Sony FX3

Naar verwachting ziet de Sony FX3 volgende week dinsdag het levenslicht, hoewel er nu al foto's en specificaties zijn gelekt.

Er gaan op internet heel wat geruchten rond over een nieuwe camera van Sony, de FX3. Het betreft een filmcamera in de Cinema Line, die – net als de fullframe fotocamera’s van het merk – is voorzien van een vatting voor E-objectieven. Inmiddels heeft Sony laten weten dat het volgende week dinsdag om 16.00 uur een aankondiging in deze reeks gaat doen, als onderdeel van de CP⁺2021. Dat zal dus waarschijnlijk de Sony FX-3 zijn. Je kan de lancering van de nieuwe camera live op YouTube volgen.

Inmiddels is er al een klein aantal foto’s van de camera gelekt, waaronder dit bericht op Twitter. De bovenstaande foto is afkomstig van de bekende ‘lekwebsite’ Nokishita. Die laten zien dat het gaat om een zeer compacte filmcamera met typeaanduiding ILME-FX3. Maar veel meer dan de behuizing is er nog niet bekend over het toestel.

Sony’s kleinste filmcamera?

Toch is het design van de camera wel opvallend, als het inderdaad om de nieuwe filmcamera gaat. Van de voorkant gezien lijkt het toestel erg op een camera uit de a6000-serie. Maar een blik bovenop het apparaat toont dat het vooral is ontworpen om makkelijk uit te breiden met accessoires voor het filmen. Zo zijn er drie standaard statiefschroeven, een grote Record-knop en een knop die eruitziet als een joy-stick. Verder zijn er twee programmeerbare knoppen aanwezig.

Ook van de achterkant doet de videocamera veel denken aan fotocamera’s, met veel vergelijkbare knoppen als de camera’s uit de genoemde reeks. De camera lijkt voorzien van een volledig draaibaar display. Aan de linkerkant van de body is een ventilatieopening die de volledige hoogte ervan inneemt. Gezien de compacte behuizing lijkt een interne ventilator logisch, die moet voorkomen dat de camera oververhit raakt.

Meer verwachte specificaties Sony FX3

Verschillende websites noemen nog meer verwachte specificaties van de Sony FX3. Zo zou de videocamera een fullframe sensor krijgen met 12 megapixels en geen ingebouwd ND-filter. De camera zou ook een fotografiemodus krijgen en voorzien zijn van een beeldstabilisatiesysteem. Verder zou de FX3 kunnen filmen met een maximale resolutie van 4K tegen 120p. Voor de opslag van de beelden heeft hij waarschijnlijk twee CFexpress-sleuven aan boord. Ook is er al een prijs genoemd. De Sony FX3 gaat naar verwachting ongeveer 3800 euro kosten.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in