RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Uitstekende autofocus
  • Gedeeltelijk gestapelde sensor
  • Tot 120 beelden per seconde (JPEG)
CON
  • Duurder dan zijn voorganger
  • "slechts" 24,5 megapixel

De Nikon Z6III is een fantastische camera voor wie houdt van actie, sport, wildlife en alles dat beweegt. Extra snelle autofocus en burstopnamen tot 120 frames per seconde zijn mogelijk dankzij de gedeeltelijk gestapelde sensor.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het beste uit de fotografiewereld in je mailbox.

In onze review van de Sony A9 III hadden we het al over 120 beelden per seconde en of je die echt nodig hebt, maar los daarvan werkt het wel bij de Nikon Z6III en goed. Hierdoor krijgen we te zien krijgen wat mogelijk is in een moderne en (in vergelijking met de beschikbare concurrentie) betaalbare camera. 

De Z6 series is altijd de betaalbare variant geweest van de entry-level professionele systeemcamera’s van het merk, met meer waarde voor je geld dan de Z5 en een meer bescheiden prijs dan de Z7, Z8 of Z9 modellen. Dat gezegd, de Nikon Z6III zal je door de uitgebreide technologie aan boord wel zo’n 25 procent meer kosten dan de Z6II, die plots heel aantrekkelijk lijkt als je geen supersnelle camera nodig hebt. Wie hogere resolutie beelden wil, kan dan weer de Z7II overwegen. Of hier nog een opvolger van komt is onduidelijk, want een snellere Z7 komt wel heel dicht in de buurt van de Z8.

Voor alternatieven bij andere merken kijken we dan weer naar de Sony A7 IV en Canon EOS R6 II, maar de Nikon Z6III is hier de duidelijke winnaar. Beide concurrenten zijn immers aan een upgrade toe die nog voor het einde van dit jaar verwacht wordt. Vergelijken is voorlopig dus moeilijk, want voor het eerst in lange tijd zien we grote technologische sprongen. 

Advertentie

Slankere jonge broertje

Ben jij op zoek naar de snelste Nikon camera’s, dan zijn de Z8 en Z9 aantrekkelijke camera’s, maar hun grotere omvang speelt ongetwijfeld mee in je keuze en de Z6III is op dat vlak een pak aangenamer in gebruik. Tegenover zijn voorganger weegt de Z6III met 760 gram zo’n 55 gram meer, maar dat gewicht zit voornamelijk in de verbeterde grip. 

De layout en de plaatsing van de knoppen is grotendeels onveranderd gebleven met een modus knop links van de zoeker en alle veelgebruikte knoppen aan de rechterkant. Een kleine verandering die een wereld van verschil maakt is de plaatsing van de playback-knop, die nu onderaan rechts te vinden is in plaats van aan de linkerkant. Ideaal, want zo kan je met enkel je rechterhand je net gemaakte foto’s in de zoeker tonen om bijvoorbeeld de focus na te kijken. Verder is de Z6III een intuïtieve camera waarbij alles zowat staat waar je het zou willen. Met de joystick verplaatst je snel het focuspunt en de infoknop bevat tal van instellingen. 

Toch zijn er ook nog verschillen met de Z6II en het grootste is misschien wel het nieuwe scherm, dat nu volledig articuleerbaar is, vooral om de camera aantrekkelijker te maken bij videografen. Uiteraard kan je er ook selfies mee maken. Met een formaat van 3,2 inch blijft het hetzelfde als dat van de Z6II. 

De EVF (electronic viewfinder) ziet wel wat verbeteringen; Waar de resolutie met 3,69 miljoen punten zeker niet slecht was in de Z6II, zijn de 5,67 miljoen punten van de Z6III toch een wereld van verschil. Je zal dus ook niet snel terug willen. Nog beter is de ondersteuning van het DCI-P3 kleurengamma, de eerste keer dat we dat zien in een systeemcamera. Hoewel een verversingssnelheid van 60Hz minder is dan bij de moderne smartphone, zorgt het in dit geval wel voor vloeiende beelden, zelfs bij hoge frame rates. 

