Strandfotografie kan prachtige foto's opleveren, maar vergeet niet je cameramateriaal te beschermen tegen weer en wind.
Op een mooie zomerdag aan het strand baad je in het licht. Het is lekker warm, de mensen zijn uitgelaten en de sfeer is perfect. Ideale omstandigheden voor strandfotografie dus. Maar terwijl je geniet van de zon en de zee, zijn er ook uitdagingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder enkele essentiële tips om je apparatuur te beschermen en de beste strandfoto’s te maken.
1. Gebruik een fototas
Zand en zout een grote bedreiging voor je camera en lens. Fijne zandkorrels kunnen gemakkelijk in de knoppen, het zoommechanisme en de lensvatting terechtkomen, wat tot slijtage of schade kan leiden. Neem daarom altijd een degelijke, goed afsluitbare fototas mee waarin je jouw camera veilig kunt opbergen zodra je even stopt met fotograferen. Zorg ervoor dat de tas stof- en spatwaterdicht is, en open hem niet op een winderige plek.
Daarnaast is het belangrijk om je camera niet te lang in de volle zon te laten liggen. Zeker als je toestel een zwarte behuizing heeft, kan deze extreem warm worden, wat zelfs tot vervorming van plastic onderdelen kan leiden. Bewaar je camera op een schaduwrijke plek of bedek hem met een lichte doek als je hem niet gebruikt.
2. Laat je lens niet zandstralen
Strandfotografie betekent vaak te maken hebben met wind, en dat brengt extra risico’s met zich mee. Meegeblazen zandkorrels werken als een zandstraler en kunnen microscopische krassen veroorzaken op het voorste lenselement. Een simpele maar effectieve oplossing is om de hele dag een UV-filter op je camera te laten zitten. Deze filter dient niet alleen om UV-licht te verminderen, maar beschermt ook je lens tegen krassen en stof. Als de filter beschadigd raakt, kun je deze eenvoudig vervangen zonder dat je lens eraan hoeft te geloven.
3. Gebruik een actiecamera of waterdichte behuizing
Water en camera’s gaan over het algemeen niet goed samen. Zelfs een klein spatje zeewater kan op termijn voor oxidatie en schade aan de interne onderdelen van je camera zorgen. Ga je de zee in en wil je toch fotograferen? Laat je spiegelreflex of systeemcamera dan veilig op het droge en gebruik in plaats daarvan een waterbestendige compact camera of een actiecamera zoals de nieuwe GoPro HERO 13.
Wil je toch met je camera het water in, overweeg dan een waterdichte behuizing of regenhoes. Deze zijn speciaal ontworpen om je apparatuur droog te houden. Denk er ook aan om na een dag op het strand je camera en lens met een droge, pluisvrije doek schoon te maken om zoutresten te verwijderen.

4. Speel met belichtingscompensatie
Bij felle zon en veel reflectie op het strand raakt de lichtmeter van je camera soms in de war, wat kan resulteren in onderbelichte foto’s. De helderheid van zand en water zorgt ervoor dat de camera denkt dat er meer licht is dan daadwerkelijk nodig is, waardoor de belichting automatisch wordt verminderd. Je kunt dit oplossen door handmatig belichtingscompensatie in te stellen (+1 of +2 stops) of, als je een compact camera gebruikt, de automatische voorinstelling ‘Strand/Sneeuw’ te selecteren. Een andere handige tip is om je lichtmeting te baseren op een neutraal, niet te fel verlicht gebied, zoals een huidtint of een schaduwplek.
Daarnaast is het altijd een goed idee om een zonnekap op je lens te gebruiken. Dit voorkomt hinderlijke schitteringen en lensflare, wat je foto’s een professionelere uitstraling geeft.
5. Gebruik een polarisatiefilter
Een polarisatiefilter is een geweldige accessoire voor strandfotografie. Deze filter versterkt het contrast tussen lucht en wolken, waardoor het blauw van de hemel dieper wordt en witte wolken beter uitkomen. Daarnaast vermindert een polarisatiefilter hinderlijke reflecties op het wateroppervlak, waardoor je bijvoorbeeld beter door het water heen kunt kijken. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld vissen of structuren onder het wateroppervlak in beeld wilt brengen.
6. Let op de horizon
Een van de grootste beginnersfouten bij strandfotografie is een scheve horizon. Wanneer de horizon niet recht staat, lijkt het alsof de zee leegloopt, wat afbreuk doet aan de compositie. Gebruik het raster in je zoeker of op je LCD-scherm om ervoor te zorgen dat de horizon perfect recht staat. Sommige camera’s hebben ook een elektronische waterpasfunctie die je hierbij kan helpen.
Daarnaast is het vaak aan te raden om de horizon niet exact in het midden van het beeld te plaatsen. Door de regel van derden toe te passen, creëer je een natuurlijkere en interessantere compositie.

