RECENSIEOVERZICHT | |
PRO
| |
CON
| |
PRIJS: €1199 | 9 TOTALE SCORE |
Kan de Google Pixel 9 Pro XL zijn reputatie als een van de beste Android smartphones voor fotografie waarmaken?
De Google Pixel line-up van high-end smartphones staat ondertussen al vele generaties bekend voor het maken van uitstekende foto’s. Wanneer we het hebben over camera-smartphones, worden ze op vlak van fotografie dan ook vaak genoemd als het beste Android-alternatief voor de Apple iPhone. Reden genoeg voor Shoot om uitgebreid aan de slag te gaan met de Google Pixel 9 Pro XL en deze claim te testen.
Tensor en Google AI
Aan het hart van deze smartphones ligt Google’s Tensor G4 chipset. Deze chipset is geoptimaliseerd voor Google AI en stelt toestellen zoals de Pixel 9, Pro, Pro XL en Pro Fold in staat om een combinatie van artificiële intelligentie en machine learning in te zetten om de AI camera aan te sturen. De AI camera gebruikt op zijn beurt een combinatie van hardware en software om de best mogelijke foto’s te produceren. Tensor zorgt ook voor extra functionaliteit, zoals Night Sight voor meer gedetailleerde nachtfoto’s en de Add Me feature, die je personen aan foto’s laat toevoegen. Ook nabewerkingsmogelijkheden zoals Best Take, dat je verschillende groepsfoto’s laat combineren zodat iedereen er goed op staat, maken gebruik van AI. Pixel Studio, de generatieve AI-app van Google, is helaas niet beschikbaar in België.
Tensor G4 maakt de Pixel 9 Pro XL ook voldoende krachtig voor dagelijks gebruik en je zal geen haperingen tegenkomen. Enkel bij het spelen van enkele games merkten we dat de prestaties lager lagen dan bij smartphones met een Snapdragon 8 Elite chipset.
Display en ontwerp
Voor al zijn fotografiemogelijkheden heeft de Pixel 9 Pro XL een opvallend elegant camera-eiland, zeker wanneer we het vergelijken met dat van andere camera-smartphones zoals de Xiaomi 14 Ultra. Het pilvormige ontwerp steekt een beetje uit, maar omdat het zich over de hele breedte van de telefoon uitstrekt, ligt het toestel stevig op elke ondergrond.
De randen van de smartphone bestaan uit aluminium en hoewel we al jaren geen iPhone meer gebruikt hebben, deed het ontwerp ons daar meteen aan denken. De randen vielen meteen op, zeker bij de variant in Porcelein die wij konden testen. De andere kleuren zijn Rozenkwarts, Grijsgroen en Obsidiaan. Deze ontwerpkeuze maakt dat de Pixel 9 Pro XL er heel premium uitziet. Iets minder tevreden zijn we over de beslissing om de aan/uit-knop boven de volumeknoppen te plaatsen. Ondanks onze grote handen staat die wat hoog en ook de afstand in verhouding met de vingerafdrukscanner is groter dan we gewend zijn bij andere merken. Na enkele weken zijn we er wel aan gewend geraakt. Wat we in de toekomst nog graag zouden zien is een alter slider zoals bij de OnePlus 13, of een camera-knop om de fotografie-ervaring compleet te maken.
Het 6,8 inch OLED-scherm van de 9 Pro XL heeft een maximale helderheid van 3.000 nits, wat zelfs in zonlicht zeer helder is. Kleuren worden natuurgetrouw weergegeven en het gebruik van LTPO-technologie zorgt dat de verversingssnelheid automatisch wisselt tussen 1 en 120Hz afhankelijk van je gebruik. Dit helpt bij het besparen van energie, bijvoorbeeld bij het gebruiken van het always-on-display, dat je de klok en andere nuttige informatie toont wanneer de smartphone niet in gebruik is. De hoeken van het scherm zijn wat meer afgerond dan bij sommige andere merken, maar dit had geen noemenswaardige impact op het dagelijks gebruik. Tot slot heeft het scherm van de Pro (XL) een hogere resolutie dan dat van de Pixel 9, wat meteen een van de belangrijkste redenen is om voor het Pro-model te kiezen.