De Z6III komt uiteraard met dubbele kaartsloten. Eentje daarvan is compatibel met CFExpress Type B (en het oudere XQD) en de andere ondersteunt ook “gewone” UHS-II SD-kaartjes. Goed voor wie geen klein fortuin wil neerleggen voor opslag. 

De Nikon Z6III ligt uitstekend in de hand, maar wie betere grip wil tijdens het verticaal fotograferen of gewoon wat extra batterijduur wil, kan daarvoor de MB-N14 grip aanschaffen voor een extra 399 euro, exclusief EN-EL15c batterijen, die zo’n 65 euro per stuk kosten. Compatibiliteit met de MB-N11 en MB-N12 grips is er niet, maar de nieuwe grip werkt wel met terugwaartse kracht.

Prestaties

De Z6 is altijd al een all-rounder geweest met als doel om zo veel mogelijk fotografen te overhalen te upgraden naar full-frame. De mogelijkheden waren bijgevolg altijd uitgebreid en de prijs aantrekkelijk. Dat is opnieuw het geval bij de Z6III en de camera is enorm veelzijdig, van landschappen tot sport- en actiefotografie, maar ook video om zo content creators aan te spreken. 

Met een 24,5 megapixel sensor is de resolutie van de Z6III misschien aan de lage kant, maar het is een beperking die we ook al bij de A9 III zagen om in ruil een zo hoog mogelijk snelheid te kunnen bieden. De Z6III gebruikt geen global shutter, maar wel een partially-stacked CMOS sensor, die goedkoper is dan de stacked sensor van de Z8 of Z9. De EXPEED 7 processor is wel dezelfde als in de andere modellen. 

De Nikon Z6III is enkel beperkt door jouw creativiteit.

Het resultaat is dat de sensor van de Z6III niet zo snel is als die van de duurdere modellen, maar wel 3,5 keer sneller dan bij de Z6II én veel beter om kan met rolling shutter bij bewegende onderwerpen. Het resultaat is de mogelijkheid om tot 120 beelden per seconde te maken. Is dat niet wat de 4.000 euro duurdere Sony A9 III ook kan? Dat klopt, maar terwijl Sony het zonder beperkingen doet, ben je bij de Z6III beperkt tot fotograferen in DX (APS-C) modus en kan je enkel in JPEG fotograferen, beperkt tot 10 megapixel. 

Wil je full-frame fotograferen dan ben je beperkt tot 60 beelden per seconde, eveneens in JPEG. Dat is nog steeds voldoende voor de meeste actiemomenten. Wil je ook RAW-bestanden? Dan ben je beperkt tot 20 fps. Je krijgt ook toegang tot pre-capture (vooropname), waardoor er al foto’s gemaakt worden voor je de sluiter volledig indrukt. We noemden deze functie eerder al een game changer en dat is nog steeds het geval. Elke fotograaf wil minder gemiste momenten. 

Wie snel foto’s maakt heeft een goede autofocus nodig en dat is hier dan ook het geval. Het autofocussysteem is immers hetzelfde als dat in de Z8 en Z9, met 3D-tracking en onderwerpdetectie van mensen, dieren en verschillende voertuigen. We zijn op een punt gekomen waar single-point autofocus nog zelden gebruikt hoeft te worden. Vanaf dat er iets beweegt in de zoeker, zij het nu een hond, een atleet of een vliegtuig, is het bijna altijd sneller wanneer de camera zelf de focus kiest. Beelstabilisatie is ook prima en je profiteert nu van dezelfde 8 stops beeldstabilisatie als bij de Nikon Zf.

