Sony GP-VPT2BT

Op zoek naar een moderne shooting grip voor de nieuwste Sony Alpha camera's? De Sony GP-VPT2BT is het overwegen waard.

Met de GP-VPT2BT draadloze grip voorziet Sony zowel fotografen als vloggers van extra gemak tijdens het maken van hun opnames. Het ingebouwde statief zorgt voor stabiele beelden terwijl de aanwezige knoppen essentiële functies makkelijk bereikbaar maken. 

Enkele maanden geleden schafte ik voor persoonlijk gebruik een Sony RX100 VII aan, omdat ik een compacte camera zocht die tegelijkertijd de nodige prestaties kan leveren. De RX100 voldoet volledig aan die verwachtingen en zit sindsdien dagelijks in mijn rugzak of jaszak. Je weet immers nooit wat je onderweg gaat tegenkomen.

Toch merkte ik tijdens citytrips dat je soms net iets meer wil. Een statief bijvoorbeeld om te kunnen werken met lange sluitertijden, of een manier om de camera makkelijker vast te houden bij het maken van video’s. Dit is waar de GP-VPT2BT draadloze grip van pas komt.

Sony GP-VPT2BT

Opvolger van de Travel Grip

De Sony GP-VPT2BT Shooting Grip kunnen we zien als de opvolger van de Sony VCT-SGR1 Travel Grip. Naar dit model zat ik bij de aankoop van mijn RX100 al even te kijken, maar de aanwezige kabel leek me nogal storend. Bovendien is de grip zelf ook redelijk kort voor iemand met grote handen. Dit zijn twee zaken die bij deze nieuwe grip verholpen zijn. Er wordt immers gebruik gemaakt van Bluetooth voor de verbinding, waardoor hij compatibel is met de meest recente Sony-(systeem)camera’s. Iedereen met een Sony α9 II, α9, α7R IV, α7R III, α7 III, α6600, α6400, α6100, RX100 VII en RX0 II, kan met de nieuwe grip aan de slag.

Eenvoudige verbinding via Bluetooth

De installatie van de grip is eenvoudig en ging zonder problemen. Er wordt gebruik gemaakt van een CR2032-knoopcelbatterij, die we zelfs bij langdurig testen niet leken leeg te krijgen. Via een klepje aan de achterzijde kan deze eenvoudig vervangen worden. Ook het verbinden met de RX100 via Bluetooth ging zonder problemen. We navigeerden naar het menu Netwerk, waar we Bluetooth aanzetten (Bluetooth Function) en ook Bluetooth Remote Control activeerden we. Daarna moesten we enkel nog beide apparaten verbinden via Pairing, opnieuw in de Bluetooth-instellingen. Dit ging eenvoudig door de foto en T-knop op de grip ingedrukt te houden. 

Sony GP-VPT28T

Vanaf dat punt kan je de grip gebruiken om je camera te bedienen. Er is een aparte knop voor het nemen van een foto en het starten van een video-opname. Focussen doe je door diezelfde fotoknop lichtjes in te drukken. Met de T- en W-knoppen op de grip zoom je in en uit. De C1-knop kan je zelf naar keuze instellen via het menu van je camera.

De lock-knop ten slotte, laat je toe om de andere knoppen uit te schakelen. Dit is zeker handig omdat de grip geen echte aan-uitknop heeft. De knoppen blijven immers drukgevoelig, zelfs als de camera uit staat. De camera per ongeluk inschakelen terwijl hij in je rugzak zit zal niet gebeuren. Maar de batterij van de grip zal wel langzaam leeglopen, omdat er constant naar een connectie wordt gezocht. Houd er ook rekening mee dat je camera niet in stand-bymodus zal gaan zolang de grip verbonden is. Dit kan een voordeel of nadeel zijn, afhankelijk van hoe je je camera gebruikt.

Sony GP-VPT2BT

Sony GP-VPT2BT heeft een ingebouwd statief

Een knop aan de zijkant laat je toe om het snelkoppelplaatje vrij te bewegen over een hoek van 170 graden (90 voorwaarts, 80 achterwaarts). Dit komt vooral van pas tijdens het filmen, maar ook bij het fotograferen zorgt het voor voordelen. Het maakt bijvoorbeeld lage standpunten van vlakbij de grond een stuk makkelijker.

Via een knop aan de rechterkant vergrendel je het snelkoppelplaatje. Dat is aan te raden als je een camera met zware lens in combinatie met het statief gebruikt. Zo slaat de lens niet plots tegen de ondergrond als je per ongeluk de zijknop indrukt.

Ten slotte is het ook mogelijk om het snelkoppelplaatje (manueel) rond zijn as te draaien via een knop aan de voorzijde. Je bent hier beperkt tot vier hoeken van 90 graden waar je de camera kan vastklikken, zodat je deze naar links, rechts, voren of achteren kan positioneren. Op die manier kan je makkelijk wisselen tussen bijvoorbeeld filmen en vloggen.

Verder zorgt het statief voor een goede stabiliteit, al raden we je aan om niet al te grote lenzen te gebruiken. De Sony 20mm F1.8 zorgde bijvoorbeeld voor een geheel dat perfect in balans was, maar een 70-200mm-lens is niet aan te raden. Neem je al eens een Manfrotto Pixi mee als draagbaar statief, dan ga je zeker tevreden zijn van de Sony GP-VPT2BT. De twee zijn vergelijkbaar in mogelijkheden en stabiliteit.

Sony GP-VPT2BT

Gebruikservaring

Wat de gebruikservaring van de grip zelf betreft, zijn we enorm tevreden. Het gebruikte materiaal voelt goed aan en matcht de kwaliteit van de compatibele Sony-camera’s. Het voelt dan ook alsof je het verlengde van je camera in je hand hebt. Achteraan is een subtiele inkeping voorzien voor je wijsvinger, waarmee je het geheel stevig en gebalanceerd vasthoudt. Een compactcamera zoals de RX100 VII bleek ideaal te zijn door zijn lichte gewicht. Hoewel zwaarder, was het ook mogelijk om onze a7 III op dezelfde manier te gebruiken. De lenskeuze is hier wel zeer belangrijk, en bij langere sessies zal je het extra gewicht zeker opmerken. 

Sony GP-VPT2BT: Conclusie

Met zijn prijs van 199 euro is de Sony GP-VPT2BT niet goedkoop en we hadden de grip liever voor 149 euro gezien. Maar voor dat bedrag krijg je wel heel wat terug. De grip ziet er premium uit en voelt ook zo aan. De vele knoppen zijn exact gevoelig genoeg en alle onderdelen bewegen vlot en precies op en neer. In statiefvorm is de grip betrouwbaar, zeker indien gecombineerd met een RX100 VII, wat naar onze mening de best gebruikte combinatie zal zijn.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in