Sony FE 20mm f/1.8 G

De Sony 20mm f/1.8 G is een heel aantrekkelijke lens die een gat in de line-up van Sony opvult. De lens is enorm veelzijdig en zal daarom elk type fotograaf kunnen plezieren.

Met de FE 20mm f/1.8 G zorgt Sony voor een lichtsterke toevoeging aan zijn line-up van primelenzen. De lens moet iedereen die van fotografie houdt aanspreken: van landschaps- en huwelijksfotografen tot zij die graag de sterren vastleggen. Voor Shoot ging ik ermee aan de slag en ontdekte een prijzige, maar snelle lens. Mét een stille autofocus die over de ganse lijn een zeer indrukwekkende scherpte aflevert.

Wie met een primelens breder wilde gaan dan 24 mm, was bij Sony tot voor kort niet aan het juiste adres. Nochtans is er zeker vraag, want de Sigma 20mm f/1.4 is al geruime tijd enorm populair. Gelukkig luistert Sony naar zijn fotografen en heeft het net voor de corona-uitbraak de 20mm f/1.8 G uitgebracht.

Geduchte concurrent

Welnu, de Sigma 20mm f/1.4 is wel heel aantrekkelijk geprijsd en bovendien lichtsterker dan deze lens. De Sony-variant moet dus een perfecte indruk maken om als de beste optie uit de bus te komen. Gelukkig doet ze dat ook, en de beslissing is dus lang niet zo eenvoudig als je zou denken.

Zo weegt de prime maar 373 gram, wat een groot verschil is met de 950 gram van de Sigma. Bijna 600 gram minder rond je nek? Dat ga je absoluut voelen! Deze 20mm is trouwens ook 300 gram lichter dan de Sony FE 16-35mm f/2.8, een lens die velen van jullie ongetwijfeld zullen tegenkomen bij de zoektocht naar een breedhoeklens van Sony. Deze laatst heeft een prijskaartje van maar liefst 2.700 euro. Dat maakt de 1.100 euro van de 20mm f/1.8 dan weer een heel aantrekkelijke prijs voor een breedhoeklens. 

Deze lens is dus zeker niet zwaar en de prijs kan afhankelijk van je wensen een voor- of nadeel zijn, maar laten we even kijken wat ze nog te bieden heeft. 

Ontwerp 

Wat primelenzen betreft is het ontwerp meestal zeer eenvoudig en deze 20mm is daar geen uitzondering op. Toch heeft ze heel wat te bieden in vergelijking met gelijkaardige lenzen. Zoals je mag verwachten is er een AF/MF-knop om de manier van focussen te bepalen. Aan de zijkant is er bovendien nog een knop waarvan je zelf de functie kan instellen. Daarnaast zijn er een ring om het diafragma in te stellen én een focusring.  

Dan is er nog een knop om de manier waarop je het diafragma instelt eenvoudiger te maken. Deze brengt een indrukwekkende meerwaarde omdat je kan kiezen uit drie mogelijkheden. Je kan de ring vastklikken in de A-stand en de camera het diafragma laten bepalen. Ook kan je kiezen om de klikstop (stepless) functie aan- of uit te zetten. Zet je deze knop aan, dan voel je een klik elke keer wanneer je het diafragma aanpast. Dat is enorm handig en zorgt ervoor dat je makkelijk kleine wijzigingen kan maken terwijl je door de zoeker kijkt en steeds kan vertrouwen op fysieke feedback. Tegelijkertijd zorgt deze functie er voor dat je niet per ongeluk het diafragma verandert bij het vastnemen van de camera. Enkel voor video wil je het klikken uitzetten (optie 3), want in dat geval wil je dat alles zo vlot mogelijk beweegt, zonder dat het veranderen van diafragma een storend geluid in je video oplevert.

Bouwkwaliteit

Ik had het eerder al over het lage gewicht van de lens en dat komt natuurlijk omdat Sony bij het ontwikkelen ervan duidelijk heeft gefocust op draagbaarheid. De lens meet slechts 84,7 x 73,5 mm en komt met een schroefdraad van 67 mm. Behalve licht is deze prime dus zeer compact. Toch zorgt dat er niet voor dat de lens uit balans geraakt. Op onze Sony a7 III voelde ze perfect aan en we verwachten dat dat ook bij de andere systeemcamera’s van Sony zo zal zijn. Houdt er rekening mee dat je bij het gebruik op een APS-C-camera zoals de Sony a6400 een brandpuntsafstand equivalent aan 30mm-kleinbeeld krijgt.

Wat de autofocus betreft maakt het primeobjectief gebruik van twee lineaire XD-motoren (een afkorting voor eXtreme Dynamic). Het duo is enorm stil en zorgt voor een snelle autofocus. Stel je graag manueel scherp, dan kan dat via de focusring die heel nauwkeurig te bedienen is. Scherpstellen kan al vanaf 19 centimeter met de automatische focus. In de handmatige stand kan je zelfs nog een centimetertje dichter op je onderwerp kruipen. 

Verder voelt de FE 20mm f/1.8 G exact aan zoals je dat mag verwachten van een professionele lens. Uiteraard is ze stof- en waterbestendig en binnenin vinden we 14 lenselementen en 12 lensgroepen. Het voorste lenselement is voorzien van een fluorcoating om water, olie en ander vuil af te stoten, waardoor bijvoorbeeld vingerafdrukken snel verwijderd kunnen worden.

Prestaties

Van een professionele primelens verwacht je natuurlijk enorm scherpe beelden wanneer je lens instelt op haar beste diafragma. Dat is f/8 in het geval van de Sony 20mm f/1.8 G f/8, en de scherpte is hier inderdaad imposant. De scherpte van de lens is al indrukwekkend met de grootste opening van f/1.8, maar hij gaat duidelijk omhoog bij f/2.8 en blijft verder verbeteren tot we f/8 bereiken. Vanaf f/11 begint de scherpte dan weer wat te verminderen tot f/22, waar de lens het minst scherp is.

De Sony 20mm f/1.8 G is dus duidelijk het scherpst tussen f/2.8 en f/8, maar dat betekent niet dat alles wat daarbuiten ligt niet scherp is, integendeel zelfs. Wat we wel opmerkten, was wat vignetting bij een diafragma van f/1.8, maar dat is te verwachten en is bij f/2.8 al nauwelijks aanwezig om vervolgens volledig te verdwijnen bij f/4. Vervorming merkten we amper bij deze breedhoek-prime: enkel bij het close-up fotograferen van een onderwerp met rechte lijnen.

In AF-modus heeft de prime een minimale scherpstelafstand van 19 cm. Met handmatige scherpstelling kan je zelfs nog een centimeter dichter op je onderwerp kruipen.

Sony 20mm f/1.8 G: Eindoordeel

De Sony 20mm f/1.8 G is een heel aantrekkelijke lens die een gat in de line-up van Sony opvult. De lens is enorm veelzijdig en zal daarom elk type fotograaf kunnen plezieren. Omdat het hier gaat om een primelens kan je enorm scherpe beelden verwachten met een piek in scherpte rond het diafragma f/8. 

Voor 1.100 euro krijg je een lens die ook nog snel én stil is. Het diafragma is makkelijk aan te passen aan jouw manier van fotograferen of filmen dankzij de speciale button op de behuizing. Bovendien is het geheel perfect in balans, ondanks dat deze compacte lens nog niet eens 400 gram weegt. Mijn oordeel: absoluut het overwegen waard!

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in