Ook voor video

Bij een all-rounder of hybride camera hoort natuurlijk ook video en dat kan met de Z6III tot 6K. Nikon introduceerde begin september ook al vier nieuwe soorten creatieve LUT’s en één technische LUT die compatibel zijn met de Z6III, een eerste positief gevolg van de overname van RED cinema camera’s door het merk. Andere functionaliteit bestaat uit 240p slow motion en de mogelijkheid om tot 120 minuten ononderbroken op te nemen. 

Beeldkwaliteit

Hoewel veel fotografen zweren dat meer megapixels beter is, toont de Nikon Z6III dat je die echt niet nodig hebt om uitstekende foto’s te maken. Minder heeft zelfs zijn voordelen. Combineer je de Z6III met uitstekende lenzen en je zal merken dat je enorm scherpe foto’s kan produceren die meer dan prachtig zijn, zelfs als je details wat meer ruis hebben. 

Denk er wel aan dat je bij meer frames per seconde beperkt bent tot 10 megapixel, wat minder bruikbaar is dan de resultaten die je uit een 45 megapixel sensor haalt. Ga je deze modus dus vaak gebruiken, dan denk je best even na of je niet beter voor de Nikon Z8 kan kiezen. 

Er zijn wat aanwijzingen dat het dynamisch bereik van de Z6III slechter is dan dat van zijn voorganger, maar waar dat op papier misschien zo is, merk je daar maar heel weinig van in de praktijk. Net zoals bij de global shutter van de Sony A9 III krijg je in ruil voor deze kleine beperking veel in de plaats. 

Foto’s die je maakt hebben uitstekende kleuren en zonder aanpassingen te maken zien deze er al zeer levendig en realistisch uit. Active D-Lighting van Nikon werkt uitstekend en zorgt voor een prima gebalanceerde belichting, waar nadien nog weinig werk aan is. In RAW kan je nog heel wat details uit de hooglichten of schaduwen teughalen indien nodig. 

De beeldkwaliteit doet over het algemeen denken aan die van de 24,5 megapixel Nikon Z f en bijgevolg ook de Z6II. Waar het bij deze laatste moeilijker was om snel bewegende onderwerpen te fotograferen, is dat bij de Z6III pakken makkelijker dankzij de nieuwe sensor en betere autofocus. 

Ook de videokwaliteit is van hetzelfde hoge niveau. 8K is misschien geen optie, maar 6K is meer dan uitstekend, net als oversampled 4K. De interne microfoon is oké voor snelle video’s en kan nog redelijk om met achtergrondgeluid, maar een externe microfoon is steeds aan te raden. 

Voorbeeldfoto’s Nikon Z6III

Eindoordeel Nikon Z6III

Alle bovenstaande elementen samen maken van de Nikon Z6III een geweldige all-rounder die ondanks zijn 24,5 megapixel uitblinkt in foto én video. In tegenstelling tot de vorige generatie Z-series instapmodellen is de Z6III ook uitstekend geschikt voor sport en actiefotografie, met dank aan de gedeeltelijk gestapelde sensor. De camera is wel gevoelig duurder dan zijn voorganger, maar voor die prijs krijg je heel wat terug, inclusief een verbeterd autofocussysteem met pre-capture, dat resulteert in meer scherpe foto’s en minder gemiste momenten. 

Specificaties Nikon Z6III

  • Adviesprijs: 2.999 euro
  • Resolutie: 6048 x 4032 pixels (24,5 MP)
  • Sensor: Full frame (35,9 x 23,9 mm)
  • Gevoeligheid: ISO 100-64.000
  • Reeksopnames: max. 120 fps
  • Lichtmeting: Multi, Center-weighted, Highlight-weighted, Average, Spot, Spot AF-area, Partial
  • Autofocus: Contrast Detect, Phase Detect, Multi-area, Center, Selective single-point, Tracking, Single, Continuous, Touch, Face Detection, Live View
  • Video: Max 6K 60p
  • LCD: 3,2″ touch screen
  • Geheugen: 1x CFexpress Type B, 1x UHS-II
  • Afmetingen: 139 x 102 x 74 mm
  • Gewicht: 760 g (incl. batterij)
Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in