altijd het enige echte fototoestel. Onder meer omdat je lenzen kunt verwisselen, beschikt over razendsnelle automatische scherpstelling (autofocus) en de opname naar je hand kunt zetten met eindeloze automatische of manuele instelmogelijkheden.
Bijvoorbeeld met voorinstellingen (presets) voor landschappen, portretten of bepaalde lichtsituaties, maar deze vind je ook wel op de meeste compactcamera's. Het is vooral de twee-eenheid van diafragma en de sluitertijd die jou het beeld tot in de puntjes laat manipuleren.
Ook vanwege zijn mogelijkheid tot uitbreiding met objectieven en accessoires – zoals een externe flitser of voorzetfilters voor een mooiere lucht – bestrijk je met een spiegelreflex alle facetten van de fotografie. En ook serieus filmen behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden.
Het is juist op vakantie dat je bereid bent om de tijd te nemen voor een foto. Zeker als je de natuur, het landschap, de kust, dieren of een sportevenement in beeld wilt brengen. Bezoek je met je kinderen een druk pretpark, dan heb je die tijd wellicht niet en kan je misschien beter een compactcamera bij je dragen om slagvaardig een herinnering veilig te stellen.
Maar wil je een treffend portret van je kroost terwijl deze heerlijk op de camping of bij de vakantiebungalow aan het spelen is, dan kun je met een digitale spiegelreflex volop experimenteren, op zoek naar dat ene beeld voor de eeuwigheid.
Canon EOS 6D.
Fullframe of crop?
De prijzen van spiegelreflexcamera’s lopen nogal uiteen. De duurdere toestellen – die kwalitatief in de buurt komen van wat een beroepsfotograaf zou kiezen – hebben een fullframesensor. Ook hier zien we een nieuwe trend. De camerabakkers proberen fullframe momenteel naar een groter publiek te brengen met 'instapmodellen' als de Nikon D600 en de Canon EOS 6D. Je betaalt dan zo’n tweeduizend euro voor de camerabody alleen; lenzen komen er nog bij.
Ook al is de digitale fullframecamera sinds zijn introductie ruim tien jaar geleden fors in prijs gezakt, je moet heel serieus met je hobby bezig zijn wil je deze kiezen als je beeldenbondgenoot. De sensor is nu eenmaal het duurste onderdeel van een camera, en hoe groter hij is, hoe hoger de prijs.
Veel beter betaalbaar zijn de spiegelreflexen met kleinere, zogenaamde cropsensor (je ziet door de lens een uitsnede, een crop van wat je bij volformaat zou zien).
Bekende nieuwe cropcamera’s zijn bijvoorbeeld de Canon EOS 100D en de Nikon D5200 (beide zo’n 800 euro mét standaard 18-55mm-lens).


Nikon D5200.
Lenzen mee in je bagage
Dat je met een spiegelreflex je vakantiefoto’s helemaal naar je hand kunt zetten is een belangrijk voordeel. Hét nadeel is dat je meer bagage hebt, want je neemt waarschijnlijk meerdere lenzen mee. Bijvoorbeeld een groothoeklens voor landschappen, en een telezoom of macro-objectief als je de natuur induikt op zoek naar flora en fauna.
Dit is zeker lastig als je met het vliegtuig op vakantie gaat; niet alles kan altijd in de handbagage. Maar ook op de bestemming sleep je het hele arsenaal aan lenzen en andere toebehoren (flitser, zonnekap, filters, wellicht een statief) voortdurend met je mee. Tenzij je vooral op vakantie gaat om te fotograferen, is de reflex met al zijn accessoires de hele reis een zorgenkind.
Lenzen verwisselen kun je ook met de zogenaamde systeemcamera, die een stuk kleiner en compacter is omdat hij binnenin niet over een spiegelconstructie beschikt. Veel makkelijker om mee te nemen dus, terwijl de beeldkwaliteit in principe niet verschilt.
Geavanceerd retro
De systeemcamera is sinds enkele jaren bezig aan een serieuze opmars. Hij is ook, meer dan de vaak saai ogende spiegelreflex, onderhevig aan trendy retrodesign.
Je vindt tegenwoordig bij elk cameramerk systeemcamera's. Canon, Pentax, Sony en Samsung gebruiken voor hun systeemcamera's een sensor in APS-C formaat, zoals je in de consumentenreflexcamera's vindt. Olympus en Panasonic kiezen voor het MicroFourThirds-formaat, met een iets kleinere sensor. De systeemcamera's in de Nikon 1-reeks hebben de kleinste sensor in deze klasse.
De Olympus OM-D E-M5 bijvoorbeeld is een succesvolle remake van de bijzondere OM-camera’s uit het verleden. Deze compacte digitale systeemcamera kost ongeveer 1.300 euro (met standaard 12-50mm-lens).
