De Theta S is de vernieuwde versie van een compacte camera met één doel: bolvormige panorama's van 360° maken. En dat doet hij verrassend goed.

De Theta S is de derde versie van Ricohs 360°-camera. Het eerste model uit 2013 maakte alleen foto's; de Theta m15 voegde daar video aan toe. Uiterlijk verschilt de derde generatie Theta S niet veel van zijn voorgangers: het is een langwerpig toestel (44 x 130 x 23 mm) dat 125 gram weegt. Als je de camera uit de verpakking haalt, vallen meteen de twee bolle fisheyelenzen op, die elk een beeldhoek van 190 graden bestrijken. Dat biedt voldoende overlapping om de twee opnames naadloos aan elkaar te stitchen tot een panorama van 360°. De nieuwe lenzen hebben een diafragma van f/2 en laten dus veel meer licht door dan de f/3.5-lenzen van de vorige generatie.

Een tweede verbetering is de beeldsensor. Of beter gezegd de beeldsensoren, want de Theta bevat er twee. Elk van de twee sensoren heeft een resolutie van 12 megapixel, tegenover 5 megapixel in de Theta m15. Het voltooide panorama meet 5.376 x 2.688 pixels, bijna 14,5 megapixel. Dat is meer dan dubbel zoveel als de 6,4-megapixelpanorama's van de vorige generatie. Het vertaalt zich in beelden waarop veel meer detail te onderscheiden is. Ten slotte zorgde Ricoh voor een sterk verbeterde beeldverwerking in de camera. Met name de ruisonderdrukking wordt nu heel anders aangepakt, met minder zichtbare ruis bij interieur- en avondopnames tot gevolg.

Ook de videomogelijkheden zijn verbeterd. De Theta m15 kon zoals gezegd filmen — in full HD-resolutie, maar met een bescheiden 15 frames per seconde en maximaal 3 minuten lang. In de Theta S is de framerate verhoogd tot een aanvaardbare 30 frames per seconde, en de maximale lengte van een clip is verhoogd tot 45 minuten in full HD en meer dan 2 uur in HD (720p). Als je de Theta S echter in zeer warme omgevingen gebruikt, zal de camera stoppen met opnemen als de interne temperatuur te hoog oploopt. 

Advertentie

In gebruik

De Theta S is even eenvoudig te gebruiken als zijn voorgangers. Het toestel bevat slechts vier knopjes. Aan de zijkant zitten een aan/uit-toets, een knop om de ingebouwde wifi te activeren en een knop om te wisselen tussen foto en video. Vooraan zit een grote ronde ontspanknop waarmee je een foto maakt of een video start en stopt.

Als je de Theta vasthoudt tijdens het fotograferen of filmen, sta je zelf onvermijdelijk mee in beeld, en wordt de hand waarmee je de Theta S vasthoudt gigantisch uitvergroot. Gelukkig is het ook mogelijk om vanop afstand foto's te maken. Daarvoor gebruik je de gratis app voor Android of iOS. Om die app met je camera te verbinden, kies je het eigen wifinetwerk van de camera op je smartphone en voer je eenmalig de beveiligingscode in (deze vind je onderaan op de camera). Onder aan de camera zit een schroefdraadaansluiting om hem op een statief(je) te zetten.

Vanuit de app krijg je controle over de instellingen van de camera. In de volautomatische modus kun je belichtingscompensatie instellen per 1/3 stop; je kunt tot twee stops onder- of overbelichten. Verder kun je kiezen tussen sluitertijdvoorkeuze (1/6.400 tot 1/8 seconde), gevoeligheidsvoorkeuze (ISO 100 tot 1.600) en een manuele modus. Sluitertijdvoorkeuze is handig als er mensen of dieren bewegen terwijl je de foto maakt; door een korte sluitertijd te kiezen 'bevries' je deze beweging. Gevoeligheidsvoorkeuze is dan weer handig als je donkere interieurs of nachtopnames maakt en vanwege de beeldkwaliteit een zo laag mogelijke gevoeligheid wenst. In deze semi-automatische en manuele opnamestanden kun je ook de witbalans instellen, wat in volautomatische modus niet kan.

