De Tamron 70-180mm F/2.8 Di III VXD is een perfecte aanvulling op twee eerdere objectieven van het merk. Ook deze telezoom met Sony E-lensvatting kon ik weer uitgebreid aan de tand voelen.

Objectievenfabrikant Tamron introduceerde de afgelopen twee jaren meerdere lenzen die geoptimaliseerd zijn voor de populaire fullframes van Sony. Inmiddels staat de teller van het bedrijf op acht objectieven met een E-lensvatting, die voor grote sensors zijn ontwikkeld. Daaronder bevinden zich zowel lichtsterke primelenzen als zoomobjectieven met diverse bereiken. Het onderwerp van deze review is volgens Tamron de perfecte aanvulling op twee eerder door mij geteste objectieven, de 17-28 mm en de 28-75 mm. Net als dit duo heeft de 70-180mm F/2.8 Di III VXD een groot diafragma van f/2.8 over het gehele bereik. Ook wat betreft uiterlijk en bediening is het trio een ware drie-eenheid, maar daarover later meer.

Dit soort telezooms zijn populair voor alle typen camera’s, al valt het op dat het bereik van deze Tamron stopt bij 180 millimeter. De meeste zoomobjectieven in deze klasse lopen namelijk tot 200 mmm. Dit heeft ongetwijfeld te maken met feit dat Tamron de lens compact en draagbaar heeft willen houden. Een groter bereik zou betekenen dat de lens een flink stuk zwaarder en breder was geweest. Bovendien mis je die extra 20 mm in de praktijk eigenlijk niet. De beeldhoek van de Tamron op 180 mm verschilt nauwelijks met die van andere zoomlenzen op 200 mm.

Advertentie
f/3.2, 1/800, ISO 100, 70 mm
Dankzij het zoombereik kan je zowel overzichtsfoto’s als detailopnamen maken. (f/7.1, 1/200, ISO 200, 172 mm)

Behuizing Tamron 70-180mm F/2.8

Met een vergelijkbaar minimalistisch ontwerp is de 70-180mm een ideale compagnon voor de twee genoemde zoomlenzen. Ook deze zoom heeft een behuizing zonder fratsen en accepteert dezelfde 67mm-filters. Je hoeft dus maar één set filters in je fototas mee te nemen. Die blijft bovendien erg licht, want de telezoom is met een gewicht van 810 gram niet zwaar. Het totale dream team met alle drie de zooms weegt daarmee nog geen 1800 gram, terwijl je dankzij het grote bereik van 17 tot 180 millimeter een heel scala aan onderwerpen kan vastleggen.

Het beperkte gewicht dankt de lens aan een behuizing die van hoogwaardig plastic is gemaakt. Dat is lichter dan metaal, maar zorgt toch voor een degelijke constructie. De lens is verder weer vochtbestendig en heeft een frontelement dat is voorzien van een fluorcoating. Die beschermt tegen vingerafdrukken en andere viezigheden, zodat je ook kan fotograferen in minder gunstige weeromstandigheden.

Tamron 70-180mm F/2.8
De telezoom is op acht plaatsen extra beschermd tegen het indringen van vocht.

Het zal je niet verbazen dat de telezoom wat langer is dan zijn teamgenoten. Maar met 149 mm in de 70mm-stand en een diameter van 81 mm op het breedste gedeelte is ze nog steeds zeer compact. Lang leve de systeemcamera, die dit soort compacte lenzen mogelijk maakt doordat er geen opklapbare spiegel de constructie in de weg zit. Een tweede verschil met de twee kortere zooms is de zoomlock-schakelaar, waarmee je kan voorkomen dat de lens onbedoeld uitschuift en ergens tegenaan stoot.

Verder is de body ontworpen volgens hetzelfde minimalistische principe. Het strakke ontwerp omvat een aanduiding voor de brandpuntsafstand, een zoomring en een scherpstelring. De ringen zijn voorzien van rubber voor een goede grip, en de voorste is zeer comfortabel breed. Beide draaien erg soepel en ze zijn voldoende stug om niet per ongeluk van positie te veranderen.

