Nikon Z8 - f/20 - 1/50sec - ISO125 - 400mm

Toen Nikon in mei 2023 zijn nieuwe Z8 hybride camera op de wereld losliet, was Kris Christiaens één van de vele fotografen die niet kon wachten om deze ‘mini Z9’ uitgebreid te testen.

De perfecte plaats voor mij als luchtvaartfotograaf om de nieuwe Nikon Z8 te testen was dan ook de La Ferté-Alais – Le temps des hélices airshow in Frankrijk dat dit jaar zijn 50ste editie vierde en zoals altijd helemaal in het teken staat van de geschiedenis van de luchtvaart. Uitgerust met een splinternieuwe camera en enkele bijbehorende lenzen liet ik mij dan ook volledig gaan in de wereld van tweedekkers, propellers en historische luchtaanvallen.

Nikon Z8 – f/10 – 1/640sec – ISO160 – 600mm

La Ferté-Alais: geen gewone airshow

De La Ferté-Alais – Le temps des hélices airshow is één van de oudste en grootste luchtvaartevenementen in Frankrijk. In één weekend zakken meer dan 40 000 bezoekers af naar een oud gras vliegveld nabij Cerny, 53 kilometer ten zuiden van Parijs, waar zich het bekende Musée Volant Salis bevindt. In tegenstelling tot andere airshows start de La Ferté-Alais airshow pas in de namiddag en krijgen bezoekers in de voormiddag de kans om alle deelnemende vliegtuigen van nabij te bewonderen in het bijzijn van piloten, crew en ook re-enactors. Deze re-enactors proberen de tijdgeest te creëren waarin het desbetreffende vliegtuig heeft gevlogen of een belangrijke rol heeft gespeeld. Uniek aan deze vliegshow is dat hier de volledige geschiedenis van de luchtvaart wordt weergegeven aan de hand van tal van belangrijke historische vliegtuigen die nog steeds vliegen. Zo begint deze airshow traditioneel steeds met de vlucht van een replica van een Blériot XI propellervliegtuig waarmee in 1909 voor het eerst werd gevlogen. Daarnaast komen tijdens dit evenement ook belangrijke thema’s uit de luchtvaartgeschiedenis aan bod zoals de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de aanval op Pearl Harbor en de oorlog in Vietnam. Ook de Franse Luchtmacht, Landmacht en Marine zijn tijdens de La Ferté-Alais airshow steeds van de partij en dit jaar was ook de Belgische Luchtmacht aanwezig met zijn F-16 solo display en zijn Red Devils formatieteam.

Nikon Z8 – f/8,0 – 1/500sec – ISO160 – 79mm

Kleiner en lichter

Wat mij meteen opviel toen ik de Nikon Z8 uit zijn bijgeleverde doos haalde, was zijn gewicht. Zo weegt deze body slechts 910 gram terwijl de Z9 een gewicht heeft van 1,16 kilogram. Wanneer je de Z8 een volledige dag gebruikt in combinatie met een supertelelens dan is elke gram dat een camera minder weegt een belangrijk argument. Daarnaast is de Z8 ook 30% kleiner dan de Z9, wat dan weer extra plaats biedt in de fototas. De Nikon Z8 is uitgerust met een 3.2 inch touchscreen met een zeer grote helderheid die in alle mogelijke richtingen kantelbaar is. Persoonlijk vond ik dit een bijzonder pluspunt aangezien ik vaak foto’s maak vanaf grondniveau of vanuit een hoogte en hierdoor hoef ik niet steeds helemaal plat op de grond te gaan liggen. Een opmerkelijk verschil tussen de Z8 en de Z9 is dat de Nikon Z8 uitgerust is met twee verschillende geheugenkaartsleuven, één voor CFx type B en één voor SD-geheugenkaarten (UHS-I en UHS-II). Dit is zeer interessant voor wie overstapt naar de Z8 en hierdoor niet al zijn geheugenkaarten moet vernieuwen. Wie van plan is de Nikon Z8 te gebruiken voor heel snelle actiefoto’s en dus heel wat burst-opnames gaat maken, gebruikt wel best een CFx geheugenkaart. De OLED viewfinder van de Z8 kent dan weer 18 helderheidsniveaus en dit is zelfs beter dan de viewfinder bij de Z9 die 16 helderheidsniveaus heeft. De viewfinder van de Z8 kent geen blackouts bij het maken van foto’s, wat wil zeggen dat je het onderwerp gewoon blijft zien als je de ontspanknop indrukt om de foto te maken. Het ronde oogkussentje bij de viewfinder van de Nikon Z8 is nieuw tegenover het vierkante kussentje bij de Z6II of de Z7II. Een rond oogkussentje zorgt ervoor dat er minder licht in de viewfinder valt, wat anders kan leiden tot storende factoren. Nieuw bij de Nikon Z8 is ook dat deze voorzien werd van twee USB-C poorten waardoor het mogelijk is de batterij van de camera tegelijk te laten opladen met een data transfer of wanneer de camera op dat moment verbonden is met een computer (tethering).

