Nikon Z5 header

De Nikon Z5 is waarschijnlijk de beste entry-level full-frame systeemcamera die je op dit moment in de winkel kan vinden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het beste uit de fotografiewereld in je mailbox.

De Nikon Z5 is waarschijnlijk de beste entry-level fullframe systeemcamera die je op dit moment in de winkel kan vinden. Hij is niet perfect, maar de goede beeldkwaliteit, betrouwbare autofocus en makkelijk vast te nemen body spreken allemaal in zijn voordeel. Met zijn prijs komt hij echter dicht in de buurt van de betere Z6. 

De Z5 is de recent gelanceerde nieuwkomer in de Z-line-up van Nikon en lijkt dan ook op veel vlakken op de krachtigere Z6. Hij is duurder dan vergelijkbare camera’s zoals de Canon EOS RP of de Sony a7 II, maar onder de 1600 euro (de adviesverkoopprijs van de Z5) vind je momenteel geen betere camera dan de Nikon Z5. 

Overzicht

Op het vlak van specificaties krijg je heel wat. Het hart van de camera is een 24MP-fullframe sensor die voor goede beelden zorgt in allerhande scenario’s. Als je echter vaak in donkere omstandigheden blijkt te fotograferen, dan kan je misschien beter de Nikon Z6 overwegen. De sensor van deze laatste presteert immers beter bij een hoge ISO-gevoeligheid, al is het verschil ook weer niet enorm groot. 

Advertentie

De Z5 heeft een uitstekende elektronische zoeker (EVF) met 3,69 miljoen beeldpunten. Hij is groot en goed verlicht, wat het enorm aangenaam maakt om je compositie vast te leggen. Is dat niet mogelijk via de zoeker, dan kan je terugvallen op het kantelbare 3-inch touchscreen.

De autofocus zorgt er met 273 scherpstelpunten (die 90 procent van het beeld afdekken) voor dat de camera geschikt is voor stilstaande én bewegende onderwerpen. Bovendien maakt deze het wel heel makkelijk om de ogen van je model scherp in beeld te brengen; als je wilt houdt de Z5 die automatisch in focus. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om mensen of dieren. 

Nikon Z5
ISO 200, 20 mm f/1,8 1/320 sec

De burstmodus van slechts 4,5 beelden per seconde is enigszins teleurstellend. Bovendien maken de beperkte 4K-videomogelijkheden (4K 30fps met 1,7x crop) van de camera hem niet meteen de beste keuze voor de hybride fotograaf. Dat terzijde, is de Z5 wel een heel fijne camera om met te fotograferen. De grip is voldoende groot en ligt zeer comfortabel in de hand. De verschillende knoppen zijn bovendien goed gepositioneerd en gemakkelijk te bedienen. Onze grote handen zorgden er in het begin al eens voor dat we tegen de Fn1- en Fn2-knoppen stootten bij het vastnemen van de camera, maar dat wende zeer snel.

Wat de concurrentie betreft weet de Nikon Z5 goed zijn mannetje te staan. Hij heeft duidelijk meer mogelijkheden dan de eerder genoemde Canon EOS RP en de Sony a7 II is natuurlijk al een pak ouder dan deze frisse verschijning. De concurrentie komt er dan ook vooral in eigen rang en wel van de Z6. Die is sinds de lancering in 2018 en de recente aankondiging van de Z6 II al aardig in prijs gedaald, waardoor het verschil tussen de twee afhankelijk van promo-acties soms maar honderd euro is. De Z6 is dan wel een heel aantrekkelijk alternatief en biedt extra mogelijkheden die de Z5 niet heeft. Naarmate de tijd vordert, zal de Z5 uiteraard in prijs dalen. Zo wordt ook deze camera ongetwijfeld interessanter naarmate hij ouder wordt. 

Nikon Z5
ISO 200 20 mm f/1,8 1/800 sec

Op het moment van schrijven is de Nikon Z5 te koop voor zo’n 1599 euro body-only. Veel fotografen die de overstap maken naar fullframe, zullen voor de bundel met 24-50 f/4-6.3 kitlens willen gaan. Die kost ongeveer 1899 euro. Voor een extra honderd euro heb je daar ook nog de Nikon FTZ-adapter bij. Welke combinatie je ook kiest, je zal altijd een van de meest betaalbare fullframe camera’s van het moment in huis halen. 

Ontwerp

Normaal zou je verwachten dat een entry-level camera kleiner en lichter is dan andere toestellen in de line-up. Maar de Nikon Z5 heeft hetzelfde formaat en gewicht als de Z6, inclusief batterij wegen beide camera’s 675 gram. Ook hebben ze allebei een weersbestendige behuizing. Toch zijn er een aantal kleine verschillen in de ergonomie.

ISO 100 24 mm f/6,3 1/320 sec

Zo ontdekken we dat de ontwerpen van de camera’s op subtiele punten van elkaar afwijken. Het grootste verschil is ongetwijfeld de afwezigheid van een LCD-schermpje boven op de Z5. Dit is steeds enorm handig om je instellingen te raadplegen of de belichting bij te stellen, maar essentieel is het natuurlijk ook niet bij een systeemcamera. Wil je het toch, dan is de keuze voor de Z6 snel gemaakt.

De afwezigheid van dit display gaf Nikon de ruimte om de mode dial van de linkerkant van de zoeker naar de rechterkant te verplaatsen. Zo zijn de twee camera’s toch nog te onderscheiden. Verder vind je de traditionele druk- en draaiknoppen terug op de bovenkant en achterzijde. Daaronder bevinden zich een joystick en richtingstoetsen, die je makkelijk een AF-punt of optie in het menu laten kiezen. Je kan veel van de opties echter ook via het LCD-scherm instellen als je dat verkiest. Naar goede gewoonte zijn de menu’s van Nikon ook deze keer weer duidelijk en logisch gestructureerd. 