7. Profiteer van licht en ruimte
Bij mooi strandweer is de lichtintensiteit hoog, wat betekent dat je een lage ISO-waarde (bijvoorbeeld ISO 100) kunt gebruiken voor maximale beeldkwaliteit. Een klein diafragma (groot f-getal, zoals f/11 of f/16) en een korte sluitertijd zorgen ervoor dat je scherpe en goed belichte foto’s krijgt.
Neem altijd een groothoek(zoom)lens mee, zodat je de uitgestrektheid van het strand en de open ruimte optimaal kunt benutten. Hiermee kun je personen of objecten sterk afzetten tegen de grote vlakken van strand, oceaan of lucht, wat indrukwekkende composities oplevert.
8. Wacht tot laat in de middag voor zachter licht
Strandfotografie rond het middaguur levert vaak harde schaduwen en uitgebleekte kleuren op. Bovendien is de zon op dat moment het felst en minst flatterend voor portretten. Een veel beter moment om te fotograferen is laat in de middag of tijdens het gouden uur, wanneer het zonlicht zachter en warmer is. Dit geeft je foto’s een prachtige sfeer en een natuurlijke gloed.

9. Maak portretten en spontane foto’s
Het strand is een uitstekende locatie voor portretfotografie. De natuurlijke achtergrond van zee, lucht en duinen geeft een serene uitstraling. Omdat de meeste mensen ontspannen zijn op het strand, kun je authentieke en spontane portretten maken zonder dat je modellen zich ongemakkelijk voelen. Kinderen zijn extra leuk om te fotograferen, omdat ze helemaal opgaan in hun spel en nauwelijks doorhebben dat ze worden gefotografeerd. Dit levert speelse en ongedwongen beelden op.

10. Experimenteer met silhouetten
Een van de mooiste fotografische technieken bij strandfotografie is het maken van silhouetfoto’s. Dit doe je door je onderwerp tegen het licht in te fotograferen, bij voorkeur bij zonsopgang of zonsondergang. Dit werkt prachtig bij sporters zoals windsurfers of springende volleyballers, omdat hun silhouet dynamisch en krachtig oogt. Zorg er altijd voor dat je laag gaat zitten, zodat je het silhouet volledig tegen de lucht uitlicht.
11. Wees origineel en vermijd clichés
Silhouetten, zonsondergangen en bootjes zijn prachtige onderwerpen, maar ze kunnen ook snel cliché aanvoelen. Probeer eens iets anders: zoek naar onverwachte modellen zoals een strandwacht of een interessante architectonische structuur.
Ook contrasten kunnen boeiend zijn. Denk aan een elegant geklede persoon op een chaotisch strand of een opvallend voorwerp dat niet in de omgeving lijkt te passen. Dit soort beelden blijven langer boeien.
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.
Sorry wat een klikbeet.
Ik woon aan het strand als fotograaf en dit heeft niets met strand te maken elke fit moet je hier mee confronteren.