RECENSIEOVERZICHT | |
PRO
| |
CON
| |
PRIJS: €999 | 8 TOTALE SCORE |
De Sony FE 16mm F1.8 G is een compacte primelens met een enorm grote beeldhoek en een groot maximaal diafragma van f/1.8.
Met de Sony FE 16mm F1.8 G primelens vult Sony een gat op in hun aanbod van prime groothoeklenzen. De lens zal zijn plaats innemen tussen de in 2020 aangekondigde Sony FE 20mm f/1.8 G en de FE 14mm f/1.8 GM uit 2021. In tegenstelling tot deze laatste is de nieuwe lens geen G Master exemplaar, maar met de FE 16-35mm F2.8 GM II op de markt is daar ook maar weinig nood aan. Bovendien is de beeldkwaliteit van de FE 16mm f/1.8 G prima, al is de lens wat zachter aan de randen.

Specificaties Sony FE 16mm F1.8
- Type lens: Prime lens
- Brandpuntsafstand: 16 mm
- Beeldstabilisatie: Nee
- Lensvatting: Sony E, Sony FE
- Maximale diafragma: F1.8
- Minimale diafragma: F22
- Aantal diafragmabladen: 11
- Elementen: 15
- Groepen: 12
- Speciale elementen/coatings: 2 asferische elementen, 3 ED-elementen, fluorcoating
- Minimale focusafstand: 0,13 m
- Maximale vergroting: 0,3x
- Autofocus: Ja
- Focusmotor: Lineaire motor
- Interne scherpstelling: Ja
- Gewicht: 304 gram
- Diameter: 74 mm
- Lengte: 75 mm
- Weerbestendig: Ja
- Filterdraad: 67 mm
Zeer compact ontwerp
Het gaat hier niet om een pancake lens, maar Sony heeft wel bijzondere aandacht besteed aan het ontwerp van de lens en dat maakt dat ze voor een f/1.8 breedhoek lens bijzonder compact is. Het objectief weegt slechts 304 gram en is met 7,5 centimeter een goede centimeter korter dan de eerder genoemde 20mm.
Omdat het hier gaat om een G lens merk je dat er voor de bouw van de lens wat meer plastic gebruikt is dan wat je bij een GM lens zou vinden. Nochtans voelt de lens prima aan. De focus- en diafragmaring bewegen vlot en, indien gewenst bij deze laatste, met een aangename tactische feedback. Hetzelfde geldt voor de functieknop. Volledige weersbestendigheid ontbreekt, maar er is een zekere bescherming tegen stof en vocht voorzien. Alles samen lag de FE 16mm F1.8 G enorm goed in de hand, zeker in combinatie met het compacte body van de Sony A7CII, wat ons een veelgebruikte combinatie lijkt te gaan worden bij vloggers.
Korte scherpstelafstand
Kijk door je zoeker en je zal al snel merken hoe breed een brandpuntsafstand van 16mm eigenlijk wel niet is. Ideaal voor situaties waarin meer beter is, zoals bij het fotograferen van architectuur, interieurs, landschappen of de Melkweg. We hebben het zelf niet geprobeerd, maar met een maximaal diafragma van f/1.8 is de lens uitstekend geschikt voor astrofotografie, zeker in combinatie met een full-frame Sony camera.
Het diafragma maakt het tegelijk ook mogelijk om te spelen met een heel beperkte scherptediepte. Recent nog publiceerden we een artikel over het fotograferen van bloemen. Dat kan met een macrolens, maar ook gewoon met een ultragroothoeklens. De FE 16mm F1.8 G kan al scherpstellen vanaf 15 centimeter en dat laat je toe om heel veel van je onderwerp in beeld te hebben, terwijl door de beperkte scherptediepte de achtergrond volledig vervaagt. Het bokeh zou nog iets zachter kunnen, maar is binnen verwachtingen.


Tijdens het fotograferen valt op dat de autofocus razendsnel is in zowat alle situaties. Van dichtbij, maar ook in situaties met weinig licht of momenten waarop je onderwerp zich verder van de camera bevindt. Dit is ook nodig, want de lens moet vloggers kunnen overtuigen om te investeren in deze lichtsterke prime. 16mm is daar uitermate geschikt voor en laat je toe om vlot te vloggen vanop armafstand. Hiervoor zou je ook een draadloze grip zoals de Sony GP-VPT2BT kunnen gebruiken, die het makkelijker maakt om te beginnen met opnemen en zelfs foto’s te nemen. Graag zouden we nog zien dat Sony in hun camera’s de functionaliteit implementeert om met een handgebaar het opnemen te starten. Dat biedt extra mogelijkheden wanneer je een statief gebruikt.
Beeldkwaliteit
De beelden die je maakt met de Sony FE 16mm F1.8 G zien er prima uit. Zoals bij de meeste primelenzen is er een punt waarop je de beste scherpte krijgt van rand tot rand met weinig of geen vignetting en dat vinden we hier bij f/4.


Fotografeer je met een diafragma van f/1.8, dan is het een ander verhaal. Hier zien we immers lichte vignetten in onze RAW-bestanden. Dit kan je natuurlijk aanpassen in fotobewerkingssoftware zoals Lightroom, of je kan opteren voor een diafragma zoals f/2.8. Persoonlijk verkiezen wij echter een licht vignet (zwart, nooit wit) in onze foto’s om de aandacht naar het onderwerp te gidsen.



Lastiger is de vervorming (barrel distortion) aan de randen. Dit is natuurlijk geen verrassing bij een brandpuntafstand van 16mm. Je gaat immers snel details verliezen bij het rechttrekken van pixels in de hoeken van het beeld, met een zeker onscherpte tot gevolg. In welke mate dat gebrek aan helderheid een probleem is, zal afhangen van je compositie. Is het gebied sowieso niet in focus? Dan zal het effect van de vervorming beperkt blijven. Aan de randen althans, want in het midden heb je tussen f/1.8 en f/11 uitstekende scherpte. Pas wanneer je richting f/22 gaat wordt dit minder.
Eindoordeel Sony FE 16mm F1.8 G
Een 16mm-primelens is geen objectief dat je standaard zal vinden in de cameratas van veel fotografen. Echter voor zij die er nood aan hebben voor specifieke scenario’s of ook al eens vloggen, is de Sony FE 16mm F1.8 G een uitstekende lens voor natuur- of landschapsfotografie. De prijs is budgetvriendelijker dan GM-alternatieven, al zijn de randen wel wat zachter, wat extra aandacht vraagt bij het opbouwen van je compositie.



Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.