Het kantelbare scherm is echter beperkt in bewegingsvrijheid, wat vloggers ongetwijfeld jammer zullen vinden. Een volledig draaibaar scherm dat in alle richtingen kan bewegen had hier leuk geweest. Fotografeer je echter vooral, dan zal je het voldoende vinden om nu en dan eens uit een hoger of extra laag standpunt te fotograferen.

Het display is er bovendien een van 1,1 miljoen beeldpunten, dat zijn er zo’n 1 miljoen minder dan bij de Z6. Er moet natuurlijk ergens bespaard worden. Waar de Z5 wel een duidelijk voordeel heeft ten opzichte van de Z6 en Z7, is dat de camera uitgerust is met twee UHS-II SD-kaartsloten en niet met een enkele XQD-sleuf. Zo kan je dus met een gerust hart fotograferen omdat je direct twee kopieën van je beelden kan maken.

Prestaties

Wat de sensor betreft heeft Nikon ervoor gekozen om niet dezelfde te kiezen als die in de Z6. De Z5 is voorzien van een iets ouder exemplaar. Op zich is dat geen probleem, want je zal het verschil enkel merken bij hogere ISO-waarden. De Z5 heeft wel dezelfde 5-stop beeldstabilisatie (IBIS) gekregen als de Z6. Hierdoor is het mogelijk om scherpe beelden te maken die anders het slachtoffer zouden zijn van bewegingsonscherpte. 

ISO 200 20mm f/1,8 1/800 sec

Op het vlak van prestaties zou je wellicht een camera verwachten die vergelijkbaar is aan de al wat oudere Z6, maar ook hier zien we een aantal duidelijke verschillen. In de burstmodus kan de camera immers maar 4,5 beelden per seconde registreren, tegenover de 12 van de Z6. Dat is een wel heel grote beperking. In theorie zou je ook meer verwachten, zeker als je weet dat de Z5 dezelfde EXPEED-6-processor gebruikt als zijn grotere broer. Wie dus veel actiefoto’s maakt, zal iets wat op zijn honger blijven zitten. 

De autofocus presteert zeker naar verwachtingen. Of je nu kiest voor Single of Continuous AF, je hebt een ruime keuze aan instellingen. Bovendien de Z5 focust in de meeste gevallen snel en stil. De tracking is ook betrouwbaar en volgt onderwerpen zonder problemen. Eye detection werkt prima en dat dus bij het maken van portretten van zowel mensen als dieren. De Nikon Z5 detecteert gezichten zeer snel, en schakelt daarna over naar het oog en houdt dat goed scherp in beeld. Er zijn concurrenten die dat beter doen, maar die zijn een stuk duurder. Voor zijn prijs presteert het autofocussysteem van de Z5 op dit gebied zeker boven verwachting. 

Nikon Z5 nach
ISO 450 24 mm f/4,0 1/125 sec

We halen ook even de nieuwe batterij van de Z5 aan. Deze EN-EL15c heeft een grotere capaciteit dan enkele van de oude modellen, die je wel in de Z5 kan blijven gebruiken. Fotografeer je met het LCD-scherm achterop, dan zal je zo’n 470 foto’s kunnen maken. Met de EVF zijn dat er nog 390, oftewel 80 meer dan je met de Z6 op een volle accu kan schieten.

Beeldkwaliteit

De Z5 en Z6 delen dus dezelfde resolutie, maar hebben een andere sensor. Wat betekent dat voor de beeldkwaliteit? Het korte antwoord is: je moet al van heel dichtbij kijken om echt een verschil te zien. Bij een lage ISO produceert de Z5 scherpe beelden zonder ruis. Het is pas als je diezelfde gevoeligheid omhoog haalt dat je verschillen zal zien, vooral in de vorm van meer ruis. Nochtans gaat de Z5 zeer goed om met beeldruis, want ook op ISO 6400 krijg je nog steeds beelden met voldoende details. Met een nog hogere gevoeligheid vermindert de kwaliteit van de beelden snel. ISO 102.400 is leuk om te hebben, maar niet aan te raden. 

Nikon Z5 Macro
ISO 4000 20mm f/2,8 1/60 sec

De 24-50mm-kitlens is bovendien prima, al moet je ze wel met de juiste verwachtingen benaderen. Zo is een diafragma van f/6.3 op 50mm zeer beperkend, zeker voor indoor-locaties. Als je budget het toelaat, is de 24-70mm f/4 dan ook een betere optie. Wij gebruikten voor onze tests ook de 20mm f1.8. Deze prachtige breedhoeklens doet ook in donkere omgevingen prima zijn werk en is bovendien zeer geschikt voor video-opnames. 

Nikon Z5: Eindoordeel

Als je op zoek bent naar een fullframe instapmodel, dan is de Z5 de juiste systeemcamera voor jou. Maar omdat het om een recent toestel gaat, ligt de prijs wel erg dichtbij die van de iets oudere Z6. Het is dan ook aan te raden om beide toestellen goed te vergelijken en te beoordelen op jouw wensen, voordat je een beslissing maakt. Schiet je veel actiefoto’s en occasioneel 4K-video, dan schiet de Z5 waarschijnlijk wat tekort. Maar wanneer we de camera met modellen uit dezelfde prijsklasse vergelijken, dan is deze Nikon een van de beste allround instappers.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in