Sony A9 III hardloper
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Tot 120 beelden per seconde
  • Uitstekende autofocus
  • Geen beperking in flitssynchronisatie
CON
  • Lager dynamisch bereik
  • "slechts" 24 MP

De Sony A9 III is op veel vlakken de beste camera in zijn soort en vooral dan voor actie- en flitsfotografie.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het beste uit de fotografiewereld in je mailbox.

Sony heeft met de A9 III durven innoveren door een global shutter toe te voegen en het gevolg is de mogelijkheid om tot 120 beelden per seconde te maken, gekoppeld met razendsnelle autofocus. Het is niet vaak dat we in de fotografie grote sprongen maken op vlak van technologie, maar de Sony a9 III is daar de uitzondering op. De camera kreeg dan ook veel lof en mocht zelfs een EISA Award ontvangen en de titel van Camera van het Jaar. Terecht? Dat zocht Shoot uit tijdens een weekend motorcross (MXGP) in Indonesië. Aan snelle actie daar geen gebrek. 

Specificaties Sony A9 III

  • Adviesprijs: 6.999 euro
  • Resolutie: 6000 x 400 pixels (24 MP)
  • Sensor: Full frame (36 x 24 mm)
  • Gevoeligheid: ISO 250-25.600
  • Reeksopnames: max. 120 fps
  • Lichtmeting: Multi, center-weighted, highlight-weighted, average, spot
  • Autofocus: Phase Detect, Multi-area, Center, Selective single-point, Tracking, Single, Continuous, Touch, Face Detection, Live View
  • Video: Max 3840 x 2160 @ 120p
  • LCD: 3,2″ touch screen
  • Geheugen: 2 x UHS-II SD/CFexpress Type A
  • Afmetingen: 136 x 97 x 83 mm
  • Gewicht: 617 g (incl. batterij)

Wat is een global shutter?

Met de a9 III zet Sony een nieuwe standaard voor sport en wildlife fotografie op het hoogste niveau. Dit doet het dankzij een nieuw soort sensor, de global shutter (globale sluiter). Gedaan met het rolling shutter effect in je foto’s en toegang tot een nooit geziene 120 beelden per seconde en sluitertijden tot 1/80.000 sec. Toegegeven, de sensor wordt al langer gebruikt in cinemacamera’s, maar het is de eerste keer dat we deze ook in een full-frame systeemcamera zien. 

Het grote verschil zit hem in de manier waarop de sensor wordt uitgelezen. Normaal worden pixels rij per rij uitgelezen. Een goed voorbeeld zijn de Nikon Z8 en Z9, die dankzij hun stacked sensor een uitleessnelheid (readout) van 1/250 sec kunnen bieden. Niet slecht, maar er bestaat nog steeds de kans op een rolling shutter effect, een vervorming die kan optreden door de manier van uitlezen. Denk bijvoorbeeld aan een voetbal die er wat ovaal uitziet. Je kan dan kiezen voor een mechanische sluiter in plaats van een elektronische, maar deze zijn dan weer beperkt in beelden per seconde. De global shutter in de Sony A9 III pakt beide problemen aan door elke pixel tegelijk uit te lezen. 

Advertentie

Sony A9 III rolling shutter voorbeeld
Dit vergelijkend beeld toont de voordelen van een global shutter. Het rechtse beeld werd gemaakt met de Sony A9 III.

Dit is exact wat de a9 III zo speciaal maakt. Je kan de camera bijvoorbeeld snel bewegen om je onderwerp te volgen en nog steeds scherpe beelden maken, of je kan op een cruciaal moment de actie bevriezen, zonder vervorming. Je doet dit in combinatie met de snelste sluitertijd ooit van 1/80.000 sec, hoewel dit beperkt is tot 1/16.000 tijdens reeksopnamen. Toch vervult de mogelijkheid de droom van veel fotografen. 

Het is de Sony Bionz XR-processor die dit mogelijk maakt, in combinatie met een tweede cpu. Het resultaat is een snelheid die tot acht keer hoger ligt dan die bij de Sony a9 II uit 2019. Dat is nodig voor het werken aan zo’n snelheid, maar ook voor nieuwe mogelijkheden zoals pre-capture (vooropnamen) tot één seconde. Het is de eerste keer dat we de technologie zien bij Sony, maar hij zit ook al in camera’s van andere merken. Denk maar aan de recent gelanceerde Canon EOS R5 Mark II. Het feit dat je toestel foto’s begint te maken tot een seconde voor je de sluiter helemaal indrukt, is een absolute game changer die de hoeveelheid gemiste momenten enorm verlaagt. 

Pre-capture is een absolute game changer.

Een globale sluiter is ook niet beperkt in sluitertijd wanneer je wil synchroniseren met een externe flitser, behalve dan door de beperkingen van de flitser zelf. Andere systemen zijn normaal beperkt tot 1/250 sec. Hierdoor opent zich de deur naar heel wat nieuwe creatieve mogelijkheden. Denk maar aan het bevriezen van actie zonder bewegingsonscherpte. Je moet even met de instellingen spelen om te ontdekken wat voor jou werkt, maar daarna verslaat de camera alle andere opties voor flitsfotografie. 

