Nikon Z f systeemcamera
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Weinig ruis bij hogere ISO
  • Krachtige Expeed 7 processor uit de Z 9
  • Snelle autofocus
  • Uistekende beeldstabilisatie
CON
  • Joystick ontbreekt
  • Geen toegang tot batterij op statief
  • Ondersteuning voor microSD hoeft niet

Kris Christiaens ging voor Shoot aan de slag met de Nikon Z f, een full-frame systeemcamera met unieke retro-look.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het beste uit de fotografiewereld in je mailbox.

Nikon bracht eind oktober 2023 de full-frame Z f camera met retro-look op de markt. Nadat ik de specificaties had gelezen van deze nieuwe systeemcamera was ik bijzonder nieuwsgierig om deze retro-uitziende camera te testen tijdens mijn tweede reis naar Lapland om het prachtige noorderlicht te fotograferen. Zo was ik vooral benieuwd naar het gebruik van de retro draaiknoppen in combinatie met de nieuwste Nikon processor en bijhorende software tijdens ijzige en donkere omstandigheden.

Specificaties Nikon Z f

  • Adviesprijs: 2.499 euro
  • Resolutie: 6048 x 4032 pixels (24 MP)
  • Sensor: BSI CMOS Full frame (35.9 x 23.9 mm)
  • Gevoeligheid: ISO 100-64.000 (uitgebreid: 50-204.800)
  • Sluitertijd: 900 sec tot 1/8000 sec
  • Reeksopnames: max. 14 fps
  • Lichtmeting: Multi, center-weighted, highlight-weighted, average, spot, Spot AF-area, Partial
  • Autofocus: Contrast Detect (sensor), Phase Detect, Multi-area, Center, Selective single-point, Tracking, Single, Continuous, Touch, Face Detection, Live View
  • Scherpstelling: 273-zone fasedetectie
  • Video: Max 3840 x 2160 @ 60p
  • EVF: 3.6M-dot Quad-VGA
  • Magnificatie: 0,8x
  • LCD: 3.2″ touch screen
  • Geheugen: 1 x UHS-II SD, 1x UHS-I Micro SD
  • Afmetingen: 144 x 103 x 49 mm
  • Gewicht: 710 g (incl. batterij)

Fotograferen bij ijskoude, moeilijke omstandigheden

Na mijn eerste poollichtreis in 2023 was ik meteen verslaafd aan de prachtige witte, verlaten landschappen en het indrukwekkende noorderlicht dat Lapland te bieden heeft. Uiteindelijk ging ik begin februari van dit jaar een tweede maal naar Zweden en verbleef ik een kleine week in Abisko, ongeveer 95 kilometer ten westen van de stad Kiruna. Abisko is een zeer bijzondere plek als het gaat over poollicht aangezien de lokale weersomstandigheden er vaak voor zorgen dat het ‘s avonds helder is waardoor statistisch gezien het noorderlicht hier vaker zichtbaar is. In tegenstelling tot mijn eerste poollichtreis was deze tweede reis naar Lapland helemaal anders.

Close-up noorderlicht gemaakt met Nikon Z f

Zo lag er dit jaar veel meer sneeuw dan vorig jaar en werd het overdag nooit warmer dan -15 graden onder nul en zakte de temperatuur ‘s nachts tot -25 graden onder nul. Wandelen bleek overdag niet altijd even makkelijk te zijn door de grote hoeveelheden sneeuw die er was gevallen waardoor het niet altijd eenvoudig was om een goede, stabiele plek te vinden om het statief met camera te plaatsen. Nu onze ster, de zon, haar maximum bereikt op vlak van activiteit, zijn 2024 en 2025 dan ook de perfecte perioden om poollicht te fotograferen. Ondanks de extreem koude omstandigheden was deze reis uiteindelijk meer dan geslaagd. Zo kreeg ik elke nacht het prachtige poollicht te zien en waren de weersomstandigheden overdag ideaal voor wandelingen in het prachtige witte landschap.

Advertentie

Ik combineerde de nieuwe Nikon Z f systeemcamera met een Nikon Z 14-24mm f/2.8 S lichtgevoelig breedhoek objectief omdat mijn focus tijdens deze reis vooral lag op het fotograferen van de sterrenhemel en het noorderlicht. Dik aangekleed en uitgerust met een stevig statief, een liter warme thee en de nieuwe Nikon Z f ging ik elke avond en nacht op stap in de besneeuwde bossen of op de bevroren meren om foto’s te maken van het indrukwekkende poollicht.