Dichtbij focussen

Een ander speerpunt van het trio is de scherpstelafstand. Die is ook bij de 70-180mm erg kort: 85 centimeter in de AF-modus. Bij vergelijkbare modellen ligt dat punt dichter bij één meter, zodat je met de Tamron je onderwerpen net iets dichter kan benaderen. Focus je handmatig, dan leg je in de 70mm-stand zelfs onderwerpen op 27 centimeter scherp vast. Voor het omschakelen naar MF moet je dan wel het menu van de camera induiken, omdat een schakelaar op de kale behuizing ontbreekt.

Tamron 70-180mm F/2.8
In sommige situaties mis je een AF/MF-schakelaar op de minimalistisch vormgegeven behuizing.

Het diafragma van de Tamron 70-180mm F/2.8 Di III VXD bestaat uit negen lamellen. Die zorgen voor een rustig en mooi bokeh. De overgang van het scherpe onderwerp naar de onscherpe achter- of voorgrond oogt telkens prettig en subtiel.

Bij dit soort opnamen is het prettig dat je dicht op het onderwerp kan kruipen en komt het subtiele scherpteverloop goed tot zijn recht. (f/4, 1/80, ISO 5000, 70 mm)

Voor de automatische focus van de 70-180mm ontwikkelde Tamron een nieuw scherpstelmechanisme. Dat zorgt voor een nog accuratere scherpstelling. De lineaire motor is opvallend stil, zodat je nagenoeg geruisloos te werk kan gaan. Bovendien is hij zeer snel en werkt hij perfect samen met de geavanceerde AF-modi van de Sony-camera’s. Het volgen van snel bewegende onderwerpen en ogen is met de lens daarom een genot.

De Tamron 70-180mm F/2.8 ondersteunt alle geavanceerde AF-technieken van de camera’s van Sony en kan dus goed bewegende onderwerpen volgen. (f/3.5, 1/4000, ISO 100, 140 mm)

Fotokwaliteit

De beeldkwaliteit is wellicht nog belangrijker voor een objectief. Tamron claimt een topkwaliteit, wat de optische constructie bestaande uit 19 elementen in 14 groepen moet waarmaken. Het ontwerp met een uitgekiende combinatie van speciale lenselementen presteert inderdaad zoals je met zo’n belofte mag verwachten. In de praktijk had ik nauwelijks te kampen met chromatische aberratie of andere optische fouten. Bovenal, de beelden zijn zeer scherp, ook aan de randen. Dat is al het geval bij het grootste diafragma en bovendien over het gehele zoombereik. Vignettering en vertekeningen zijn nauwelijks zichtbaar, zeker als je in de camera de automatische lenscorrecties inschakelt. Omdat de 70-180mm is voorzien van een antireflectie-coating heb je bovendien praktisch geen last van ghosting of lensflare. Die zorgt er verder voor dat de opnamen telkens helder, contrastrijk en scherp zijn.

De foto’s tonen zowel in het centrum als aan de randen superscherpe details. (f/5, 1/1250, ISO 100, 82 mm)
Het objectief levert scherpte beelden met nagenoeg geen kleur- of beeldfouten. (f/6.3, 1/500, ISO 100, 180 mm)

Vooral in het telebereik mis je bij de 70-180mm een extra stabilisatie. Natuurlijk heb je wel de beschikking over de IBIS van de Sony-camera’s, maar de optica in het objectief zelf is niet gestabiliseerd. Zo’n stabilisatiesysteem brengt natuurlijk extra gewicht en kosten met zich mee, een reden waarom Tamron het in dit model achterwege heeft gelaten. Hierdoor kan je natuurlijk wel minder lang vanuit de hand fotograferen.

Bij korte sluitertijden heb je geen extra beeldstabilisatie nodig.(f/8, 1/500, ISO 100, 180 mm)

Conclusie Tamron 70-180mm F/2.8

De Tamron 70-180mm F/2.8 Di III VXD is een kwaliteitsobjectief dat in veel situaties tot zijn recht komt. Of je nu vooral portretten, actiefoto’s of natuurbeelden maakt, de telezoom levert met zijn grote diafragma topprestaties met mooie contrastrijke en scherpe beelden. Die zijn in lijn met de 17-28mm en 28-75mm van Tamron, waarmee de telezoom een perfect team vormt. Ook de prijs heeft Tamron alleszins redelijk weten te houden, want voor nog geen 1500 euro haal je een compact en capabel multitalent in huis.

Adviesprijs: 1499 euro
www.tamron.eu

f/5.6, 1/200, ISO 500, 180 mm

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in