Advertentie

Met een maximale sluitertijd van 1/32000 van een seconde is de Nikon Z8 dan ook bijzonder goed geschikt voor sport- en actiefotografie.

Vliegtuigen automatisch volgen

Tijdens het maken van actiefoto’s zoals van vliegtuigen speelt snelheid een zeer belangrijke rol. Net als de Z9 is ook de Z8 een zeer snelle camera die voor dit soort fotografie perfect is. Zo is de continue opnamesnelheid van 20fps in RAW-formaat vrij spectaculair en haalt de Z8 zelfs 120fps als je foto’s maakt in jpeg-formaat. Dit doet de camera probleemloos met een sensor met 45,7 megapixel, dezelfde sensor is in de Nikon Z9. Dankzij de hoge buffercapaciteit loopt de Nikon Z8 pas vol bij 1.000 gemaakte foto’s. Met een maximale sluitertijd van 1/32000 van een seconde is de Nikon Z8 dan ook bijzonder goed geschikt voor sport- en actiefotografie. De Nikon Z8 beschikt ook over 6 stops stabilisatie.

Nikon Z8 – f/9,0 – 1/800sec – ISO160 – 77mm

Waar ik persoonlijk bijzonder hard naar uitkeek, was het autofocussysteem en de Deeplearning AI autofocus. Zo heeft de Nikon Z8 hetzelfde autofocussysteem als de Z9 en beschik je over 493 autofocuspunten waarvan er 405 worden gebruikt voor één van de tien automatische veld- of modi standen. Dankzij de Deeplearning AI autofocus herkent de camera automatisch onderwerpen zoals mensen, dieren en voertuigen. Daarnaast heeft de Z8 ook hoofd,- gezichts- en oogdetectie voor een zeer nauwkeurige scherpstelling. Nieuw bij de Nikon Z8 is ook dat het herkennen van voertuigen opgesplitst werd in voertuigen en jawel ook vliegtuigen. De 3D-tracking zorgt er dan weer voor dat het onderwerp automatisch wordt gevolgd en de camera meteen reageert wanneer er veranderingen zijn op vlak van positie, richting en snelheid. Toen ik hier volop mee ging experimenteren viel het mij op dat mijn onderwerpen, in mijn geval vliegtuigen, steeds perfect automatisch herkend werden waardoor ik op deze manier meer aandacht had voor de compositie.