Poollicht gemaakt met Nikon Z f
ISO 2500 – 14mm – f/2,8 – 13,0sec

Eerste indruk

Toen ik de camera de eerste maal uit zijn verpakking haalde, schrok het ‘vintage’ uiterlijk mij in begin een beetje af. De vrij compacte body van deze camera heeft een analoog uiterlijk met veel metaal (magnesiumlegering) en weinig plastic. Deze bijzondere camera werd ontworpen in de stijl van de Nikon FM2 van begin jaren tachtig van de vorige eeuw. De draaiknoppen op de camera zijn vervaardigd uit metaal en er bevindt zich ook een klein LCD-schermpje op de bovenzijde van de camera waarop het ingestelde diafragma te zien is. Wie met fotocamera’s gewerkt heeft in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw zal hier zeer snel vertrouwd met geraken maar voor wie deze camera’s nooit heeft gekend, is dit even wennen. Zo heeft deze camera op de bovenzijde twee aparte draaiknoppen; één voor de sluitertijd en één voor de ISO-waarde. Op deze draaiknoppen bevinden zich ouderwetse, glanzende vergrendelknoppen. Daarnaast bevindt zich op de bovenzijde van deze camera ook nog een draaiknop voor de belichtingscorrectie en heeft de ontspanknop zelfs ingebouwde schroefdraad waardoor je een ouderwetse draadontspanner kan gebruiken op de Nikon Z f.

Wat mij zeer snel opviel aan de Nikon Z f is de ondiepe grip om de body vast te houden. Wanneer je deze camera gebruikt wordt in combinatie met een lange telezoomlens kan het moeilijk worden om het geheel stabiel vast te houden. In combinatie met een Nikon Z 14-24mm f2,8 lens breedhoeklens ondervond ik van de ondiepe grip echter niet meteen problemen. De achterzijde van de Nikon Z f toont dan weer heel modern. Zo werd deze camera voorzien van een 3.2” touchscreen scherm dat bijna 2,1 miljoen beeldpunten heeft en 180 graden naar buiten kan geklapt worden alsook een 180 graden draaimechanisme heeft. Dit is vooral handig voor wie deze camera wil gebruiken om vlogs te maken. Het beeld op het touchscreen scherm is goed scherp en zeer gedetailleerd wat zeer belangrijk is als je snel een beeld wil beoordelen. De viewfinder heeft een resolutie van 3,68 miljoen beeldpunten en de 100% dekking zorgt ervoor dat wat je in de zoeker ziet tijdens het fotograferen precies overeenkomt met wat je later in je foto zult zien.

Poollicht Lapland Nikon Z f
ISO 3200 – 17mm – f/2,8 – 8,0sec

Aan de onderkant van deze camera bevinden zich zowel het accu alsook twee sleuven voor geheugenkaarten. Slechts één van deze sleuven is voorzien voor UHS-II SD terwijl de andere sleuf voorzien is voor UHS-I Micro-SD. Persoonlijk vind ik een sleuf voor Micro-SD geheugenkaarten bij een dergelijke kwalitatieve camera overbodig aangezien deze geheugenkaarten zeer klein en fragiel zijn.

Een minpuntje aan het ontwerp van deze camera ondervond ik toen ik een batterij probeerde te vervangen wanneer de Nikon Z f vastgemaakt was aan het statief. Zo was ik verplicht de camera van mijn Manfrotto statief te halen. Een ander punt dat voor discussies kan zorgen is het gebrek van een kleine joystick voor de autofocus aan de achterzijde van de camera. In tegenstelling tot de Nikon Z7, Z8 en Z9 camera’s heeft de Z f dit niet, maar op het touchscreen kan je door aanraking wel het gebied instellen waarop de camera zich moet focussen. 

Voor wie zich specialiseert in zwart-wit fotografie wordt de Nikon Z f ongetwijfeld een echte aanrader. Zo bevindt zich onder de sluitertijdknop een aparte draaiknop waarmee je de camera onder andere kan instellen in een aparte zwart-wit functie. De eenvoudig te gebruiken monochrome functie past perfect in het retrothema van deze camera waardoor je geen excuus meer hebt om de wereld in zwart-wit te bekijken. De foto’s in zwart-wit zijn meteen te gebruiken en om te voorkomen dat je per ongeluk in zwart-wit werkt, zie je in de zoeker en op het scherm gelukkig ook het gemaakte zwart-wit beeld. Deze zwart-wit functie zal dus een zeer handige tool worden voor wie aan straat-, portret- of reportagefotografie doet.

