De groothoeklens Tamron 17-28mm F/2.8 is met een groot diafragma van f/2.8 en een filtermaat van 67 mm het lichtste en kleinste objectief in zijn klasse. Ik mocht de nieuweling een middagje aan de tand voelen.

Kort geleden schreef ik over mijn ervaringen met de Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD. Die standaardzoom is de ideale reisgezel voor de nieuwe Tamron 17-28mm, het onderwerp van deze review. De groothoekzoom is ontwikkeld volgens hetzelfde concept als zijn broer met 28-75mm-bereik. Ook dit objectief met Sony E-lensvatting is dus licht en compact, en moet hoge optische prestaties kunnen leveren. De groothoek is net iets kleiner (bijna 10 versus 11,8 cm), maar heeft hetzelfde minimalistische uiterlijk als de standaardzoom, met op de breedste delen een diameter van 73 millimeter.

Tamron 17-28mm F/2.8
De foto’s zijn op het hele bereik en bij elk diafragma heel scherp. (f/4.5, 1/640, ISO 100, 25 mm)

Opgeruimd design

Voor een ultragroothoek heeft de nieuwe Tamron een opvallend kleine filtermaat van 67 mm. Dat is dezelfde grootte als zijn lensmaatje. Zo hoef je dus nooit dubbele filters mee te nemen. De lens heeft een interne zoom en focus, zodat de lengte van net geen 10 cm (99 mm) niet verandert bij het inzoomen en scherpstellen.

Tamron 17-28mm F/2.8
Net als zijn 28-75mm-broertje heeft de ultragroothoekzoom een minimalistisch ontwerp met enkel een zoom- en een scherpstelring.

Ook op deze groothoek vertaalt het minimalistische ontwerpprincipe zich in een opgeruimd design. Net als de 28-75mm heeft deze lens geen enkele knop op de behuizing. Alleen een ring om te zoomen en een om scherp te stellen staan je ter beschikking. Net als bij de 17-28mm zit de zoomring aan de voorkant van het objectief, de scherpstelring zit daarachter. Bij lenzen van Sony en andere fabrikanten is dat altijd andersom. Zoomen en scherpstellen met het objectief is daarom altijd even wennen als je net van lens hebt gewisseld. Tenzij de andere lens de Tamron 28-75mm is, natuurlijk. Net als op de standaardzoom draaien de ringen soepel. Ze geven voldoende weerstand om niet per ongeluk van positie te veranderen.

Tamron 17-28mm F/2.8 is degelijk gebouwd

De nieuwe zoomlens is voorzien van een vocht- en vuilwerende constructie. De kritieke locaties zoals rond de bajonetvatting zijn voorzien van afdichtingen. Ook bij een fikse regenbui biedt dit voldoende bescherming.

Het frontoppervlak van de lens is gecoat met een beschermende fluorcompound die water- en olieafstotende eigenschappen heeft. Het lensoppervlak is daarmee gemakkelijker schoon te vegen en minder kwetsbaar voor de schadelijke effecten van vuil, vocht of vette vingerafdrukken.

Zeker voor een groothoeklens toont de Tamron 17-28mm een mooi zacht bokeh in de onscherpte. (f/2.8, 1/4000, ISO 100, 28 mm)

Al met al heeft de zoom een degelijke bouwkwaliteit, ook al is de behuizing niet van metaal maar plastic gemaakt. Dat materiaal is ook een van de redenen waarom Tamron het gewicht van het objectief heeft kunnen beperken tot slechts 420 gram.

De geringe afmetingen en het gewicht van de 17-28mm zijn een genot op de Sony a7R III. Ook deze systeemcamera is niet zwaar, waardoor de lens-cameracombinatie goed in balans is bij het fotograferen.

Prestaties Tamron 17-28mm F/2.8

De Tamron 17-28mm F/2.8 Di III RXD ondersteunt bovendien de lenscorrectiefuncties die de systeemcamera’s van Sony bieden. Hierdoor worden bijvoorbeeld vertekening en chromatische aberratie in de camera weggewerkt. Ook is het objectief compatibel met alle autofocusfuncties die je op moderne Sony-camera’s vindt, zoals Fast Hybrid AF, Direct Manual Focus en Eye AF. Daarbij reageert het interne zoomsysteem razendsnel op de bewegingen van het te volgen onderwerp of je eigen input. De naam van de stappenmotor die hiervoor zorgt, Rapid eXtra-silent stepping Drive, is dan ook toepasselijk. Hij reageert inderdaad snel, stil én nauwkeurig. Dat maakt de zoom geschikt voor situaties waarbij geluid ongewenst is, zoals straatfotografie of bij het filmen.

Je kunt in ultragroothoekstand een onderwerp tot op 19 cm scherpstellen. Bij 28 mm is dat 26 cm. (f/2.8, 1/80, ISO 100, 17 mm)

In de behuizing van de Tamron 17-28mm is plaats voor 13 lenselementen in 11 groepen. Daarin leveren twee asferische GM-elementen, een eXtra Low Disperion-element (XLD) en een hybride asferisch element de gewenste scherpte. De groothoek levert hiermee indrukwekkende prestaties. De hoge resolutiebeelden zijn van centrum tot rand over het hele zoombereik bovengemiddeld scherp. Dat geldt al bij volledige opening, maar een of twee stops diafragmeren zorgt voor nog scherpere resultaten. Twee Low Dispersion-elementen en een XLD-element in het optisch ontwerp compenseren voor kleuraberraties. Tamrons BBAR (Broad-Brand Anti-Reflection) Coating zorgt daarnaast voor minder beeldschaduwen en lichtvlekken.

De Tamron 17-28mm F/2.8 Di III RXD heeft een vaste grote lensopening van f/2.8 over het gehele zoombereik. Negen lamellen zorgen voor een afgerond diafragma, dat volgens Tamron tot f/5.6 perfect cirkelvormig is. Op onze testfoto’s zorgt dit voor een mooi, zacht bokeh in de onscherpte. Dat is voor lang niet elke groothoek evident. Fijn is dat je in de ultragroothoekstand van 17 mm dicht op je onderwerp kunt kruipen vanwege de minimale scherpstelafstand van slechts 19 cm. In de ‘tele’-stand van 28 mm is dat 26 cm.

(f/2.8, 1/200, ISO 100, 25 mm)

Conclusie

De Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD (adviesprijs 1029 euro) is een echte aanrader voor elke Sony-fotograaf. Met hetzelfde compacte en minimalistische ontwerp en vergelijkbaar goede beeldprestaties als zijn 28-75mm-equivalent, is het een waardevolle toevoeging aan je foto-uitrusting. Samen passen de twee compacte lenzen in nagenoeg elke fototas. Met nog geen kilo heb je dan een bereik van 17 tot 75 mm tot je beschikking zonder dat je het idee hebt veel glaswerk mee te zeulen. Stiekem hopen we al op een telezoom met dezelfde compacte en lichte eigenschappen om de objectievenset compleet te maken …

www.tamron.eu/be_nl

Met een groothoek kun je ook op een klein pleintje overzichtsfoto’s maken. (f/8, 1/800, ISO 100, 17 mm)
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in