Nikon Z8 – f/9,0 – 1/500sec – ISO16 – 600mm

Getest met verschillende lenzen

De Nikon Z8 maakt gebruik van een Z-vatting wat wil zeggen dat de keuze in Z-lenzen nog steeds vrij beperkt is. Dankzij de Nikon FTZ II adapter kan je gelukkig ook lenzen met F-vatting gebruiken in combinatie met de Nikon Z8 camera. Wil je ultieme kwaliteit dan zal je toch naar de Z-lenzen moeten kijken aangezien deze lenzen speciaal ontworpen werden voor dit type systeemcamera en door hun ultrabrede Z-vatting meer licht opvangen dan de oudere F-vatting lenzen. Doordat de afstand tussen de Z-vatting en de sensor in de Nikon Z8 65% korter is dan bij DSLR’s is het verlies van licht aan de randen van het beeld ook veel minder. Om beide mogelijkheden zo goed mogelijk te testen, gebruikte ik tijdens de La Ferté-Alais airshow de Z8 in combinatie met een Nikon Z 24-200 lens, een Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S lens en een Sigma 150-500mm F5-6.3 Sports lens. Terwijl de Nikon Z 24-200mm en de Nikon Z 100-400mm lenzen in combinatie met de Z8 voor fantastische resultaten zorgden, merkte ik vrijwel geen verlies van beeldkwaliteit of licht bij het gebruik van de Sigma 150-600mm F5-6.3 Sports lens en de Nikon FTZ II adapter.

Nikon Z8 – f/8,0 – 1/400sec – ISO160 – 125mm

Verrast door de batterij

Iets waar ik persoonlijk dan weer vrij veel schrik voor had was de batterijduur. Mijn ervaring met Nikon Z camera’s leerde mij dat dergelijke nieuwe hybride camera’s heel wat batterijcapaciteit verslinden en dat hier volgens mij nog wel ruimte is voor verbetering. Nikon beweerde dat de nieuwe Z8 makkelijk 700 foto’s moet kunnen maken met één batterij en dat heb ik dan ook uitvoerig getest. Met de En-EL15C batterij die meegeleverd werd met deze nieuwe Nikon Z8 slaagde ik er in om ongeveer 1.400 foto’s te maken tijdens de eerste dag van de airshow en ongeveer 1.500 foto’s tijdens de tweede dag van het La Ferté-Alais evenement. Al deze foto’s werden gemaakt, verspreid over een hele dag, waarbij de Z8 camera niet continu gebruikt werd. Wanneer ik resultaten lees van tests waarbij de camera continu wordt gebruikt, ligt het aantal gemaakte foto’s wel een pak lager. Het spreekt voor zich dat ik hier toch aangenaam verrast door was en je volgens mij met twee batterijen al heel wat kan bereiken. Een ander feit dat mij verraste was dat de Nikon Z8 camera meteen herkent wanneer je een ‘third-party’ batterij wil gebruiken aangezien de camera dan een foutmelding weergeeft. Dit is echter niet de eerste camera die dit doet.

Nikon mikt met de Z8 ongetwijfeld naast de groep van professionele fotografen ook op de groep van de zeer serieuze ‘amateur’ en semi-professionele fotografen.

Eindoordeel Nikon Z8

Nikon levert met de nieuwe Z8 voor mij althans een topprestatie. Doordat de Nikon Z8 systeemcamera goedkoper is dan de Z9 en toch zeer indrukwekkende prestaties levert, mikt Nikon hier ongetwijfeld naast de groep van professionele fotografen ook op de groep van de zeer serieuze ‘amateur’ en semi-professionele fotografen. Zo is dit de perfecte camera voor semi- en professionele sport-, actie- en wildlife fotografie die door zijn goedkopere prijs toch een beetje betaalbaarder wordt. Doordat de Z8 kleiner en lichter is dan zijn “grote broertje” de Z9 en toch topkwaliteit levert heeft volgens mij deze nieuwe systeemcamera alles om uit te groeien tot een zeer succesvol model.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

  1. Ik had het geluk om de auteur (Kris Christiaens) op La Ferté Alais tegen het lijf te lopen, en kon zo ook een snelle blik werpen op de Z8. Ik mocht het toestel zelfs even kort in de hand nemen, en mijn eerste indrukken waren zeer positief. Het gewicht is zeker een pluspunt, de Z8 is kleiner dan de Z9 en toch ligt het toestel zeer goed in de hand. De zoeker is zeer helder.

    Als vliegtuigfanaat deel ik de bevindingen van Kris. Nu nog beginnen sparen …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in