Grote geheugenkaart nodig

120 beelden per seconde staat natuurlijk goed op papier, maar hoe werkt het in de praktijk? Na een weekend motorcross hebben we geleerd dat je geheugenkaart héél snel gevuld zal zijn als je niet slim omgaat met de burst mode en daar komt bijgevolg ook heel wat tijd voor nabewerking bij kijken. Wanneer het dus niet nodig is, kan je je beter beperken tot bijvoorbeeld 30 beelden per seconde en de high speed optie aan een sneltoets koppelen en sporadisch gebruiken. 

In de praktijk konden we zo’n 190 tot 200 beelden maken (RAW en JPEG) aan 120 fps, goed voor anderhalve seconde fotograferen voor de buffer zich vult. De hoogste snelheid gebruik je dus best enkel bij beslissende momenten. Aan de eerder genoemde 30 beelden per seconde kon ik ongeveer negen seconden fotograferen. Hoe snel de buffer leeg is hangt af van het feit of je een SD of CFexpress type A-kaartje gebruikt. We zouden Sony graag zien afstappen van type A en overschakelen naar de snellere type B zoals Nikon en Canon, maar dat zal ook een herontwerp van de volgende generatie camera’s eisen. Overweeg om pre-capture in te stellen op 0,5 seconde in plaats van 1 seconde, dat geeft je ook wat meer werkruimte.

Ongezien nauwkeurige AI-autofocus

Naast de technische voordelen van de global shutter heeft de Sony A9 III ook nog een enorm geavanceerd autofocussysteem. Tracking werkt uitstekend en de hoeveelheid scherpe beelden die we tijdens ons testweekend maakten was ongezien. Zelf het soort onderwerp bepalen kan de camera nog niet, maar heb je eenmaal gekozen tussen mens, dier, of een van de andere opties, dan zorgen de AI mogelijkheden van de chipset voor enorm nauwkeurige identificatie van de torso, het hoofd en de ogen van je onderwerp. Zelfs door een bril of een met modder bespatte helm wist de camera steeds de ogen van de atleten te vinden. Heel indrukwekkend en het zorgt ook voor vertrouwen in de camera, want je kan gerust de camera een richting uitwijzen zonder door de zoeker te kijken en gerust zijn dat je foto scherp is. De in-body beeldstabilisatie doet in zulke gevallen ook prima zijn werk, wat ook prima is voor het maken van stabiele video-opnamen. 

Impact op beeldkwaliteit

Sony heeft voor de A9 III gekozen voor een sensor van dezelfde resolutie als die van de A9 II. Voor de doelgroep van sport- en wildlifefotografen is dit meer dan voldoende en het maakt dat de A1 nog één troef achter de hand houdt met zijn 50 MP sensor. Een sensor van dit niveau zou de snelheid van de camera trouwens te veel verlagen. 

De sensor blijft door de global shutter wel anders dan die van zowel de A9 II en A1. De A9 III heeft een ISO bereik van 250 tot 25.600, terwijl dat bij de andere camera’s begint bij 100 ISO en deze dus een groter dynamisch bereik hebben en beter met ruis omkunnen. Gebruik je beide camera’s met andere woorden bij voldoende licht, dan zullen de A9 II en A1 een superieure beeldkwaliteit tonen. We moeten wel in het achterhoofd houden dat de meeste eigenaars hun A9 III vaak zullen gebruiken aan hoge sluitertijden om actie te kunnen bevriezen en dan is het sowieso vaak onmogelijk om de laagste ISO te gebruiken. Sportfotografen zullen dus zeker voor de A9 III kiezen boven een camera zonder global shutter, want scherpe foto’s zonder vervorming zijn heel wat meer waard. 

De situatie is weliswaar anders in situaties waarbij je sportwedstrijden fotografeert in het donker, gecombineerd met felle stadionverlichting. Het eindresultaat zal dan immers iets minder zijn, met bijvoorbeeld meer ruis in de schaduwen. De ruisreductie van Sony camera’s is echter wel uitstekend en je zal weinig last hebben van bovenstaande beperkingen als je vooral JPEG foto’s maakt. 

Voorbeeldfoto’s Sony A9 III

Kopen of niet?

Is sportfotografie jouw ding, dan is kunnen we met zekerheid zeggen dat de Sony A9 III voor jou momenteel de beste camera op de markt is. Sony durft innoveren met de introductie van een globale shutter en kan zo verschillende unieke voordelen aanbieden voor sport- en wildlifefotografen, waaronder een burstmodus van 120 fps. Het dynamisch bereik is wel beperkter dan bij de concurrentie, wat in bepaalde situaties resulteert in een lagere beeldkwaliteit. Tegelijkertijd is de AI-autofocus van Sony van het hoogste niveau, waardoor je meer scherpe beelden zal hebben dan ooit tevoren. 

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in