Sterrenhemel in lapland
Het sterrenbeeld Orion met daar rechtsboven de Plejaden (Zevengesternte) zijn duidelijk zichtbaar aan de indrukwekkende sterrenhemel. ISO 2500 – 15,5mm – f/2,8 – 13,0sec

Technologische krachtpatser

Ondanks zijn retro uiterlijk schuilt er onder de motorkap van deze camera de allernieuwste technologie. Zo is de Nikon Z f uitgerust met een Expeed 7 processor en full-frame BSI-CMOS sensor met 24,5 megapixels. Ondanks het feit dat de Nikon Z f dezelfde beeldsensor heeft als de Nikon Z 6 II, is de Nikon Z f uitgerust met een meer krachtige processor (tien maal zo krachtig dan zijn voorganger) waardoor dit leidt tot heel snelle AF-snelheden, burstopnamesnelheden, een hoge buffercapaciteit en snelle beeldverwerking. Deze combinatie zorgt er dan ook voor dat de Z f even goede specificaties heeft als de Nikon Z8 en Nikon Z9, de twee huidige topmodellen van Nikon. De Z f is in staat om tot 30 beelden per seconde te maken (enkel JPEG). De camera bezit ook pre-buffering technologie waardoor tot maximaal één seconde voor het indrukken van de ontspanknop al beelden worden opgeslagen.

Je merk je dat je met technologie van de toekomst bezig bent door de combinatie van de Z6 II sensor en de Expeed 7 processor.

Dankzij de Expeed 7 processor en deep learning technologie heeft deze camera negen verschillende automatische onderwerp detecties zoals dieren, mensen en voertuigen. Dit systeem zorgt er dus voor dat onderwerpen als een hond of een auto automatisch herkend worden waarna de camera zich hierop zal scherpstellen en deze zal volgen wanneer de onderwerpen in het beeldveld bewegen. Ook op vlak van beeldstabilisatie is de Nikon Z f bijzonder geavanceerd. Zo biedt het krachtige VR-systeem van deze camera maar liefst 8 stops 5-assige in-camera beeldstabilisatie aan en in plaats van enkel in het midden van het frame te stabiliseren, richt het VR-systeem van deze camera zich op het actieve scherpstelpunt. De camera op zich heeft een gewicht van 710 gram en ook dit is een positieve eigenschap aangezien de Nikon Z8 body 910 gram weegt en de Nikon Z9 body 1.340 gram weegt.

Noorderlicht verticale foto van Nikon Z f
ISO 3200 – 19mm – f/2,8 – 8,0sec

Eindoordeel Nikon Z f

Het is misschien even wennen om met de Nikon Z f te werken door zijn vintage-look maar eenmaal je dit gewoon bent, is dit een indrukwekkende camera dat heel wat te bieden heeft. Tijdens zijn gebruik krijg je een nostalgisch gevoel, maar eenmaal je de resultaten ziet, merk je dat je met technologie van de toekomst bezig bent door de combinatie van de Z6 II sensor en de Expeed 7 processor. Na een weekje deze camera intensief te hebben gebruikt, was ik er meteen aan verslaafd door zijn compactheid en de zeer kwalitatieve beelden.

Het volledig draai- en kantelbare touchscreen is een enorm voordeel voor wie foto’s maakt vanuit verschillende perspectieven.

Het volledig draai- en kantelbare touchscreen is voor mij een enorm voordeel aan deze camera aangezien ik graag foto’s maak vanuit verschillende perspectieven. Wellicht was ik nog het meest onder de indruk van deze camera toen ik ‘s nachts foto’s maakte met hogere ISO-waarden. Deze camera heeft een iso-bereik van tussen de 100 en 64.000 wat kan uitgebreid worden tussen 50 tot 204800. Voor het maken van foto’s van de sterrenhemel of het noorderlicht zijn hogere ISO-waarden aangeraden als je niet al te lange sluitertijden wil gebruiken om sterrensporen te voorkomen. Al snel merkte ik op dat bij deze camera heel wat minder ruis te zien was bij hogere ISO-waarden.

Naast de zeer kwalitatieve beelden die deze camera leverde, was ik ook enorm onder de indruk van de batterij en zijn levensduur. Ondanks het feit dat ik verschillende reservebatterijen bij mij had, geraakte de EN-EL15c batterij nooit volledig leeg nadat ik verschillende uren foto’s had gemaakt bij temperaturen tot -25 graden onder nul. Indien mijn batterij toch snel was leeggelopen, had ik altijd nog de kans deze ter plaatse op te laden met behulp van de usb-c poort. Kortom, de Nikon Z f is een fantastische camera in een compact oud design die elke professionele en gepassioneerde fotograaf in zijn fototas wil. 

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

  1. Echt belachelijk dat de toevoeging van microSD als een ‘con’ bestempeld wordt. Ik vind het een ingenieuze toevoeging om voor een habbekrats altijd een backup van al je fotos te kunnen hebben. Hoezo is het een con? Ik snap er werkelijk niks van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in