De batterij van de Pixel 9 Pro XL is voldoende groot en gaat afhankelijk van je gebruik zeker één tot anderhalve dag mee. Opladen gaat helaas maximaal aan 37W, waardoor je telefoon al snel meer dan een uur aan de lader hangt. Hopelijk zien we snelladen in de Pixel 10 series, die nog dit jaar verwacht wordt.
Android 14 met zeven jaar updates
Standaard komt de Google Pixel 9 Pro met Android 14, maar ondertussen is de update naar Android 15 beschikbaar. We gebruikten eerder al Android smartphones die een bijna stock Android ervaring leveren, maar toch waren we aangenaam verrast. Je krijgt immers zeer uitgebreide informatie over de mogelijkheden van Android. Google bundelt al deze informatie per categorie in de Pixel Tips app. Ook updates worden hier vlot uitgelegd, zoals de nieuwe mogelijkheid om een andere Pixel telefoon of recente GoPro als externe camera te gebruiken. Wat we ook alleen maar kunnen toejuichen is dat de Pixel 9 smartphones zeven jaar lang Android updates zullen ontvangen, met augustus 2031 als einddatum. Dat is een ongeziene belofte.
Camerasysteem Google Pixel 9 Pro XL
De Pixel 9 Pro XL is voorzien van een triple camerasysteem. De hoofdcamera heeft een vast diafragma van f/1.68, een resolutie van 50 megapixel en een 1/1.3 inch sensor. Optische beeldstabilisatie (OIS) en elektronische beeldstabilisatie (EIS) zijn aanwezig. LiDAR, een technologie die we bij de DJI Air 3S drone zagen voor obstakeldetectie en ook gebruikt kan worden voor betere autofocus, ontbreekt en is meteen een van de functies die we graag in de Pixel 10 Pro zouden zien.
De 120 graden groothoekcamera heeft een vast diafragma van f/1.7, een resolutie van 48 megapixel en een 1/2.55 inch sensor. De telefotocamera heeft een vast diafragma van f/2.8, een resolutie van 48 megapixel en dezelfde 1/2.55 inch sensor. Het is met deze laatste dat de Pro XL zich onderscheidt van het dual-camerasysteem van de Pixel 9. Zoomen kan optisch tot 5x en digitaal zelfs tot 30x. Doe je dat, dan springt de AI van Google Super Res Zoom in actie. Je verliest nog altijd heel wat details in je foto’s, maar het resultaat levert nog altijd beelden op die veel scherper zijn dan wat we tot nu toe bij andere merken zagen. Fans van video kunnen het soortgelijke Video Boost gebruiken voor betere video vanop afstand.

Standaard foto en portretmodus
Om de titel van beste camera-smartphone te verdienen, moet de Google Pixel 9 Pro XL zich natuurlijk wel kunnen bewijzen. Daarom namen we ruim de tijd om de verschillende foto modi uit te testen. Google heeft zijn best gedaan om de camera-app zo minimalistisch mogelijk te houden en daar zijn we heel dankbaar voor. Een simpele knop om te wisselen tussen alleen foto en alleen video modi of om de pro modus te activeren is zo logisch dat we ons afvragen waarom andere merken de twee steeds door elkaar zetten.
Standaard zijn natuurlijk opties zoals Photo en Portrait. We voegen natuurlijk allemaal graag wat bokeh toe aan onze foto’s, maar merkten al snel dat dit niet te combineren valt met fotograferen in RAW en aan de hoogste resolutie (50MP). Dit maakt de portretmodus minder geschikt voor fotografen die maximale controle willen over hun beelden. Gelukkig heeft fotobewerkingssoftware zoals Lightroom ook de mogelijkheid om de achtergrond te vervagen. Wil je toch snel eens een portretfoto delen, dan slaagt de Pixel 9 Pro XL er prima in om het onderwerp te isoleren, al merkten we wel wat moeite op met het diepteperspectief in foto’s met een complexe omgeving.


Bij het fotograferen in Photo viel ons meteen de autofocus op. Deze is zeer goed in het detecteren van personen, maar sprong tegelijkertijd ook al eens wat rond in scènes met statische onderwerpen en veel contrast. Het gebeurde daarom weleens dat we tussen het selecteren van de focus en het afdrukken de focus kwijt waren. Gelukkig is dat een van de weinige momenten dat je te maken krijgt met wazige foto’s, want de camera van de 9 Pro XL slaagt er zeer goed in om actie te bevriezen, grotendeels dankzij AI. Dit merk je bijvoorbeeld bij het fotograferen van een bloem in de wind. Op het moment dat je de foto maakt denk je wat onscherpte te zien, maar in de seconden die volgen ontwikkelt zich een perfect scherp eindresultaat. Alsof je in een donkere kamer aan de slag bent. Het maakt fotograferen met de 9 Pro XL enorm leuk en je moet achteraf veel minder mislukte foto’s verwijderen. Â



Een werkpunt voor Google is wel het fotograferen aan 50 megapixel in plaats van de standaardinstelling van 12 megapixel. De registratietijd ligt hier immers zo hoog dat het moment waarop je afdrukt niet het moment is dat je registreert. Voor portretten is dat minder een probleem, maar voor straatfotografie leverde het ons vaak gemiste momenten op. Dit valt voor bij het fotograferen in RAW, maar ook in JPEG.
Nachtfotografie
Wie al eens graag in het donker fotografeert, zit ook goed bij de Pixel 9 Pro. De Night Sight functionaliteit maakt indrukwekkende nachtfoto’s die verbazend scherp zijn. Ook de hoeveelheid ruis blijft beperkt en wordt pas zichtbaar wanneer je de foto’s op een computerscherm begint te analyseren. De smartphone heeft zelfs een functie ingebouwd voor astrofotografie die zeker het proberen waard is.


