Ricoh GR III

Vorige week vrijdag stelde Ricoh in Londen de nieuwste telg van de GR-reeks voor, namelijk de GR III. Een digitale compactcamera die zich wil positioneren als de ultieme snapshot camera.

Vorige week vrijdag stelde Ricoh in Londen de nieuwste telg van de GR-reeks voor, namelijk de GR III. Een digitale compactcamera die zich wil positioneren als de ultieme snapshot camera.
 

Compact en onopvallend

De Ricoh GR II is sinds lange tijd (sinds 2013 om precies te zijn) zeer populair bij straatfotografen en het bedrijf is met de feedback op dat toestel aan de slag gegaan tijdens de onwikkeling van de GR III. Het resultaat is volgens Ricoh een camera van hoge kwaliteit, die hoge resolutie beelden produceert én tegelijk compact en draagbaar is.t
Veel van de interne elementen van de Ricoh GR III, zoals de lens en de sensor, zijn van de grond af aan ontwikkeld. De camera is net iets kleiner dan zijn voorganger, maar heeft wel een grote APS-C-CMOS-sensor van 24.24 megapixel. De lens is een 18.3mm f/2.8 (het equivalent van 28mm) die naast het maken van beelden op afstand ook een macro-functie bevat. Een ingebouwde ND-filter van 2 stops moet bijdragen aan het gebruik van de camera in een stedelijke omgeving.
 

 

Sneller en beter dan je smartphone

Omdat de Ricoh GR III de concurrentie aangaat met de hedendaagse smartphone, zal de opstarttijd van 0,8 seconden zeker van pas komen. Het hybride AF-systeem, opgebouwd uit een contrast en phase detection AF-mechanisme, moeten zorgen voor zeer snelle autofocus. Om schokken tegen te gaan, is de Ricoh GR III voorzien van een SR-mechanisme (Shake Reduction) over drie assen, goed voor 4 extra stops.
Om je compositie samen te stellen en het resultaat te bekijken, ben je aangewezen op het 3 inch LCD-scherm met touchscreen mogelijkheden. Om extra goed zichtbaar te zijn in zonnige omgevingen, werd er een speciale hars aangebracht tussen het LCD-scherm en de beschermend laag van versterkt glas.
Image Control laat je toe om in-camera de finishing touch aan je foto’s te geven door je bijvoorbeeld de saturatie en hue aan te laten passen. Doe je dat liever op een andere manier, dan zal je tevreden zijn met de Bluetooth en draadloze LAN-opties van de GR III, die het verbinden met een smartphone of tablet heel eenvoudig maken.


Ook aanwezig zijn:

  • Full HD video van 1920 x 1080 pixels aan 60 fps in H.264
  • Cropmodus om foto’s te nemen op 35mm (15MP) of 50mm (7MP)
  • Aanpasbare functieknoppen
  • In-camera RAW-ontwikkeling
  • Colour Moiré Correction
  • Interval Composite mode, voor het maken van landschapsfoto’s met sporen van de maan en sterren.
  • Electronische waterpas
  • GW-4 Wide Conversion Lens van 21mm (apart te koop)
  • Ondersteuning van flash-accessoires

De richtprijs voor de Ricoh GR III is 849 euro.
 
Ricoh GR III extra

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.