Nikon werkt gestaag door aan de uitbreiding van zijn assortiment objectieven voor systeemcamera’s met fullframesensor. De Nikkor Z 24mm f/1.8 S is het zevende objectief voor de Z-familie van spiegelloze fullframes. De nieuwe groothoeklens heeft een vast brandpunt van 24 mm en een weerbestendige afdichting. Elk bewegend onderdeel van de objectiefcilinder is afgedicht ter bescherming tegen stof en waterdruppels.

Een voorbeeldfoto gemaakt met de nieuwe groothoek.

Volledige controle

De prime is onderdeel van Nikons S-Line. Ook dit objectief heeft dus een anti-reflecterende Nano Crystal Coat die beeldschaduwen en lichtvlekken vermindert. Dat zorgt voor een zuiverder beeld. Dankzij de kortste scherpstelafstand van slechts 25 centimeter heb je de volledige controle over het beeld, van close-up tot oneindig. Volgens het persbericht is de beeldscherpte bij close-ups veel beter dan die van vergelijkbare objectieven met deze brandpuntsafstand.

Het ronde diafragma van de 24mm-prime bestaat uit 9 lamellen. Die zorgen voor foto’s met een prachtig zacht en natuurlijk ogend bokeh. Zelfs in situaties met tegenlicht gaat de groothoek lichtvlekken tegen die vaak voorkomen bij groothoekobjectieven.

Nikkor Z 24mm f/1.8 S
De afdichtingen van de Nikkor Z 24mm f/1.8 S is bieden bescherming tegen stof en waterdruppels.

Geluidloos filmen met Nikkor Z 24mm f/1.8 S

De Nikkor Z 24mm f/1.8 S heeft een vloeiend en geluidloos meervoudig scherpstelsysteem. Daarmee is het ook uitstekend geschikt voor video. Door de bijna geluidloze AF kan er ook tijdens stille momenten worden gefilmd zonder storende geluiden. De instelring kun je gebruiken voor een geluidloze diafragmaregeling of belichtingscorrectie. Of je stelt deze in als scherpstelring bij opnamen met handmatige scherpstelling. Filmmakers kunnen video opnemen met een kleine scherptediepte. Dankzij het uitgebalanceerde perspectief is het objectief net zo geschikt voor het filmen van volledige scènes als voor interviews in een krappe ruimte.

Volgens Nikon stelt het vaste-brandpuntobjectief snel scherp en produceert het een prachtige scherpte van rand tot rand, zelfs bij gebruik van het grootste diafragma van f/1.8. Het presteert uitstekend bij weinig licht door de grote diafragmaopening. Het objectief is volgens de Japanners net zo geschikt voor krappe ruimten als voor uitgestrekte landschappen en stadsgezichten en legt prachtige details vast in uiteenlopende situaties.

De Nikkor Z 24mm f/1.8 S is vanaf 17 oktober te koop voor een adviesprijs van 1.199 euro.

Meer schitterende voorbeeldfoto’s

Nikon stuurde ons een aantal prachtige voorbeeldfoto’s. Deze tonen waartoe de nieuwe groothoeklens in staat is.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in