Fujifilm Instax Mini 12

De Fujifilm Instax Mini 12 is makkelijk in gebruik, produceert knappe prints en blijft dan ook een aanrader voor instant fotografie met een beperkt budget.

Ga je op zoek naar de beste instant camera voor beginners, dan staat de Instax mini van Fujifilm steevast bovenaan die lijst en met elke generatie worden ze net dat beetje beter. De Fujifilm Instax Mini 12 komt als geen verrassing, daar er elke drie jaar een nieuwe camera van dit type verschijnt. Waar de elfde generatie al heel wat te bieden had, zien we voor model nummer 12 enkele belangrijke verbeteringen op vlak van ontwerp en fotografie-ervaring.

Beginnen met de Fujifilm Instax Mini 12 is enorm eenvoudig. Je installeert de twee AA-batterijen, opent je film en installeert deze via de achterkant door de twee gele lijnen naast elkaar te plaatsen. Vervolgens zet je de camera aan door aan de lens te draaien en gebruik je de sluiter om de beschermende folie uit te werpen. Daarna kan je beginnen met fotograferen. 

Nadat je een foto maakt met deze instant camera, duurt het zo’n 90 seconden alvorens deze volledig ontwikkeld is. Je hebt dus even wat geduld nodig. Het aantal foto’s die je nog kan maken, kan je achteraan aflezen. Een doosje film bevat normaal 10 foto’s. Het loont dus om twee keer na te denken alvorens een foto te maken. 

Advertentie

Wie de Instax Mini 11 gebruikt heeft, zal veel gelijkaardigheden opmerken. De camera ziet er vrolijk uit, maar tegelijk ook zoals een speelgoedcamera. Zelf verkiezen we daarom eerder de Mini Evo of Mini 90 om op straat met gezien te worden, maar voor een verjaardagsfeest of huwelijk is de Instax Mini 12 wel prima geschikt. 

Met zijn afgeronde hoeken en gladde behuizing is de grip die de camera levert niet meteen ideaal. ‘Form over function’ is hier van toepassing. Een plek om achteraan je duim te plaatsen met wat extra grip en een betere ergonomie voor selfies zouden goede verbeteringen zijn. Gelukkig levert Fujifilm een strap mee, zodat je de camera minder snel zal laten vallen. 

Nieuw bij de twaalfde generatie is dat je de camera aan zet door de lens te draaien. Draai je nog wat verder, dan activeer je de close-up functionaliteit. Dit is veel intuitiever, want voordien moest je steeds een knopje indrukken en aan de lens trekken om een close-up te maken. 

De camera maakt zelf beslissingen rond helderheid en de flitser aan de hand van auto exposure (AE) en flash sensoren. Voordien zaten deze aan de rechterkant van de camera, waar het al eens kon zijn dat je vingers in de weg kwamen te zitten. Fujifilm heeft deze nu verplaatst naar het midden van de body, waardoor dat probleem ook opgelost is. Goed om weten is dat de flash bij elke foto af gaat en niet uitgeschakeld kan worden. De kracht wordt wel aangepast, op basis van wat de camera ziet in het bereik van 0,3 tot 2,7 meter. Een optie om de flash volledig uit te schakelen zouden we in een toekomstige generatie wel graag zien, zeker voor foto’s bij natuurlijk licht.

Een andere verbetering is de zogenaamde parallax correctie, die de nauwkeurigheid van wat je in de zoeker ziet vergroot (maar nog niet perfect maakt). Dat is belangrijk, want je wil natuurlijk dat je geprinte foto’s overeen komen. Bij de Instax Mini 11 moest je hiervoor zelf corrigeren. De zoeker zelf kan wel nog wat verbeterd worden, want je moet hem echt tegen je oog drukken om een duidelijk beeld te krijgen. 

Ook nieuw is de Instax Up! app. Het gaat hier helaas niet over een manier om je foto’s meteen ook digitaal te krijgen, maar de app helpt je wel bij het digitaliseren ervan. Dat kan natuurlijk ook met je smartphone of camera, maar de app maakt het hele proces net iets vlotter. 

Specificaties

  • Filmformaat: Fujifilm Instax Mini
  • Lens: 60mm, f/12.7 (34mm equivalent)
  • Modi: Auto, selfie/close-up
  • Zoeker: Optisch
  • Batterij: 2xAA, goed voor 100 foto’s

Verder heeft de Instax Mini 12 veel eigenschappen van zijn voorganger geërfd. De lens is nog steeds hetzelfde 60mm f/12.7 exemplaar. De selfie modus heeft als belangrijkste eigenschap nog steeds het verlagen van de minimale scherpstelafstand van een half meter naar 30 centimeter. 

Bijgevolg krijg je foto’s die enorm lijken op de foto’s die je maakt met je smartphone en zijn ze vergelijkbaar met een klassieke 35mm brandpuntafstand. In de selfiemodus passen er nog enkele andere personen in het beeld. Een kleine spiegel helpt je om ook daar een idee te krijgen van de compositie. 

De sluitertijd ligt tussen de 0,5 seconde en 1/250 seconde en wordt gecombineerd met een ISO van 800, die overeenkomt met de film die je gebruikt voor de Instax Mini 12. Het gevolg hiervan is dat hooglichten overbelicht worden in zonlicht en met flash. Een belichtingscompensatie van 1EV zou hierbij helpen, zeker in combinatie met een snellere sluitertijd van 1/500. Zo zou het ook mogelijk worden om de camera te gebruiken in de best mogelijke omstandigheden. Hopelijk zien we deze functionaliteit in 2026.

De beste weersomstandigheden voor de Mini 12 heb je dus wanneer het buiten bewolkt is. Dankzij de sluitertijd van 0,5 seconden en flash, kan je bovendien leuke foto’s maken in de avond. Automatische belichting was al aanwezig bij de Instax Mini 11 en je kan daarom ook deze generatie rekenen op goede belichting (behalve dan misschien de hooglichten). Onthoud wel dat het dynamisch bereik gelimiteerd is en je dus best foto’s maakt in omgevingen zonder harde schaduwen of sterke hooglichten. De kleuren zien er overigens uitstekend uit en zorgen voor dat vintage gevoel dat ook al bij eerdere generaties zo konden appreciëren. 

Prijs en beschikbaarheid

De Fujifilm Instax Mini 12 is in België verkrijgbaar voor 89,99 euro, een lichte prijsstijging over zijn voorganger. De Instax Mini 12 is beschikbaar in de kleuren Blossom Pink, Mint Green, Clay White, Lilac Purple en Pastel Blue. Let wel op dat de prijs van dit toestel vooral in de film zelf zit. Twintig foto’s zullen je 24,99 euro kosten.

Fujifilm Instax Mini 12: Eindoordeel

Houd je van vintage foto’s of wil je herinneringen vastleggen van een speciale dag in je leven? Dan is de Fujifilm Instax Mini daar uitermate geschikt voor door zijn vele mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid. In zonlicht is het wel opletten dat je foto’s niet overbelicht worden door de always-on flash. Verder zijn de prints kleiner dan de vierkante exemplaren van Fujifilm of Polaroid, wat iets is om rekening mee te houden. 

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in