Tamron introduceerde de Tamron 28-75mm F/2.8 met Sony E-lensvatting als highspeed zoomlens voor de volgende generatie camera’s.
Tamron introduceerde deze Tamron 28-75mm F/2.8 met Sony E-lensvatting als highspeed zoomlens voor de volgende generatie camera’s. Hoe vernieuwend is dit objectief?
Na de 18-200mm-f/3.5-6.3-zoomlens is deze standaardzoom de tweede lens met E-mount voor Sony-camera’s die Tamron op de markt heeft gebracht. Sinds kort is daar de groothoek 17-28mm F/2.8 Di III RXD bijgekomen, waarmee de door ons geteste zoom een paartje vormt. Beide objectieven zijn volgens hetzelfde concept van lichte en compacte lenzen met hoge optische prestaties ontwikkeld. Ze hebben dan ook een vergelijkbaar, minimalistisch uiterlijk, met dezelfde filtermaat van 67 mm. Met de twee heb je een flinke zoom van 17 tot 75 mm met een grote lensopening over het gehele bereik in je fototas. En dat met een gewicht van nog geen kilogram!


Bouw Tamron 28-75mm F/2.8
Dat concept heeft Tamron goed in praktijk gebracht. Als je deze standaardzoom voor het eerst oppakt, merk je vooral op dat hij opvallend licht is voor zo’n lichtsterk objectief. Het gewicht van slechts 550 gram gaat bovendien gepaard met een compacte constructie die net geen 11,8 cm hoog is en op de breedste delen een diameter van 73 millimeter heeft. Met die specificaties vormt hij een goede combinatie met de Sony a7R III waarmee ik het objectief heb getest. Die systeemcamera’s is ook de zwaarste en grootste niet, waardoor de twee heerlijk in balans zijn bij het fotograferen.
Hoewel de behuizing niet van metaal is gemaakt, voelt hij degelijk gebouwd en niet goedkoop aan. Bovendien is hij vochtbestendig en is het frontelement voorzien van een tegen vingerafdrukken en andere viezigheden beschermende fluorcoating, zodat je niet direct naar binnen hoeft als het zachtjes begint te regenen.
De body is verder ontworpen volgens een minimalistisch principe met een strak design. Er is geen enkele knop aanwezig, enkel twee ringen, om te zoomen en scherp te stellen. Die draaien soepel, hoewel het even wennen is dat de zoomring aan de voorkant zit.


Prestaties
Intern huist een optische, niet gestabiliseerde constructie die geoptimaliseerd is om verschillende vormen van aberratie, ghosting en flare tegen te gaan. Die is opgebouwd uit 15 lenselementen, waaronder één XLD-element, in 12 groepen. De foto’s laten over nagenoeg het hele bereik zeer nette resultaten zien wat betreft scherpte, zowel in het centrum als aan de randen van de foto’s. Alleen in het hogere bereik is die bij volledig geopend diafragma wat minder, maar dat is niet uitzonderlijk in deze prijsklasse. De beste scherpte van rand tot rand behaalt de lens rond diafragma f/8, maar ook bij andere waarden zijn de resultaten erg goed. De 28-75mm heeft een diafragma van 9 lamellen die voor zachte onscherpte zorgt, hoewel die met drukkere achtergronden soms wat onrustig is, zeker vergeleken met duurdere lenzen. Ideaal voor close-ups met een beperkte scherptediepte is de minimale scherpstelafstand van slechts 19 cm in de groothoekstand. Op een fullframe heeft de Tamron een beeldhoek van ongeveer 75 tot 32 graden, op een APS-C-camera varieert die van circa 52 tot 21 graden.
De aanduiding RXD in de naam staat voor de nieuwe stappenmotor, die snel en in continue modus vloeiend blijft scherpstellen. Daarmee kan de lens alle functies van Sony’s autofocussysteem aan. Belangrijk bij het filmen: de focusmotor is ook heel stil.


Conclusie
Een goed presterend optisch ontwerp in een strak en compact design zonder poespas. Voor de prijs van nog geen duizend euro (de adviesprijs is 949 euro) is de Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD zonder meer een goede investering voor elke eigenaar van een systeemcamera van Sony.
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.