Nikkor Z 400mm

De nieuwe Nikkor Z 400mm f/2.8 TC VR S voor fullframe systeemcamera's is zo'n twintig procent lichter dan zijn dslr-tegenhanger.

Nikons nieuwe superteleobjectief, de Nikkor Z 400mm f/2.8 TC VR S, heeft een ingebouwde teleconverter. Daarmee kun je het vaste brandpunt van de lens voor fullframe camera’s oprekken van 400 naar 560 mm door de tuimelschakelaar aan de rechterkant in te drukken. Het diafragma kan je op die telestand tot maximaal f/4 openen. Heb je nog meer bereik nodig, dan kan je gebruik maken van Nikons Z-teleconverters, die het bereik verder opschroeven naar 784 en zelfs 1120 mm.

Vanwege de uitstekende AF-prestaties en het grote diafragma is het objectief zeer geschikt voor sport-, wildlife- en natuurfotografie. De 400mm-suptertele is het eerste Z-objectief dat het nieuwe Silky Swift Voice Coil Motor scherpstelsysteem gebruikt. Als resultaat is de autofocus is sneller en stiller, en biedt de lens een nauwkeurige onderwerpregistratie en tracking.

Het is bovendien het eerste Z-objectief met Meso Amorphous Coat, waardoor het superieure anti-reflectieprestaties levert. Deze nieuw ontwikkelde coating gebruikt deeltjes die kleiner zijn dan nanodeeltjes, waardoor beeldschaduwen en lichtvlekken door invallend licht uit zowel diagonale als verticale richtingen goed onder controle blijven. Dat brengt een optimale helderheid, zelfs wanneer je opnamen maakt met diverse lichtbronnen in het beeld.

Optisch systeem van de Nikkor Z 400mm f/2.8

Intern zijn vijfentwintig lenselementen verdeeld over negen groepen. Daaronder bevinden zich een super-ED-, een SR- en twee ED-lenselementen die helpen om chromatische aberratie tegen te gaan. De elementen zijn zo uitgebalanceerd dat het zwaartepunt van het objectief naar achteren is gericht, want een stabielere bediening mogelijk maakt. Met 2950 gram is de lens bovendien relatief licht. Dit is namelijk 20 procent lichter dan de AF-S-variant voor spiegelreflexen van het merk. Om zo’n gewichtsreductie mogelijk te maken, heeft Nikon fluorietelementen in het optisch systeem opgenomen.

Nikkor Z 400mm

In het objectief is ook een vibratiereductie ingebouwd. Die biedt een voordeel van 5,5 stops zelfs bij gebruik van de ingebouwde teleconverter. Op de Nikon Z9 kan de beeldstabilisatie worden gekoppeld aan dat van deze camera voor nog betere resultaten.

Alle bewegende delen van de supertele zijn afgedicht om stof en vocht buiten te houden en een fluorcoat beschermt de voorkant van het objectief. De Nikkor Z 400mm bevat meerdere bedieningselementen die je kan aanpassen aan jouw wensen. Zo kan je functies toewijzen aan de FN-ring, evenals aan de Fn-knoppen, de scherpstelring en de geluidloze instelring. Verder heeft de lens een ingebouwde filtersleuf, die het eenvoudig maakt om filters te plaatsen.

De Nikon Nikkor Z 400mm f/2.8 S TC is vanaf midden februari beschikbaar aan de adviesprijs van 14.999 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in