Extra fotografie modi
Elke smartphoneproducent heeft wel zijn eigen speciale modus die iets fotografisch unieks doet en zo ook Google. Zo is er Add Me voor situaties waarin je een groepsfoto wil, maar er niemand in de buurt is om deze te maken. Dit los je op door met Add Me een foto te nemen van de groep en de smartphone dan door te geven en opnieuw een foto te maken met dezelfde compositie en de originele fotograaf in beeld. Google helpt met het sturen van de compositie, je moet enkel de positionering van de tweede persoon nog wat aansturen. Tof om met vrienden uit te proberen.


Andere extra functies zijn een uitstekende long exposure modus die zelfs in volle middagzon de beweging van een auto volledig onscherp kan maken zonder dat de rest van de foto aan scherpte verliest. Indrukwekkend, al maakt de AI hier natuurlijk gewoon slim gebruik van de Top Shot functionaliteit, waarbij meerdere foto’s gemaakt worden die dan gecombineerd worden voor het beste eindresultaat. Action Pan werkt op dezelfde manier, maar zorgt voor een foto met een panning effect.
Nieuwe manier om panorama’s te maken
We maken nooit panorama’s omdat het proces gewoonweg te vervelend is. Je smartphone recht houden en niet te snel en niet te traag een lijntje op je scherm volgen terwijl je ronddraait is gewoon niet doenbaar. De panoramafunctie op de Pixel 9 Pro XL maakt daar allemaal komaf mee. Je maakt gewoon een foto en er verschijnen een lege cirkel en een bolletje op je scherm. Je draait wat tot deze overlappen en maakt dan opnieuw een foto. Dit doe je zo traag of zo snel als je wil en als er toch eens plots iemand je foto inloopt, kan je even wachten in plaats van helemaal opnieuw te moeten beginnen. Nu alleen nog een plek vinden om panoramafoto’s te delen.

Nabewerking & beeldkwaliteit
Google zorgt er met de ingebouwde beeldverwerker voor dat elke fotograaf de nodige tools heeft om zijn foto’s te bewerken en snel te delen. De standaard editor bevat zowel snelle suggesties als filters en de mogelijkheid om elk aspect van je foto manueel in te stellen. Wil je toch nog meer? Dan komt de Magic Editor aan de beurt. Deze bevat uitgebreide AI-functionaliteit zoals automatische compositie, het vervangen van de lucht of zelfs het omzetten van de volledige foto zodat het lijkt alsof hij gemaakt is tijdens het gouden uurtje. Je kan zelfs richting een artistieke foto gaan, maar dan komen we meer bij kunst dan fotografie. Net zoals in Photoshop genereert de AI een aantal voorstellen waar je vervolgens uit kan kiezen. Het is positief dat het resultaat vaak heel natuurlijk overkomt en het de foto in veel gevallen duidelijk beter maakt. Dit komt natuurlijk omdat Google zowel het maken van de foto als de bewerking voor zijn rekening kan nemen.
Tijdens onze twee weken fotograferen met de Pixel 9 Pro XL bleef het toestel ons op fotografisch vlak steeds weer verbazen.Â
Wat de algemene beeldkwaliteit van de foto’s betreft, kunnen we niet anders dan zeggen dat deze uitstekend is. Foto’s zijn scherp en bevatten een hoeveelheid detail die we nog niet eerder op een Android-smartphone zagen. Tijdens onze twee weken fotograferen met de Pixel 9 Pro XL bleef het toestel ons op fotografisch vlak steeds weer verbazen.



De kleurwetenschap is ook uitstekend. Bij het bewerken in Lightroom zagen we dat het standaard kleurprofiel van Google duidelijk meer gesatureerd is dan de basisinstellingen van Adobe. Dat is logisch, want smartphonefoto’s worden nog het liefst meteen gedeeld. De verzadiging is echter nooit overdreven, iets waar andere merken al eens vaker problemen mee hebben. Onze edits in Lightroom waren dan ook beperkt tot kleine aanpassingen. Hetzelfde voor de belichting van de foto’s en daar zit de vernieuwde HDR beeldverwerking dan weer voor iets tussen. Deze zorgt immers voor meer levensechte foto’s en een betere belichting.



Eindoordeel Google Pixel 9 Pro XL
We testen bij Shoot geregeld camera-smartphones en na onze tijd met de Pixel 9 Pro XL vragen we ons af waarom we niet sneller het vlaggenschip van Google uitgeprobeerd hebben. Foto’s zien er uitstekend uit dankzij een uitstekende samenwerking tussen AI-aangestuurde hardware en software. De kleuren zijn natuurgetrouw, de scherpte is uitstekend en er zijn voldoende details waar te nemen. Het fotograferen in maximale resolutie is wat traag en ook het opladen van het toestel kan al eens lang duren, maar verder hebben we heel weinig aan te merken op de 9 Pro XL. Google heeft op vlak van smartphones niet de naambekendheid van Samsung of Apple, maar verdient deze wel en al zeker bij fotografen.
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.