Nikkor Z 85mm

Met de Nikkor Z 85mm f/1.8 S introduceert Nikon alweer het zesde objectief voor zijn fullframe en spiegelloos Z-systeem. De lens is ontworpen voor klassieke portretopnamen, portretten van de natuur en intieme situaties tijdens evenementen zoals bruiloften en fashion shoots. Videomakers kunnen de brandpuntsafstand van 85 mm gebruiken om onderwerpen te isoleren en video-opnamen met […]

Met de Nikkor Z 85mm f/1.8 S introduceert Nikon alweer het zesde objectief voor zijn fullframe en spiegelloos Z-systeem. De lens is ontworpen voor klassieke portretopnamen, portretten van de natuur en intieme situaties tijdens evenementen zoals bruiloften en fashion shoots. Videomakers kunnen de brandpuntsafstand van 85 mm gebruiken om onderwerpen te isoleren en video-opnamen met een zeer kleine scherptediepte te maken. Het diafragma van f/1.8 moet zorgen voor een zacht en natuurlijk ogend bokeh. Daarbij worden lichtvlekken ook in situaties met tegenlicht effectief tegengegaan.

Nikkor Z 85mm

Dit lichtsterke standaardobjectief heeft in totaal 12 elementen, waaronder twee Extra-Low Dispersion-elementen die aberraties minimaliseren. Nikons anti-reflecterende Nano Crystal Coating gaat ghosting en flare tegen. De autofocus gebeurt middels een trappenmotor die praktisch geluidloos is en nauwelijks last zou hebben van focus breathing. De scherpstelling is snel en is natuurlijk compatibel met de nieuwe functie voor oogherkenning AF op Nikon Z-camera’s, die op het oog van een onderwerp scherpgesteld blijft, ongeacht of dit onderwerp nu alleen of een  gezicht in een menigte is.

Scherp van rand tot rand

Ook het aanpassen van de negen afgeronde lamellen van het diafragma zou niet te horen zijn. De lens benut de voordelen van de grotere, heldere en snellere Z-lensvatting volledig. Dit moet foto’s en video’s opleveren die worden gekenmerkt door een grote helderheid en scherpe details over het hele beeld, van rand tot rand en zelfs bij volledige opening van het diafragma.  

Net als de Nikkor AF-S 85 mm F1.8 G heeft de nieuwe lens een minimale focusafstand van 0,8 m. De lens heeft een maximale vergroting van 0,12x en is voorzien van een schroefdraad voor 67 mm-filters.  De aanpasbare instelring is standaard geconfigureerd voor handmatige scherpstelling, maar kan ook gebruikt worden om te diafragmeren of een belichtingscorrectie toe te passen. De constructie van de lens is robuust omdat elk bewegend onderdeel van de objectiefcilinder is afgedicht ter bescherming tegen stof en waterdruppels.

De Nikkor Z 85MM F/1.8 S heeft een adviesverkoopprijs van 899 euro en is in de loop van september verkrijgbaar.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in