Sony FX3

De Sony FX3 is volgens Sony bedoeld voor professionele filmmakers die nieuwe manieren zoeken om hun creatieve visie te uiten

Na veel geruchten heeft Sony zijn videocamera FX3 officieel gelanceerd. Deze compacte full-frame maakt onderdeel uit van Sony’s Cinema Line filmcamera’s en kan worden gebruikt in combinatie met objectieven met een E-mount. De camera is bedoeld voor professionele filmmakers die nieuwe manieren zoeken om hun creatieve visie te uiten.

De camera heeft dezelfde achtergrondverlichte CMOS-sensor als de Sony a7S III. Deze full-frame sensor naar schatting 10,2 effectieve megapixels voor filmopnamen en 12,1 effectieve megapixels voor foto’s. Zo kunnen filmers beelden vastleggen op maximaal 4K-kwaliteit tegen 60p; 120p is met deze resolutie mogelijk met een kleine crop van het beeld. De FX3 is ook voorzien van de BIONZ XR-beeldverwerkingsprocessor. De camera heeft een standaard ISO-bereik van 80 tot 102.400 dat bij het opnemen van film uitbreidbaar is tot 409.600. Het dynamische bereik bedraagt volgens opgave meer dan 15 stops.

Bouw Sony FX3

De FX3 heeft een stof- en vochtbestendige behuizing met de compacte afmetingen van ongeveer 78 x 130 x 85 mm en een gewicht van 715 gram. Een ventilator zorgt ervoor dat de camera bij het filmen niet oververhit raakt. Aan de zijkant is een in meerdere hoeken uitklapbaar lcd-aanraakscherm geïntegreerd.

Advertentie

De camera is voorzien van vijf schroefgaten (1/4-20 UNC) voor accessoires, een XLR-handgreep krijg je er standaard bij meegeleverd. Die kan je zonder speciaal gereedschap aan de behuizing bevestigen via de Multi Interface Shoe. De body beschikt ook over drie extra schroefgaten voor accessoires: twee op de bovenkant en één aan het uiteinde. Zo kunnen externe monitors, recorders, draadloze microfoonontvangers of andere accessoires of uitbreidingen veilig worden bevestigd.

Sony  FX3

Autofocus en stabilisatie

De FX3 biedt Fast Hybrid-autofocus door gebruik te maken van een 627-punts fasedetectiesysteem. Met behulp van artificial intelligence AI zorgt de Real-time Tracking van de FX3 voor een nauwkeurige scherpstelling. Tevens kan het beoogde object eenvoudig worden geselecteerd door het op het scherm aan te raken wanneer Touch Tracking is ingeschakeld. Het AF-systeem kan ook ogen en gezichten van mensen en dieren herkennen en volgen.

Dankzij de optische beeldstabilisatie over 5 assen kan je met de FX3 ook goed filmen zonder statief. Dat werkt met de meeste Sony E-mount-lenzen. Daarbij registreert de FX3 metadata voor beeldstabilisatie, zodat je tijdens postproductie nog praktische aanpassingen kan doen.

De filmcamera is compatibel met verschillende opnamefuncties zoals S-Log3-gamma met S-Gamut3.Cine kleurprofiel. Dit garandeert rijke kleuren, behoud van gradatie in een groot dynamisch en breed kleurenbereik. Het apparaat ondersteunt ook intern opnemen in XAVC S- en XAVC S-I-formaten in 4K (QFHD) en FHD, en XAVC Hs-formaat (MPEG-H HEVC/H.265, alleen 4K). 4K/60p-video in 10-bit 4:2:2 of 16-bit RAW-formaat kan worden uitgevoerd naar een externe recorder via de HDMI type A-poort van de FX3.

De Sony FX3 camera is vanaf maart beschikbaar in de Benelux voor een prijs van 4700 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in