OM-1

De OM-1 is direct het vlaggenschip van het bedrijf en schiet burstrates van maximaal 50 beelden per seconde met continue AF/AE.

Vandaag heeft OM Digital Solutions, het voormalige Olympus, zijn eerste camera in de OM System reeks gelanceerd, de OM-1. Zoals de systeemcamera’s van Olympus maakt het toestel gebruik van een Micro Four Thirds-sensor. Die telt 20,4 megapixels en heeft een gestapeld ontwerp met geïntegreerd dram-geheugen. Het zorgt ervoor dat de camera onderwerpen met hoge burstrates in RAW-formaat kan vastleggen: tot maximaal 120 beelden per seconde.

De OM-1 is het nieuwe vlaggenschip van het OM-systeem. Met de naam eert het bedrijf de vermaarde spiegelreflex met dezelfde naam uit de jaren zeventig. Als eerbetoon heeft OM Digital Solutions ook de merknaam Olympus pontificaal op de nieuwe camera meegenomen. Maar daar houdt de vergelijking op, want de systeemcamera lijkt veel meer op de laatste topcamera van Olympus, de E-M1 Mark III.

Automatisch scherpstelsysteem van de OM-1

Bij de genoemde burstrate zit wel een addertje onder het gras. Met de setting van 120 fps bepaalt de OM-1 de belichting en autofocus enkel op basis van het eerste beeld, voor de rest van de reeks verandert hij de instellingen niet. Wil je een continue autofocus en belichting voor elk beeld, dan moet je de camera instellen op een maximale 50 frames per seconde. Deze topsnelheden behaalt de OM-1 overigens enkel met de elektronische sluiter, met de mechanische is 10 beelden per seconde de maximale burstrate.

Het autofocussysteem maakt gebruik van 1053 zogenoemde Cross Quad-beeldpunten voor de scherpstelling. Die kunnen allemaal zowel de verticale als de horizontale lijnen detecteren. Ook kun je voor de AF vertrouwen op een tracking op basis van kunstmatige intelligentie, AI Detection AF. Met deze setting herkent de camera naar wens auto’s, vliegtuigen, treinen, hondachtigen of vogels, en stelt daar automatisch op scherp. OM Digital heeft de gezichtsdetectie vernieuwd, zodat de OM-1 gezichten met betere precisie, tracking en respons kan registreren dan eerdere camera’s van Olympus.

Met de OM-1 kun je filmen in 4K tegen maximaal 60p. In full-HD legt de camera maximaal 120 beelden per seconde vast. Twee UHS-II-compatibele kaartsleuven maken het mogelijk de hoge datarates hierbij op te slaan op een geheugenkaart.

Body OM-1

De topcamera van OM Digital Solutions heeft een body die dankzij de rating van IP53 geen vocht en stof binnenlaat. Aan de achterzijde bevindt zich een lcd van 3 inch met 1,62 miljoen beeldpunten. Dat klapt naar buiten open en kan dan (voor selfies en vlogs) geheel naar voren gedraaid worden. Ook een elektronische zoeker is aanwezig. Deze is van het type OLED en toont zijn beeld met 5,76 miljoen punten bij een verversingssnelheid van 120 fps.

OM-1

Voor enkel de OM System OM-1-body geldt een adviesverkoopprijs van 2199 euro. De camera moet vanaf half maart te koop zijn. Er is dan voor 2799 euro ook een kitversie met een 12-40mm f/2.8-objectief beschikbaar.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in