Olympus heeft ook een lijn met goedkopere systeemcamera’s, de PEN-reeks. De PEN Lite (E-PL5) en de PEN mini (E-PM2) kosten 700 en 600 euro, inclusief standaardlens (14-42mm). Dat de fabrikant met deze toestellen mikt op de modegevoelige fotograaf, blijkt uit het gegeven dat bijhorende fototas lijkt op een handtasje.
Panasonic maakt systeemcamera's in verschillende reeksen: de erg compacte GF, de meer klassieke G, de geavanceerde GX en de voor videofanaten bedoelde GH.
Olympus PEN mini E-PM2.
De nieuwste systeemcamera van Samsung, de NX300, heeft als optie een speciale lens waarmee je tijdens je reis ook 3D-foto’s en -filmpjes kunt maken; een noviteit voor 460 euro.
Samsung NX300.
Ook de grote spiegelreflexjongens spreken intussen mee in de minder dure systeemklasse, die interessant is voor fotografen die de overstap maken van een compactcamera. Nikon heeft sinds vorig jaar zijn eigen lijn van goedkope systeemcamera’s. De Nikon 1-familie telt intussen vier modellen, variërend van ruim 500 euro voor instapper S1 tot 850 euro voor topmodel V2 (beide prijzen inclusief standaardlenzen). Eind vorig jaar antwoordde Canon met zijn eerste systeemcamera, de EOS M (770 euro).
Canons eerste systeemcamera: de EOS M.
Hip en trendy
De systeemcamera leent zich vanwege zijn compacte vorm, veelzijdigheid én uitgebreide kwaliteitscontrole prima voor een reisreportage, straatbeelden tijdens een citytrip of een arty documentaire. Ook schrik je er lokale bewoners die je wilt portretteren minder mee af.
Voor wie beslist toch geen dure camera mee op vakantie wil nemen maar wél gezien wil worden, is er nog een alternatieve culttrend: lomography. Dit houdt in dat je op pad gaat met een doorgaans leuk of lekker truttig beschilderd, nieuw analoog (!) toestel. Niet nadenken en schieten vanuit de heup, zonder zorgen over je belichtingstechniek.
Lomography met La Sardina.
Je moet wel bereid zijn er een filmrolletje in te stoppen en dit, terug van je reis, op te sturen naar het fotolab. Of maak het nog 'bonter' en koop een wegwerpcamera met zwart-witfilmpje van Ilford.
Ook instantfoto’s maken behoort nog altijd tot de mogelijkheden, er komen zelfs nieuwe camera’s voor uit. Bijvoorbeeld de Fujifilm Instax mini 7S (89 euro), die je opname meteen afdrukt op bankpasformaat.
Wat je ook kiest, alles heeft zijn prijs. Of je nu minimalistisch en überhip wil zijn of je volledige vakantiegeld wilt opofferen voor de best mogelijke beeldkwaliteit.
Genoemde prijzen in dit artikel zijn steeds richtprijzen op het moment van de marktintroductie. Zeker bij oudere toestellen kan de prijs die je in de winkel betaalt aanzienlijk lager liggen.
[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/130000_shutterstock39344521vakantie.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/130000_webfotososhov4.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/130000_websony-hx50v.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/130000_webpanasonicdmc-lx7.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/130000_webnikona.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/130000_webfujifilmx100s.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/130000_webricohgr.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/130000_webolympustg2-1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/130000_webcanoneos6d.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/130000_webnikond5200.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/130000_webolympuspene-pm2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/130000_websamsungnx300.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/130000_webcanoneosm.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/130000_weblasardina.jpg” caption=”© sint||Met de ‘foto.sosho’ van popartiest Will.i.am bouw je een iPhone om tot compactcamera.||De meeste nieuwe compactcamera’s, zoals deze Sony HX50V met 30x superzoom, zijn uitgerust met wifi.||De Panasonic Lumix LX7 laat zich erg gemakkelijk meenemen én bedienen, met de nodige voorinstellingen voor creatieve effecten.||Voor een serieuze edelcompact betaal je al gauw duizend euro; ook voor deze Nikon Coolpix A.||De X100s is een update van de X100, het topmodel onder de ‘edelcompactcamera’s’ van Fujifilm.||De Ricoh GR is een scherp geprijsde, nieuwe edelcompact.||Voor de avonturier: de Olympus Tough TG-2.||De camerabakkers proberen fullframe momenteel naar een groter publiek te brengen met ‘instapmodellen’ als de Canon EOS 6D.||Betaalbare spiegelreflex met cropsensor: de Nikon D5200.||Met de PEN mini (E-PM2) mikt Olympus op de modegevoelige fotograaf.||De nieuwste systeemcamera van Samsung, de NX300, heeft als optie een speciale lens waarmee je tijdens je reis ook 3D-foto’s en -filmpjes kunt maken; een noviteit voor 460 euro.||Canons eerste systeemcamera: de EOS M.||Lomography houdt in dat je op pad gaat met een doorgaans leuk gekleurd of beschilderd, nieuw analoog (!) toestel voor een bescheiden bedrag.”]
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.