Via de app kan je gemaakte foto's en video's van de camera downloaden, zodat je ze op je smartphone kunt bekijken. Via het aanraakscherm van je smartphone kun je door het 360°-panorama roteren en in- en uitzoomen. Je kunt in de app ook een deel van een foto vervagen (Blur); dat is bedoeld voor de zone net onder en net boven de Theta, waar de lenzen geen beeld hebben vastgelegd. Andere bewerkingsmogelijkheden biedt de app niet. Wel kan je een gedownloade foto openen en bewerken in een andere app, zoals Snapseed. Zolang je de dimensies van de afbeelding niet wijzigt, kun je een bewerkte foto dan opnieuw openen, bekijken en delen vanuit de Theta-app.

Delen

Want dat delen is een essentieel onderdeel van de Theta-ervaring: je wilt natuurlijk dat de rest van de wereld je 360°-panorama's kan bewonderen. Voor foto's is het vrij simpel. Je kunt die vanuit de app uploaden naar de speciale website theta360.com. De software op die site zorgt ervoor dat bezoekers je panorama kunnen bekijken en erin kunnen rondkijken. De link naar de pagina waarop je foto staat deel je heel makkelijk op Facebook, Twitter of Tumbler. Op je Facebook-tijdlijn verschijnt dan een preview van het panorama. Het kan geen kwaad om in de commentaar te vragen dat mensen op de preview klikken om het interactieve panorama op de theta360.com-site te bekijken – veel van mijn vrienden dachten dat de preview het eindresultaat was. Foto's op de theta360.com kun je ook embedden in je eigen website of blog.

 

Brussel, Grote Markt #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

 

Je kunt de Theta ook met de meegeleverde USB-kabel met je computer verbinden en de foto's overzetten naar je harde schijf. Dat zijn dan langwerpige beelden in jpeg-formaat, waarop de bol van het 360°-panorama is platgedrukt en vervormd, zoals de wereldbol op een landkaart met de Mercatorprojectie. Om het panorama te bekijken heb je de Theta desktopapp nodig. Overigens kun je deze jpeg-bestanden ook met je favoriete beeldbewerkingssoftware nabewerken voor je ze deelt – let er alleen op dat je de beeldverhouding intact laat.

Voor video's is er iets meer werk. Je moet deze eerst in de desktop-app inladen om ze te converteren naar een bruikbaar mp4-bestand. Dat kun je dan uploaden naar theta360.com, of naar het 360°-kanaal van Youtube.

Liefhebbers van Google Street View kunnen via de Street View app (Android en iOS) 360°-panorama's direct toevoegen aan Google Maps. Dat gaat in onze test vlot; de app herkent de 360°-camera en stuurt de foto automatisch door. Er is wel een privacycheck die controleert of er geen gevoelige gegevens zoals nummerplaten op de foto te zien zijn.

Prestaties

De combinatie van betere sensor, betere lens en betere beeldverwerking geeft merkbaar betere resultaten. De panoramafoto's zijn scherper, zodat je er op kunt inzoomen zonder dat de kwaliteit meteen achteruitgaat. Waar in vorige generaties bij slechte lichtomstandigheden nauwelijks detail overbleef, is de ruisonderdrukking nu veel efficiënter geworden. Ook de videokwaliteit is verbeterd, vooral door de hogere framerate. Video is echter nooit zo scherp als foto's, omdat er minder pixels gebruikt worden.

 

Leuven, Grote Markt #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

De kwaliteit van avond- en nachtopnames is merkelijk verbeterd.

De Ricoh Theta S is geen camera voor iedereen. Maar het maken en delen van 360°-panorama's was nog nooit zo makkelijk.

 Prijs: 399 euro (december 2015)

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/48/144863_ricohthetas1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/48/144863_nachtopname.png” caption=”||Nachtopnames vertonen minder ruis dan bij oudere versies van de Theta.”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.